csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Tech Így kerüld el a kéretlen programokat!
Tech

Így kerüld el a kéretlen programokat!

15
kéretlen programok
képek: Envato Elements

Elmúltak már azok az idők, mikor a legnagyobb veszélyforrás a számítógépedre egy hasznos programba bújtatott, a böngésződbe beépülő toolbar volt, vagy egy másik, kiegészítő program.

Sajnos ma már sokkal szofisztikáltabb módokon próbálnak részleges vagy teljes hozzáférést szerezni a számítógépedhez a hackerek. Miközben az nyilvánvaló, hogy nincs feltörhetetlen rendszer és bármilyen védelmen át lehet jutni, azért számos dolgot megtehetsz online az adataid védelméért. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, amik követésével kisebb az esélye, hogy áldozattá válsz az interneten.

Szükséged van vírusirtóra?

A laptopok és asztali számítógépek elterjedésével körülbelül egyidős a félelem a virtuális vírusokkal szemben. Annak idején, mikor az operációs rendszerek fejlesztői, és leginkább a Microsoft csak futott a kereslet után, még nem volt erőforrás arra, hogy önálló vírusirtót fejlesszenek. Ez mostanra megváltozott, így minden népszerű operációs rendszer (Windows, macOS, Linux) rendelkezik saját megoldásokkal, amik a támadások jelentős részét sikeresen elhárítják.

A vírusirtó helyett érdemes inkább az operációs rendszered beépített titkosítását alkalmazni. Ez megtalálható a Windows 10, Windows 11 és macOS-ben is, a célja pedig, hogy titkosítja a notebook ssd teljes tartalmát, amit csak a jelszavaddal lehet felnyitni. Ebből te semmit nem érzékelsz, ha viszont valaki a jelszavad nélkül próbál meg bármit kiolvasni, lepattan a védelemről.

2024-ben már nem igazán éri meg önálló vírusirtó programot telepíteni, hiszen ezek folyamatos terhelést raknak a laptop ram kapacitására, fogyasztják az SSD-k élettartamát és az erőforrásokból is szép szeletet vágnak ki. Ezek kiválthatók tudatos internet használattal. Beszéljünk inkább erről.

Tartsd naprakészen az eszközeidet

Az operációs rendszered naprakészen tartásával, és a gyakran használt programjaid frissítésével teheted talán a legtöbbet az online biztonságod érdekében. A nagy cégek és fejlesztőcsapatok hatalmas hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden sebezhetőség ellen fel legyen készítve a szoftverük.

Sokaknak az a véleménye, hogy veszélyes az automatikus frissítés, a realitás azonban az, hogy elhanyagolható esetben okoz ez gondot, viszont még azelőtt hozza a hibajavításokat és a biztonsági frissítéseket, mielőtt azt valaki kihasználná ellened.

Az automatikus frissítéseket azonban nem csak PC-n és laptopon érdemes alkalmazni. Az okostelefonok is népszerű célpontok, így az iOS és Android naprakészen tartásával is sok feszültségtől óvhatod meg magad.

vírusok lapotop

Használj erős jelszót

Valószínűleg ezt már többször hallottad, de nem lehet elégszer elmondani. A sok és változatos karakterekből álló jelszóra azért van szükség, mert ha valaki hozzá is fér az e-mail címedhez és tudja, hova vagy vele beregisztrálva, feltörni a kódot rendkívül hosszú időt vesz igénybe. A jelszavad pedig minél bonyolultabb, annál nehezebben feltörhető a brute force-támadással.

Alkalmazd a kétfaktoros hitelesítést

Ma már szinte minden alkalmazás, ahova regisztráció szükséges, rendelkezik 2FA, vagyis kétfaktoros hitelesítési lehetőséggel. Ez többféle módon is tud működni: vannak alkalmazások, amik egy egyedi kód alapján folyamatosan változó, ideiglenes azonosítót állítanak neked elő (ilyen például a Google Authenticator), de lehet 2FA azonosító egy telefonszám is, ahova SMS-ben kaphatsz ideiglenes jelszavakat, vagy akár az e-mail címedre is kérhetsz ilyet, bár ez a legkevésbé biztonságos.

Vigyázz mire kattintasz

A hackerek már a legkülönfélébb és rendkívül megtévesztő e-mailekkel és weboldalakkal próbálják kicsalni a legféltettebb privát információidat. Mikor az interneten böngészel, mindig győződj meg róla, hogy a weboldal, amit éppen látogatsz, tényleg az, aminek gondolod. Ellenőrizd, hogy a kapcsolatod https-e (ezt az URL sávban látod) és utasítsd el a sütikre vonatkozó felkéréseket, ezeket ugyanis esetenként több ezer partnerrel osztják meg az általad látogatott weboldalak.

Reagálj az adatszivárgásokra

Sajnos még a legjobb igyekezeted ellenére is megtörténhet, hogy az adataidat ellopják egy olyan cégtől, vagy szolgáltatótól, akiket megbíztál azok védelmével. Például a haveibeenpwned.com segítségével ezt könnyen ellenőrizheted. Egyszerűen írd be az e-mail címed, és máris láthatod, hogy került-e illegális kézbe bármilyen adatod. Ha igen, azt is látod, hogy melyik oldalon volt szivárgás. Ott minél előbb válts jelszót!

Ha bármilyen hardveres vagy szoftveres segítségre van szükséged a laptopoddal kapcsolatban, keresd bizalommal a Laptopszaki szakértő csapatát. A több mint egy évtizedes tapasztalatuknak köszönhetően bármilyen természetű hiba elhárításában tudnak segíteni.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mondd meg a jelszavad, megmondom, mekkora bajban vagy!

A szeptemberi iskolakezdésnél a gyerekek nemcsak barátokkal, hanem számos új veszélyforrással is...

Online adatvédelem a Galaxy-val

Biztonságos Wi-Fi és Samsung Internet biztosíthatja az adataink védelmét, bárhol is járjunk...

Energiahatékony fűtési megoldások

Amikor fűtéskorszerűsítésről vagy egy új rendszer kiépítéséről beszélünk, az energiahatékonyság központi kérdés....

A hőségnek nemcsak mi, hanem okostelefonunk is az áldozata lehet

A hőségnek nemcsak mi, hanem okostelefonunk is az áldozata lehet – pár...