péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek Érdekességek a fehér és a szürke lovak kapcsán
Tippek

Érdekességek a fehér és a szürke lovak kapcsán

128
lótartási termékek

Kevésbé közismert tény, hogy a genetikailag fehér lovak pigmentálatlan, rózsaszínű bőrrel rendelkeznek. Szemük színe tekintetében meglehetősen nagy a változatosság: lehet kék, barna vagy mogyoróbarna is. Azt, hogy mind a bőrük, mind a szőrük pigmenthiányos, a pigmenttermelő sejtek hiányának lehet betudni.

Akadnak olyan paripák is, amelyek bőrüket és szőrüket illetően is részleges pigmentációval látják meg a napvilágot, és ez felnőtt korukra is így marad. Nem kell azonban megijedni, ha ez így történik, hiszen nekik ugyanazokra az AnivetDirect webáruház lótartási termékei között megtalálható takarmánykiegészítőkre van szükségük, mint más fajtársaiknak.

Ha egy ilyen állat világosodni kezd, a bőr mellett a szőr is elveszíti a pigmentációját. A szürke lovak esetében viszont a bőrpigmentet megtartják, csak a szőrük lesz fehér. Amennyiben fehér elszíneződések láthatók egy lovon, azokat depigmentációs fenotípusnak nevezik. A fehér jegyeket, mintákat a melanociták hiányát okozó bőrterületek idézik elő. Ezek általában genetikai okokból alakulnak ki.

Milyen lovakat nevezünk domináns fehérnek?

A domináns fehér lovak egy jelentős allélcsoportnak számítanak. Arról ismertek, hogy rózsaszín a bőrük, barna a szemük, no és persze a szőrük hófehér. Néhány ilyen paripának vannak a felső vonal mentén pigmentmaradványai.

Érdemes tudni, hogy a domináns fehérségnek 2021 óta 32 változatát ismerik el. Ezen felül van még a sabino 1, amelyek mindegyike egy spontán fehér állatnak, valamint a KIT gén mutációjának felel meg.

A tudósok rájöttek, hogy a domináns fehér néhány formája életképtelen embriókat eredményez homozigóta állapotban. Érdekesség, hogy az egerek esetében például a homológ mutációk jellemzően vérszegénységet és sterilitást vonnak maguk után, addig a domináns színű lovaknál nem lehet ilyen hatásokat megfigyelni.

Nem minden ló fehér, ami annak látszik

Általánosságban véve elmondható, hogy a szürke lovak rendelkeznek leggyakrabban fehér vagy fehéres árnyalatú szőrrel. Nekik a bőrük azonban fekete, csakúgy mint a szemük. Ezzel szemben a valódi fehér lovaknak a bőrük és a szőrük is pigmentálatlan.

Az úgynevezett szürke gén sem a paripa bőrének, sem pedig a szemének színét nem befolyásolja. Általában ugyanakkor a megfigyelések szerint a bőrük és a szemük is sötét. A kiscsikók lényegében akármilyen színűként világra jöhetnek, ám a szőrzetük színes szőrszálai ahogy idősödnek, ezüstössé válnak.

Az érett szürke ló szőrzete végül szinte teljesen fehér, jellemzően inkább deres lesz. A szürkeség szabályozásáért egy olyan gén egyetlen domináns allélja felelős, ami az őssejtek egyes fajtáit is befolyásolja.

Melyik ló számít valódi fehérnek, és melyik a szürke?

Összességében véve elmondható, hogy a szürke lovaknak szinte 100%-ban sötét a bőre. Ha szeretnénk megállapítani, hogy valódi fehér vagy szürke lovat látunk, akkor az állat bőrének színét kell megfigyelnünk.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mit adjunk a céges ajándékozáskor a munkatársaknak, alkalmazottaknak?

A cégek életében gyakran vannak visszatérő események, amelyek évről évre megrendezésre kerülnek....

Munkáltatói márka disszonancia: ígéret és valóság konfliktusa

Amikor egy vállalat munkáltatói márkája és az álláskeresők által megélt valóság közötti...

Érdekességek a borról – Az ital, amely kultúrákat formált

A bor az egyik legrégebbi és legnemesebb ital, amely évezredek óta jelen...

Mibe érdemes becsomagolni a küldeményeket?

A csomagküldés során mindig a megfelelő csomagolóanyagot kell használni, ami legfőképpen a...