hétfő , 24 június 2024
Kezdőlap Egészség Mi a teendő teljesen fogatlan alsó állcsont esetén?
Egészség

Mi a teendő teljesen fogatlan alsó állcsont esetén?

261
fogászat fogimplantátum fogpótlás

A modern implantológiai eljárásoknak hála manapság már nem akadály a teljesen fogatlan állkapocs rehabilitálása sem. Természetesen előfordulhat, hogy épp az alsó állcsont helyreállítására van szükség, az alábbiakban ismertetjük, hogy milyen opciók választhatók ennek orvoslására.

Milyen lehetőségek adottak?

A Halász Klinika fogimplantátumai tartósak és kiváló minőségűek, amennyiben az alsó állcsont érintett, alkalmazható a Trefoil metódus, amellyel 3 implantátum beültetésére kerül sor. Ez egy viszonylag friss technika, amely kizárólag 7 mm széles állkapocs gerinc esetében választható. Ennél a módszernél 3 db implantátum viszi át a terhelést a csontra.

Amennyiben egy csontpótlást elkerülő megoldásra van igény, az All-on-4 eljárás, a 4 db implantátumos opció ideális lehet. Ez a technika már a 90-es évek óta ismert, ebből kifolyólag több “tapasztalattal is rendelkezik”. Alkalmazható kötött helyeken, speciális állású implantátumokkal, melyekhez a 12 tagú körhíd csavarozással rögzíthető.

Bizonyos esetekben, ha már nagyon kevés csontszövet maradt, ez a megoldás nem kivitelezhető, ilyenkor 5 db, úgynevezett interforaminális implantátum válhat szükségessé.

A leggyakoribb implantátumtípus

Széles körben elfogadott, s talán a legismertebbnek is tekinthető az a megoldás, amikor 6 db implantátum kerül beültetésre. Javasolt, amennyiben a csont még csupán kismértékben sorvadt el, tehát akkor alkalmazható, ha még nem szükséges az ínyt porcelán “műínnyel” pótolni.

Ellenben amikor már több darabban készül el a híd, 7-10 implantátumra is szükség lehet, ez is egy műíny nélküli opció. Tartós, ugyanis 14 tagú cirkónium hidakról van szó, amelyeknél minimális a törési esély. További előnye ennek az eljárásmódnak, hogy nem akadályozott az alsó állcsont néhány mm-es rugalmas deformációja. Feszülés hiányában pedig csökken a hídtörés esélye.

Melyik a legjobb választás?

Természetesen ennek eldöntése az aktuális állapot függvénye, azaz érdemes a szakember ajánlására hagyatkozni, hiszen ő tudja helyesen megítélni az alsó állcsont állapotát, vagyis hogy mennyi csont- és ínyszövet maradt. Persze a választott “módszer”, technika függhet attól is, hogy nem kontraindikált-e a csontpótlás a páciens számára, például egészségügyi okokból.

Az első teendő mindenképpen egy állapotfelmérés, amelynek keretein belül a szakember javaslatot, ajánlást tesz az általa megfelelőnek vélt implantációs megoldás kapcsán.

Érdemes minél előbb felkeresni, hiszen a fogatlan állcsont számos negatív következményt eredményez kezeletlenül. Nemcsak fizikai, hanem pszichés problémákat is okozhat, hiszen csorbul az önbizalom. Ráadásul bizonyos beavatkozások csupán akkor végezhetők el, ha még maradt elegendő csontszövet.

Fontos tehát a mielőbbi cselekvés, attól viszont ne tartsunk, hogy nem lenne több lehetőség is, hiszen ma már szinte nincs is lehetetlen, ha a gyönyörű mosoly a célunk.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért...

Az emésztés gyorsításához használj természetes matcha teát!

Az egészséges életmód iránt egyre többen érdeklődnek, így előtérbe kerülnek az emésztést...

Vajon mennyiben segíthet a lelki problémákon a mellplasztika?

A nők különböző okokból döntenek a mellplasztika mellett. A többség esztétikusabb külsőre...

Világszínvonalú robotsebészet a Debreceni Egyetemen

Megérkezett a Da Vinci robotasszisztált sebészeti rendszer a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába....