hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Család Elkészült a visegrádi országok családnévszótára
Család

Elkészült a visegrádi országok családnévszótára

88
családnév szótár

Az ELTE BTK névkutató munkatársainak közreműködésével megvalósult kiadványban négy ország leggyakoribb családnevei kereshetők ingyenesen. 

A szótár elkészítését a Visegrádi Alap támogatta, a munkálatokban a visegrádi országok egy-egy intézménye – az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet, a Cseh Tudományos Akadémia Cseh Nyelvi Intézete, a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – névkutató munkatársai vettek részt.

A kiadvány a négy ország 200-200 leggyakoribb családnevéről nyújt rövid és szakszerű, ugyanakkor közérthetően megfogalmazott tájékoztatást. Az egyes országok családnévgyakorisági adatainak alapján a magyarországi népesség több mint 40%-a megtalálhatja benne családnevét, míg a másik három ország esetén a lakosság 17-20%-ára vonatkozóan tartalmaz szócikkszerű leírásokat.

A szótár újdonsága egyrészt az, hogy online, könnyen elérhető és kereshető formában teszi közzé a legjellemzőbb családnevekkel kapcsolatos információkat, másrészt az, hogy a négy ország családnévanyagát együttesen, többnyelvű szótár keretében mutatja be.

Az online felület a négy ország hivatalos nyelvei mellett angolul is elérhető, az egyes szócikkek pedig angolul, valamint az adott ország hivatalos nyelvén olvashatók. A szótár a készítők szándéka szerint kutatási és oktatási célokra, valamint a nevek és a családjuk története és általában a régió iránt tágabb értelemben érdeklődők számára is használható kiadványként szolgál, az ötnyelvűséggel pedig a szerkesztők a nemzetközi hozzáférhetőséget biztosították.

A kiadvány az alábbi oldalon érhető el.

Forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A határon túli magyar nyelvű tehetséggondozásban vállal kiemelt szerepet az Óbudai Egyetem

Óbudai Egyetem, a közép-kelet-európai térség meghatározó műszaki egyetemeként kiemelten fontosnak tartja, hogy...

Hasznos tudnivalók a 2023. évi szja-bevallásokkal kapcsolatban

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak...

Informatikai pályaorientációs napon segítik az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika...