csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Gazdaság Új szelek fújnak a nagyvállalatoknál IT fronton
Gazdaság

Új szelek fújnak a nagyvállalatoknál IT fronton

24
nagyvállalti it vezető
kép: freepik

Habár az utóbbi években csökken a keresleti nyomás az IT munkaerőpiacon, a jó technológiai szakemberekre továbbra is egyre nagyobb szükség van. Ozorai Dénes, a K&H IT vezetője szerint ugyanis ma már szinte minden üzleti igény valamilyen IT megoldást kíván. A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (MVISZ) által az Év Informatikai Vezetőjének választott szakember szerint a naprakész, gyakorlati informatikai szaktudás mellett ma már a kreativitásra, az új, szokatlan ötletekre való nyitottságra és az üzleti-fogyasztói szempontok megértésére is szüksége van egy tech kollégának, ezért a fiatalokat is erre bíztatják. A K&H STEM pályázat keretében a fiatal IT egyetemi hallgatók megmutathatják, milyen új, innovatív ötletük, meglátásuk van a különböző technológiákban, amit aztán a gyakorlatban, a képzett szakemberek mellett ki is próbálhatnak.

A korábbi évek intenzív kereslete után mérséklődött ugyan a nyomás az IT munkaerőpiacon, ez azonban nem jelenti azt, hogy túlkínálat lenne az IT szektorban. „A cégek továbbra is keresik a jó szakembereket. A technológiai fejlődés miatt ugyanis szinte minden felmerülő ügyfél és üzleti igény valamilyen IT fejlesztést, megoldást kínál – nyugodtan mondhatjuk, hogy a bankkártya az IT nélkül csak egy jégkaparó. Az informatikai végzettség azonban messze nem elég, a naprakész, gyakorlati tudás, tapasztalat is fontos, hiszen a technológiák rendkívül gyorsan fejlődnek. Másrészt pedig olyan új képességekre van szüksége a tech kollégáknak, mint a kreativitás, az új, szokatlan ötletekre való nyitottság és az üzleti-fogyasztói szempontok megértésének képessége, mivel a bank ma már egy meghatározó IT szervezet is, ahol a rendszerek üzemeltetése mellett egy nagyon komoly innovációs munka is zajlik” – mondta el Ozorai Dénes, a K&H IT vezetője, aki az ICT Global magazin tavalyi „Legjobb ICT menedzser” elismerése után idén elnyerte a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének (MVISZ) az Év Informatikai Vezetője díját is.

Ahhoz azonban, hogy a kollégák szabadjára engedjék a fantáziájukat, új ötletekkel, megoldásokkal jöjjenek, és egyfajta kreatív IT műhely valósuljon meg, a banknak szakítania kellett a hagyományos nagyvállalati IT környezettel. „A nagyvállalatból adódó stabilitás, illetve a különböző szakterületeken és technológiákban való fejlődési lehetőség persze megmaradt, emellett azonban – a főként tech cégekre és startupokra jellemző – rugalmas innovációs környezet jött létre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tech kollégák nemcsak szállítják a megoldásokat, hanem a kutatási-fejlesztési döntésekbe is bekapcsolódnak. Olyan eszközöket, technológiákat, programokat használhatnak, amelyek inkább az IT cégekre és nem feltétlenül a banki szektorra jellemzők. Végül pedig a munkafolyamatokat is át kellett alakítani, hogy a felesleges papírmunkát, adminisztrációt minél inkább elkerüljük” – avat be a megvalósítás részleteibe az IT vezető.

Ennek az új, „startup a nagyvállalatban” megközelítésnek az eredményét jelzi, hogy a K&H Csoport egymás után kétszer is elnyerte a Global Banking and Finance Review Legjobb Digitális Bank Magyarországon elismerését, bevezette az ország egyetlen hangalapú digitális pénzügyi asszisztensét, Kate-et, vagy hogy létrejött egy teljesen automatizált, a hazai bankszektorban egyedülálló „pipeline”, ahol emberi érintés nélkül, automatán tud elindulni egy fejlesztés összes ellenőrzése, tesztelése, élesítése.

„Talán furán hangzik, de IT vezetőként engem nem önmagában a technológiai megoldás érdekel, hanem az, hogy mit lehet jobbá, hatékonyabbá tenni, hogyan tudjuk leginkább megfejteni és megvalósítani az ügyfelek és a kollégák igényeit. A megoldást pedig hol egy új alkalmazás, hol egy új működési struktúra, hol egy új munkafolyamat létrehozása jelenti” – vallja Ozorai Dénes.

Mindebbe most az IT egyetemi hallgatók is belepillanthatnak, október 31-ig ugyanis még jelentkezhetnek a K&H STEM pályázatra ezen a linken. Az új, innovatív, inspiráló megoldásokra nyitott fiatal szakemberek ugyanis – a nyerteseknek járó közel 2 millió forint anyagi támogatás mellett – arra is lehetőséget kaphatnak, hogy részt vegyenek a K&H IT szakmai projektmunkájában.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A Robert Bosch-sztori: egy autóipari legenda nyomában

Robert Bosch személyét számos legenda övezi. Vajon korának kőkemény vállalkozója, gondoskodó jótevő...

Hogyan lehet sikeresebb egy olyan asztalos munkákkal foglalkozó vállalkozás, amelyik CRM rendszert használ?

Egy asztalos vállalkozásnak számtalan nehézséggel kell szembenéznie a jelenlegi gazdasági körülmények között:...

Ősztől már 150-en tanulnak építőipari hiányszakmákat Pécsett

Több mint másfélszáz tanulóval rajtolnak a jövő héten kezdődő tanévben a Pécsi...

Kivárnak a cégek az innovációkkal

A kedvezőtlen gazdasági kilátások és a drága források miatt a magyar vállalatok...