szerda , 29 május 2024
Kezdőlap Gazdaság Középtávon a szakképzés adja meg a választ a szakemberhiányra
Gazdaság

Középtávon a szakképzés adja meg a választ a szakemberhiányra

211
szakképzés szakemberhiány

12 ezer látogató, 100 szakma, közel 50 standon az év pályaorientációs kiállításán, a „SzakMÁzz! Budapest”-en

Rekordszámú látogató, több mint 12 ezer jövőbeni szakember és munkavállaló számára nyitotta meg idén kapuit a SzakMÁzz! Budapest. A főváros legnagyobb pályaválasztási kiállításán számos szórakoztató program és interaktív élmény segítette a fiatalokat abban, hogy rátalálhassanak a számukra legmegfelelőbb pályára. A szakmatanulást népszerűsítő rendezvényt a SzakMÁzz! Egyesület és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezte Budapest Főváros Kormányhivatalának közreműködésével.

A rendezvény a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló diákoknak nyújtott átfogó információt a pályaválasztás lehetőségeiről, foglalkozásokról és a munkaerőpiaci helyzetről. A kiállítók interaktív szakmabemutatókon demonstrálták, mennyi izgalmas és modern kihívás várja a fiatalokat a szakképzésben.

A szakmatanulás népszerűsítésével középtávon kezelhető a hazai szakemberhiány. A fővárosi kamara stratégiai partnereivel a szakmák interaktív bemutatásával fiatalok ezreit kívánja így inspirálni és bekapcsolni a szakképzés rendszerébe.

Az eseményen 28 ágazatból mintegy 100 kiállító várta az érdeklődőket, köztük szakképzési centrumok, szakképzést folytató iskolák és a munkaadói oldalt képviselő duális partnerek. Újdonságként a BKIK a rendezvénybe integrálva tartotta meg az Innovációs Expót, ahol a jövő technológiáját és a szakmák jövőjét is megismerhették a látogatók.

Dr. Balog Ádám, a BKIK általános alelnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a rendezvény népszerűsége jelzi, milyen rendkívül nagy a szükség a fiatal, dinamikus, eredményorientált vállalkozó kedvű szakemberekre, akiknek a budapesti kamara készséggel áll rendelkezésére.

„A jövő jelenlévő szakembereinek, a jövő vállalkozóinak számos lehetősége van, hogy szélesítsék tudásukat, megismerjék lehetőségeiket és megtalálják a számukra legmegfelelőbb szakmát.”

A BKIK Innovációs Expó kiállítói azt mutatták be, hogyan tudják napjaink innovációi, technikai újdonságai izgalmassá tenni a különböző szakmai területeket. A légtisztító falfestéktől a félbevágott elektromos autón át a VR technológiáig számos érdekességgel várták az érdeklődőket, a pályaválasztási tanácsadók pedig készségfelmérő játékokkal is segítették a diákok orientációját.

szakképzés a válasz a szakemberhiányra

A rendezvényen az is elhangzott: a szakképzés és a felsőoktatási tanulmányok nem zárják ki egymást; aki jó eredményeket ér el a szakképzésben, az később folytathatja tanulmányait akár felsőoktatási intézményben is.

Forrás: Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A mérnöki, programozói és orvosi pályát tartják legvonzóbbnak az egyetemisták

Mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a STEM, azaz a...

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider...

Egy magyar sajtmárka hihetetlen világsikerei

A végéhez ért minden idők talán legnagyobb magyar élelmiszermárka-kampánya a Közel-Keleten, mely...

35 budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon

Három szakmában mindhárom érmet budapesti versenyzők vihették haza az ország legnagyobb szakmai...