szerda , 24 július 2024
Kezdőlap Zöld A hulladékmentes jövő lehetőségét hordozzák a Nestlé innovatív csomagolóanyagai
Zöld

A hulladékmentes jövő lehetőségét hordozzák a Nestlé innovatív csomagolóanyagai

83
hulladékmentes csomagolás
kép: freepik

A vállalati erőfeszítések eredményeként a Nestlé csomagolóanyagainak 83,5 százaléka már most újrahasznosíthatóságra tervezett világszerte, de a svájci élelmiszeróriás tervei szerint 2025-re ez a szám több mint 95 százalékra nő majd. Ennek érdekében a vállalat tovább kutatja a jobb csomagolástechnológiai megoldásokat és támogatja a hulladékgazdálkodási infrastruktúra fejlesztését.

A Nestlé nettó zéró kibocsátási vállalásának teljesítéséhez folyamatosan fejleszti termékeinek csomagolását, hogy azok ne a hulladéklerakóban, vagy ami még rosszabb, a környezetben végezzék, hanem minél tovább körforgásban maradhassanak. A körforgásos szemlélet a tervezéstől kezdve a termékek előállításán át a csomagolási hulladék kezeléséig áthatja a vállalat szemléletét. Az erre irányuló erőfeszítések eredményeként 2023 végére a Nestlé által világszerte használt műanyag csomagolásoknak már 83,5 százaléka alkalmas az újrahasznosításra. Ezt elsősorban az összetett csomagolóanyagok átalakításával, egyanyagúvá (monomaterial) tételével érik el, amelyek újrafeldolgozása a megfelelő szelektív gyűjtési, válogatási, és hasznosítási infrastruktúra rendelkezésre állása esetén jóval egyszerűbb.

Körforgásban tartott csomagolóanyagok

2023 végére a Nestlé által felhasznált csomagolások alapanyagának 41,5 százalékát újrahasznosított vagy megújuló anyagok tették ki. Az európai gyárakban alkalmazott zsugorfóliában a vállalat 50 százalékban újrahasznosított polietilént (rPE) használ, és célja, hogy folyamatosan növelje az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított polipropilén (rPP), valamint az rPE mennyiségét számos márkája, köztük a Nesquik, a KitKat és a Purina termékek csomagolásában is.

„Folyamatosan dolgozunk a csomagolóanyagaink átalakításán, újrahasznosíthatóságra tervezésén, a teljes felhasznált csomagolóanyag mennyiségének csökkentésén, valamint a megújuló vagy újrahasznosított anyagok használatának növelésén – mondta Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária fenntarthatósági vezetője, majd hozzátette: –  Ezeken túl, Magyarországon is segítjük a hulladékgazdálkodási infrastruktúra fejlesztését, hogy a különböző csomagolások, kávékapszulák, fóliák újrahasznosítása és körforgásban tartása minél hatékonyabbá válhasson.”

Az újrahasznosítható csomagolóanyagok tényleges újrahasznosításához a hulladékgazdálkodási infrastruktúra bővítésére is szükség van. Ezért a Nestlé az önkormányzatokkal, kormányokkal, iparági és civil szervezetekkel, valamint a fogyasztókkal együttműködve dolgozik az újrahasznosítást szolgáló infrastruktúra kialakításán és fejlesztésén mindazon országokban, ahol jelen van, így Magyarországon is. A vállalat támogatja az ENSZ műanyagszennyezés megszüntetéséről szóló egyezményét, valamint az átgondolt, hatékony, kötelezően alkalmazandó kiterjesztett gyártói felelősségvállalás és a betétdíjas visszaváltási rendszerek kialakítását.

Fenntartható csomagolóanyagok Magyarországon

A Nestlé munkatársai Magyarországon is döntő szerepet játszanak a csomagolások fenntarthatóbbá alakításában. A büki PURINA gyárban is zajlik az úgynevezett monomateriál, azaz egyanyagú csomagolások tesztelése és fejlesztése. Szerencsen elsőként a Nesquik termékek csomagolását alakították át olyan módon, hogy azok újrahasznosításra készen kerüljenek a boltokba. Ezután a kávékategóriában is alkalmazni kezdték ezt a megoldást, 2022 közepétől pedig az adagolt Nescafé kávék is újrahasznosíthatóságra tervezett csomagolóanyagba kerültek. Az üreges csokoládéfigurák gyártására specializálódott diósgyőri gyárnak pedig mostanra már minden csomagolóanyaga újrafeldolgozásra alkalmas.

Kapszula visszagyűjtés

A Nespresso minden egyes szelektíven gyűjtött és hozzá visszajuttatott használt kapszulát újrahasznosít, és mára minden magyarországi vásárlója számára elérhetővé tett valamilyen kapszulaleadási lehetőséget, a butikokban, illetve futárszolgálaton keresztül egyaránt. Fontos eredmény, hogy 2023-ban több mint 50 százalékot ért el a hazai használt Nespresso kapszula-visszagyűjtési és újrafeldolgozási arány, amely jóval meghaladta a globális átlagot.

A körforgásos modell jegyében egyre több NESCAFÉ Dolce Gusto kapszulagyűjtőpont érhető el Magyarországon; a hazai kávérajongók már 37 Media Markt visszagyűjtési ponton adhatják le használt műanyagkapszuláikat.

Forrás: Nestlé Hungária Kft.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Tartanak a zöldátállástól és a munkaerőhiánytól a magyar vállalatok

Kihívást jelent megfelelni a fenntarthatósági szempontoknak a hazai cégek szerint. Egyebek mellett...

Zöld kert csak megfelelő öntözéstechnikával valósítható meg

Sokszorosan igaz az a mondás, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, ha...

Tigrisszúnyogok és veszélyes kórokozók: reális-e egy járvány kirobbanása?

Habár a hazánkban megjelent ázsiai tigrisszúnyogot cikkek tucatjai állítják be „halálos veszélyt”...

Energiamegtakarítás napelemmel cégeknek is

Bizonyára te is szoktál azon gondolkodni, hogy a közüzemi számlákra fizetett összegek...