szerda , 24 július 2024
Kezdőlap Zöld Mi az a zöld kötvény? Miért van rá szüksége az EU-nak?
Zöld

Mi az a zöld kötvény? Miért van rá szüksége az EU-nak?

226
zöld kötvény mire jó, miért van szükség rá az Európai Unióban EU
Kép forrása: Freepik

Az EU a világon elsőként létrehozza az európai zöldkötvény-szabványt, hogy megakadályozza, hogy a vállalatok környezetbarátabbnak mutassák magukat, mint amilyenek valójában.

Mi az a zöld kötvény?

A zöld kötvény egy fix kamatozású eszköz, amelyet az éghajlattal kapcsolatos vagy környezetvédelmi projektek támogatására terveztek. A zöld kötvényeket olyan beruházások, projektek, kiadások vagy eszközök finanszírozására vagy refinanszírozására használják, amelyek segítik az éghajlati és környezeti problémák kezelését. A kormányok és a magánvállalatok a fenntarthatóbb és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás finanszírozására használják fel ezeket.

Miért van szüksége az EU-nak zöldkötvény-szabványra?

A globális és az uniós zöldkötvény-piac 2015 és 2020 között átlagosan évi 50%-kal nőtt, de 2020-ban a teljes kötvénykibocsátás mindössze 3-3,5%-át képviselték. A jó minőségű zöldkötvény-piac gyorsabb növekedése szükséges a párizsi megállapodás és az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek teljesítéséhez.

Nincs azonban egységes zöldkötvény-szabvány, és ez akadályozza a piac fejlődését. Az európai zöldkötvény-szabvány lehetővé tenné a zöldkötvény-piac jobb szabályozását, javítaná a felügyeletet, átláthatóbbá tenné, és megakadályozná, hogy a cégek környezetbarátabbnak mutassák magukat, mint amilyenek – ezt a gyakorlatot egyébként zöldmosásnak nevezik.

Hogyan fog kinézni a zöld kötvény szabvány?

2023. február 28-án a képviselők és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott az európai zöldkötvény-szabványról.

Olyan vállalatok és állami szervek számára lesz elérhető, amelyek tőkepiacokon kívánnak forrást szerezni zöld beruházások finanszírozására és szigorú fenntarthatósági követelményeknek való megfelelésre. Az európai zöldkötvény-szabvány alapján kibocsátott kötvényekből befolyt összes pénzt olyan tevékenységekbe kell befektetni, amelyek összhangban állnak az EU fenntarthatósági céljaival.

Minden olyan vállalatnak és állami szervezetnek, amely a szabvány alkalmazását választja egy zöld kötvény forgalmazásakor, nyilvánosságra kell hoznia a bevételek felhasználására vonatkozó információkat, és meg kell mutatnia, hogy ezek a befektetések hogyan épülnek be a vállalat egészének átállási terveibe.

Parlament 2023 októberében hagyta jóvá az új törvényt.

Bővebben:

Európai zöld kötvények

REF: 20230928STO06003

Forrás: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Tartanak a zöldátállástól és a munkaerőhiánytól a magyar vállalatok

Kihívást jelent megfelelni a fenntarthatósági szempontoknak a hazai cégek szerint. Egyebek mellett...

Zöld kert csak megfelelő öntözéstechnikával valósítható meg

Sokszorosan igaz az a mondás, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, ha...

A hulladékmentes jövő lehetőségét hordozzák a Nestlé innovatív csomagolóanyagai

A vállalati erőfeszítések eredményeként a Nestlé csomagolóanyagainak 83,5 százaléka már most újrahasznosíthatóságra...

Tigrisszúnyogok és veszélyes kórokozók: reális-e egy járvány kirobbanása?

Habár a hazánkban megjelent ázsiai tigrisszúnyogot cikkek tucatjai állítják be „halálos veszélyt”...