szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Szabadidő Ilyen egy igazán vagány MTB!
Szabadidő

Ilyen egy igazán vagány MTB!

66
mtb kerékpár

Egy jó minőségű MTB masszív, bírja a strapát. Már első ránézésre lehet látni, hogy terepre tervezték, ez kitűnik a felépítéséből, felszereltségéből, közelebbről megvizsgálva pedig az anyagából is.

Hogyan épül fel egy modern MTB manapság?

A KerékpárWebshop kínálatában kapható bicajok közül a MTB típusúak a legvagányabb bringások igényeit is képesek kielégíteni. Az egyik legjobb választás a Corelli Snoop 4.3, amely alumíniumvázzal rendelkezik.

Ennek köszönhetően ez a kétkerekű könnyű, ugyanakkor kellőképpen merev. A tekeréskor kifejtett erő jelentősebb része nem vész el, így még hosszabb távon sem tűnik lomhának a canga.

Egy MTB is lehet gyors

Néhányan abban a tévhitben élnek, hogy egy MTB segítségével aligha lehet szélsebesen suhanni, ez azonban nem feltétlenül igaz. Természetesen sok múlik azon, hogy aki hajtja, az milyen kondícióban van.

A másik fontos kérdés, hogy milyen váltóval rendelkezik az adott bicaj. A Corelli Snoop 4.3 esetén Dracon és Shimano RD-TY300 Tourney váltók gondoskodnak arról, hogy akár egy hegyi szakaszon se ütközzön nehézségbe a körülményekhez képest tempós haladás, és mindehhez ne legyen szükség emberfeletti erőre. Egy kellően stabil váltó nélkül mindez aligha volna lehetséges.

Természetesen a kerekek mérete is befolyásolja azt, hogy mekkora végsebességre képes adott bringa. Egy 29 colos kerékkel rendelkező biciklivel értelemszerűen sokkal gyorsabban lehet suhanni, mint egy olyannal, amelyen 26 colos kerekek vannak. A különbség főleg hosszú távon szembetűnő.

Ez egy modern MTB fő előnye

Az MTB lényege mégiscsak az, hogy terepen is jól boldoguljon. A mai rugós villákkal felvértezett MTB-k lehetővé is teszik, hogy erdei vagy hegyi ösvényeken, esetleg járatlan utakon tekerjünk. Rendkívül hatékonyan tudják ugyanis a modern teleszkópok csillapítani a hepehupás területek által keltett rázkódásokat.

Ha nem csak a városban, aszfaltos úton használunk egy biciklit, akkor fel kell készülni a váratlan akadályokra is. Éppen ezért fontos, hogy kétség se férjen a fékek biztonságához. Pontosan ezért szerelték fel a Corelli Snoop 4.3 MTB-t mechanikus tárcsafékkel, hiszen erős igénybevétel esetén ez a létező legjobb megoldás jelenleg.

Akinek van a birtokában egy MTB, az bizony megesik, hogy nem csupán verőfényes napsütésben kerekedik fel, hanem akkor is, ha épp csepereg az eső. Az erdei utak sokszor sárosak és csúsznak, ám ezek a fékek ilyen körülmények között is stabilan fognak. Ez annak is köszönhető, hogy a tárcsafékek magasabban vannak, mint a V-fékek, így a kosz is nehezebben tud rájuk felcsapódni. A megoldás további előnye, hogy használat közben nem koptatja a felnit.

Van még egy fontos információ e bringa esetén a fékek kapcsán. Sokkal finomabban lehet őket adagolni, ily módon pedig az intenzitásának növelésére vagy csökkentésére fokozatosan is van lehetőség.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Ice-T – Egy gengszter útja Hollywoodig: Kemény valóság és hip-hop legenda

Ice-T neve sokak számára ismerősen cseng. A legendás rapper, színész és író...

Charlie 77 sztori: Egy legenda meséi

A magyar rockzene ikonikus alakja, Horváth Károly, művésznevén Charlie, 2024-ben megjelentette önéletrajzi...

A háromtest-probléma

Egy lenyűgöző tudományos-fantasztikus utazás a kínai történelembe és a kozmosz mélyére Cixin...

Ezt én választottam: Révész Sándor emlékirata a zenéről, a rock and rollról és az életről

„Ezt én választottam” Révész Sándor zenész, a Piramis együttes legendás énekesének önéletrajza....