kedd , 30 április 2024
Kezdőlap Egészség Automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszert fejlesztettek
Egészség

Automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszert fejlesztettek

81
Automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszer
Kép forrása: Szegedi Tudományegyetem

Az AUTORAD projekt keretében többek között az orvos-beteg kommunikáció eredményességének javítása céljából egy vizualizált gerinc MR lelet megjelenítő rendszer, valamint egy intelligens leletkezelő alkalmazás megvalósítására került sor.

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével fejlesztett a Budai Egészségközpont Kft. és az IFUA HORVÁTH & PARTNERS Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft. A konzorcium az NKFIH Alapból a 2020-1.1.2-PIACI-KFI keretében 718 487 035 Ft támogatást elnyert 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00072 szerződés számú, „AUTORAD” intelligens automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszer kutatás-fejlesztése és integrációja a betegellátási folyamatba” c. projektjét 2021.02.01. napján kezdte meg és 2024.01.31-én fejezte be.

Az egészségügyi képalkotó technológia robbanásszerű fejlődése jelentős előrelépést hozott a betegségek feltárásában, a korai diagnózis felállításában, illetve a hatékony terápiák alkalmazásában. Kimutatások szerint a képalkotó vizsgálatok száma kétszer olyan gyorsan növekszik, mint az azt leletezni képes radiológusok száma, ezért világszintű probléma a szakemberhiány. Ezzel párhuzamosan rohamos ütemben fejlődnek az AI/MI rendszerek, melyek fokozatosan utat törnek magunknak az egészségügyi alkalmazásokban, valamint mindent átsző a digitalizáció, ami a lakosság digitális készségeinek, illetve a digitális információ felhasználására vonatkozó szolgáltatási folyamatoknak a fejlesztését teszi szükségessé. Az AUTORAD projekt által végrehajtott fejlesztés ezt a két irányt egyesítette magában azzal, hogy az automatikus leletezésen keresztül olyan digitális felületet hozott létre, ahol a páciens és orvos közötti együttműködés (ügyfélélmény), ezzel együtt az ellátás minősége és kimenete is javulhat, magasabb egészségértéket biztosítva. Az AUTORAD projekt keretében többek között az orvos-beteg kommunikáció eredményességének javítása céljából egy vizualizált gerinc MR lelet megjelenítő rendszer, valamint egy intelligens leletkezelő alkalmazás megvalósítására került sor. A projekt ezen felül kiindulópontként szolgálhat az orvoshiány, különösen radiológusok hiányának kérdéskörében is. Az AUTORAD automata gerinc MR leletező alkalmazás intelligens megoldásként szolgálhat a kézi leletezés felgyorsítására, valamint pontosabb diagnózis felállítására.

A projekt végtermékei között szerepel egy több 10.000 gerinc MR vizsgálat automatikus feldolgozásán alapuló intelligens adatbázis, egy intelligens leletkezelő alkalmazás, egy automatizált radiológiai lelet-értelmező applikáció, ami egy 2D vizualizációval támogatott intelligens lelet, valamint egy automata gerinc MR leletező mesterséges intelligencia algoritmus és applikáció, ami a meglévő PACS szerverekhez kapcsolódva, a gerincről készült MR vizsgálatok automatizált leletezését végzi.

A projekt teljes futamideje három év volt, minden év végén egy-egy mérföldkővel. A kutatás-fejlesztési feladatokban a konzorciumi partnerek együttműködtek, ugyanakkor minden főbb komponensnek megvan a saját felelőse. Az SZTE a fent bemutatott termékek, szöveg és képfeldolgozó mesterséges intelligencia moduljainak fejlesztéséért volt felelős.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először alkalmaztak onkológiai beteg gyerekeknél olyan műtéti eljárást, ahol a beavatkozást...

A zöldhályog korai kezelésével megelőzhető a teljes vakság

A zöldhályog, vagyis a glaukóma a vakság harmadik leggyakoribb oka. A betegség...

Anyatejes táplálással a gyermekkori elhízás ellen

Az anyatejes táplálásnak kiemelt szerepe lehet a gyermekkori elhízás megelőzésében. Többek között...

A bélflóránk elárulhatja, hogy gyorsan öregszünk

A felfedezésen Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI kutatója is dolgozott. 2024. február...