csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Egészség Heveny vékonybélgyulladás: okok, tünetek, kezelés
Egészség

Heveny vékonybélgyulladás: okok, tünetek, kezelés

38
vékonybélgyulladás

Az emésztési problémák senkinek sem ismeretlenek, hiszen élete során mindenki tapasztal például gyomorrontást, hasmenést, hasi görcsöket és hasonlókat. Az akut vékonybélgyulladás pedig egy igen gyakran előforduló betegség, ami az esetek többségében szerencsére nem súlyos, így házilag is hatékonyan kezelhető.

Ehhez nincs szükség gyógyszerekre sem, elegendő a pihenés, a kímélő étrend, és a Myrobalan béltisztító termékeinek használata. De nézzük is a részleteket!

Mitől alakulhat ki akut bélgyulladás?

A betegség lehet vírusos vagy bakteriális eredetű, és általában rossz higiéniás körülmények, valamint szennyezett étel vagy ital elfogyasztása okozza. A bélrendszerbe bejutott kórokozók gyulladásba hozzák a vékonybél nyálkahártyáját, de a vastagbél vagy akár a gyomor is érintett lehet.

A legtöbb esetben az alábbi baktériumok valamelyike áll a háttérben:

  • Salmonella
  • Escherichia coli
  • Staphylococcus aureus
  • Campylobacter jejuni
  • Shigella
  • Yersinia enterocolitica

Habár a hétköznapokon is előfordulhat, a legtöbben viszont utazás alatt, idegen országban járva betegednek meg.

Ilyenkor ugyanis nagy az esélye annak, hogy olyan helyen vásárolunk ételt, ahol nem megfelelőek a higiéniás körülmények (például piacokon, utcai árusoknál), vagy az adott ország ételei, fűszerei egyszerűen szokatlanok a szervezetünk számára. Sokan például a tengeri herkentyűktől lesznek rosszul.

Mik a tünetek?

A vékonybélgyulladás tünetei általában egyszerűen felismerhetőek: a betegnek fáj a hasa, gyomorgörcsei vannak, hasmenés, hányás kínozza, étvágytalan, gyenge, rossz a közérzete.

Bár ezek a panaszok nagyon kellemetlenek (és sajnos teljesen tönkretehetnek egy nyaralást), ugyanakkor pár nap alatt távoznak a kórokozók a szervezetből, és a tünetek is megszűnnek.

Hogyan kezeljük?

A vírusos eredetű vékonybélgyulladás csak tüneti kezelést igényel, a bakteriális eredetűnél azonban antibiotikumok szedésére is szükség lehet.

Nézzük, mit érdemes tenni ilyen esetben:

  • Nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, ugyanis a hányás és a hasmenés kiszáradást okozhat, emellett a kórokozók távozását is elősegíti. Igyunk napi 1-2 liter ásványvizet vagy gyógyteát, a cukros üdítőket, kávét, és a tejes italokat viszont kerüljük.
  • Csak kímélő ételeket fogyasszunk, bár a betegek többsége amúgy is étvágytalan ilyenkor. Az alma párolva vagy nyersen, a főtt rizs, a burgonyapüré, a teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós vagy a rostos gabonakeksz mind jó választás ezekre a nehéz napokra. Fontos, hogy ne erőltessük az evést, inkább többször, de mindig csak pár falatot csipegessünk, hogy ne terheljük az emésztőrendszerünket.
  • Fogyasszunk probiotikumokat, ugyanis ezek elősegítik a bélflóra helyreállítását, erősítik az immunrendszert, ezáltal gyorsabban meggyógyulhatunk.
  • Semmiképp se szedjünk hasmenés elleni gyógyszert, mert ez meggátolja a test természetes öngyógyító folyamatait, a hasmenéssel ugyanis kiürülnek a kórokozók.

Mindezeket a kellemetlenségeket pedig megelőzhetjük azzal, ha odafigyelünk az élelmiszer-higiéniára.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Háromdimenziós tervezéssel végeznek állkapocshelyreállító műtéteket a Semmelweisen

Akár teljesen új állcsontot is kaphatnak a Semmelweis Egyetemen azok, akiknek daganatos...

Felhizlalt egerek segítségével eredtek magyar kutatók a túlsúly és a rák közötti összefüggések nyomába

Az elhízás – ma már bizonyítottan – az egész testre kiterjedő gyulladást...

A fogpótlások legnépszerűbb módjai

A hazai egészségügyi statisztikák szerint a lakosság jelentős részének van hiányzó foga....

Akadálymentesített strandolás mozgáskorlátozott emberek számára is

SEATRAC rendszer révén a mozgáskorlátozott emberek is külső segítség nélkül élvezhetik a...