szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Tippek A tolatást segítő eszközöknek nem csupán előnyei, hanem hátrányai is vannak
Tippek

A tolatást segítő eszközöknek nem csupán előnyei, hanem hátrányai is vannak

104
tolatást segítő eszközök tolatóradar tolatókamera

Az autóiparban hatalmas innovációknak lehettünk szemtanúi az elmúlt néhány évtized során. Az ember szinte úgy érezheti, hogy minden nap feltalálnak valami újdonságot. Ehhez nem is kell különösebben autós berkekben mozogni, hiszen a különféle technológiai vívmányokat jellemzően címlapsztoriként tálalják a különféle lapok.

Az Autompláza Kft. kínálatában megtalálható tolatóradarok és tolatókamerák kétségkívül rendkívül hasznosak. Az ilyen technológiai megoldásoknak ugyanakkor nem csupán előnyei, hanem korlátai, hátrányai is akadnak. Nem árt, ha ezen eszközök pozitív és negatív tulajdonságával kapcsolatban is tiszta vizet öntünk a pohárba. E célt szolgálják a következő sorok.

A tolatóradar előnyei és korlátai

A tolatóradart a gépjárművezetés biztonságosabbá és kényelmesebbé tételének céljából hívták életre. A modern autókban ez a kiegészítő már eleve be is van szerelve. Egy ilyen eszköznek hála a sofőr észreveheti, ha mögötte valamilyen akadály vagy jármű helyezkedik el, még akkor is, ha nincs a látómezejében.

A radar az akadályokról pontos távolsági adatokat tud adni, és segíti a vezetőt, hogy fel tudja mérni, hol helyezkednek el. Így a tolatás sokkal egyszerűbbé és biztonságosabbá válhat. Jó hír, hogy a tolatóradar még mostoha időjárási körülmények között is teszi a dolgát, nem zavarja sem az eső, sem a szél, de még a köd sem.

A megoldás egyetlen nagyobb hátulütője az, hogy a látómező limitált. A tolatóradar kizárólag azt figyeli, milyen akadályok lehetnek az autó mögött, azt viszont nem, hogy oldalt vagy alul mi helyezkedik el. Aki nem számol ezzel, abban az eszköz megléte, működése hamis biztonságérzetet kelthet. Érdemes még megemlíteni azt is, hogy a tolatóradar beépítése és javítása jelentős összegeket emészthet fel. A tolatókamera jóval olcsóbb megoldás lehet.

Amit a tolatókameráról tudni kell

A tolatókamera technikailag egy egyszerűbb megoldás, hiszen valós időben mutat képet az autó mögött történő eseményekről. Így a sofőrnek lehetősége nyílik arra, hogy felmérje, ideálisak-e a körülmények a tolatáshoz.

Egy kamera alapvetően szélesebb látómezővel bír, ennek hála az oldalsó akadályok is láthatóvá válnak. További érv a tolatókamera mellett a tolatóradarral szemben, hogy olcsóbb beszerelni és karbantartani is, mint a radart.

Ugyanakkor ha az időjárás zord, akkor a kamera használata nehézségekbe ütközhet. A képe elhomályosodhat, távolságérzékelést pedig egyébként sem tud nyújtani. Esőben, ködben akár hasznavehetetlen is lehet az eszköz.

Mi alapján érdemes választani?

Amennyiben olyan kiegészítőt szeretne valaki, amely pontos távolságérzékelésre ad lehetőséget, és függetlenül az időjárástól mindig használható, akkor érdemes tolatóradarban gondolkodni. A jobb beláthatóságra, széles látómezőre vágyóknak viszont bizonyos feltételek mellett a tolatókamera lehet a nagyobb segítség.

A két megoldás nem zárja ki egymást. Ma már rengeteg olyan kocsi van, amiben mindkét eszköz megtalálható.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Hazánkba is megérkezett az új streetwear márka

A streetwear stílusirányzat mindig is több volt annál, mint hogy nagy márkák...

Hogyan lehetsz ingatlanközvetítő?

Nemcsak fiatalok, hanem idősebbek is érdeklődnek az ingatlanközvetítő szakma iránt. Van, aki...

Miből ismerhető fel, ha kutyánk allergiás?

Bármennyire is szomorú, a kutyusok éppúgy allergiásak lehetnek, mint mi emberek. Ennek...

Nagy szerelmi útmutató a Kos csillagjegyűekhez: hogyan szerezd meg és tedd boldoggá?

A párkeresés, randizás egy izgalmas dolog, ugyanakkor rengeteg a kérdőjel: vajon hogyan...