péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Egészség Hogyan hat a dohányzás a szájüregben zajló folyamatokra? Mennyi kárt okoz?
Egészség

Hogyan hat a dohányzás a szájüregben zajló folyamatokra? Mennyi kárt okoz?

14
szájüreg állapota dohányzás

Gyakran hallhatjuk, hogy a dohányzás mennyire negatívan befolyásolja az egész szájüreg állapotát, sőt, gátat is szabhat a csontpótlásos-implantológiai beavatkozások sikerének. De vajon ismerjük-e, hogy mi zajlik a háttérben, hogyan hat a biológiai folyamatokra?

Ebben a cikkben ezt a témakört járjuk be, ha tehát jó ideje olvasgatunk a Halász Klinika All-on-4 kezeléséről, ez az írás szintén kedvünkre való lesz, főként, ha vannak dohányzó ismerőseink.

Mennyi kárt okoz a cigarettázás?

A tanulmányok többségében azt látni, hogy a később taglalt következmények, negatívumok 1-2 szál napi mennyiség esetén jelennek meg. A káros összetevők pedig a nikotin ugyebár, a szén-monoxid és a hidrogén-cianid.

A cigarettafüst fokozza a lepedék képződését, ami eleve fő oka az ínysorvadásnak, ugyanakkor a hosszú távon dohányzók körében jelentősen csökken a szájüregben lévő szövetek vérellátása, ami a tápanyagot, az oxigént biztosítaná, illetve felelős az immunvédelemért.

A nikotin felszívódása révén pedig érszűkületek jöhetnek létre, mivel rendkívüli a diffúziós képessége, így bejut a szövetek mélyebb rétegeibe is, és ott szintén “elvégzi” káros hatását.

Negatívan befolyásolja a regenerációt, vagyis az erek, kapillárisok nehezebben gyógyulnak. Meg kell említenünk a gátló hatását is a sebszél összegyógyulásában szerepet játszó fehérjékre vonatkozóan. Sőt, a fibroblaszt sejtek megtapadási képességére is negatívan hat, aminek az íny foghoz vagy implantátumhoz való tapadásában van jelentősége.

Az ínyszövet gyógyulása nem lesz teljes, vagyis egy kollagénrostokban szegény változat alakul ki az ideálissal ellentétben. Ennek hátránya, hogy védtelenebb a baktériumokkal szemben.

A nikotin hatással van a csont oszteoblaszt sejtjeinek működésére is, tehát dohányosok esetében a csont nem képes meggyógyulni a fogeltávolítást követően, és az íny is vékonyabb azon a szakaszon.

A gyógyulási folyamat zavart szenved

Már a fentiek részletes kifejtése is eléggé elrettentő, de ha mélyebben belegondolunk, hogy mennyi kárt tesz a gyógyulási folyamatban a dohányzás, talán a bizonytalanok is képesek lesznek ellene dönteni.

A csontpótlás elfertőződhet, elhalhat, a sebszélek is szétnyílhatnak, de maga az implantátum gyógyulása is jóval lassabb ütemben zajlik, sok-sok rizikó mellett. Mindez azt is jelenti, hogy nem lesz olyan szép, illetve sebezhetőbb, mint ideális esetben, és persze az élettartama is rövidebb lesz.

A legfontosabb tanulság

Léteznek olyan metódusok, eljárástípusok, amelyek elvégezhetők dohányosoknál, és olyanok is, amelyek egyáltalán nem. Mivel sokszorosára növeli a kezelés sikertelenségének esélyét, nem éri meg rágyújtani az ajánlás ellenére.

Érdemes a leszokás mellett dönteni, hiszen a gyönyörű fogsor jóval többet ér, és persze a tudat is, hogy legalább ezen a módon “vigyázunk” az egészségünkre.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A hévízi gyógyvíz egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Hazánk igencsak gazdag gyógy- és termálvízben. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy az...

Ne várjon tovább, ha alvászavaroktól szenved, lépjen a tettek mezejére!

Kevesek számára jelenti napjaink valósága azt a rózsaszín álmot, amiben csak az...

Háromdimenziós tervezéssel végeznek állkapocshelyreállító műtéteket a Semmelweisen

Akár teljesen új állcsontot is kaphatnak a Semmelweis Egyetemen azok, akiknek daganatos...

Felhizlalt egerek segítségével eredtek magyar kutatók a túlsúly és a rák közötti összefüggések nyomába

Az elhízás – ma már bizonyítottan – az egész testre kiterjedő gyulladást...