péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Család Vajon miért fontos tudni, hogy mennyi az otthoni levegő páratartalma?
Család

Vajon miért fontos tudni, hogy mennyi az otthoni levegő páratartalma?

57
otthoni levegő optimális páratartalma

Az otthoni környezet kényelmét a levegő minősége is meghatározza. Sem a túl nedves, sem pedig a száraz levegő nem egészséges szervezetünk számára. A párás lakásban kialakuló penész ráadásul súlyos megbetegedések melegágya is lehet.

Éppen ezért érdemes a páratartalmat és a hőmérsékletet is folyamatosan szemmel tartani, vagy egy igazán jó párátlanító készüléket beüzemelni otthonunkban. Az Airfresh páramentesítő készülékek számos változatát kínálja, melyek automatikus módon képesek a levegő optimális páratartalmát beállítani a helyiségekben. Nézzük bővebben, mit kell tudnunk a levegő páratartalmáról, és milyen eszközök segíthetnek a tökéletes levegő elérésében.

Ideális páratartalom

Az otthoni levegő optimális páratartalma 40-60% között van. Ez a tartomány biztosítja a legkényelmesebb és legegészségesebb környezetet. Ha a páratartalom túl alacsony, például 30% alatt van, a levegő szárazabbá válik, ami irritálhatja a légutakat, kiszáríthatja a bőrt, valamint növelheti az influenza kialakulásának esélyét.

Ezzel szemben a túl magas, 70% feletti páratartalom kedvez a penészgombák és poratkák elszaporodásának, amelyek allergiás reakciókat, asztmát és más légúti megbetegedések kialakulását okozhatja. Az optimális páratartalom fenntartása tehát nemcsak a komfortérzetünk, hanem az egészségünk megóvása szempontjából is kiemelkedően fontos.

Egyes helyiségekben egyébként lehet magasabb a páratartalom, mint mondjuk a nappaliban. A konyha és a fürdőszoba a pára és a gőz hatására ugyanis jóval nedvesebb levegőjű, mint az egyéb helyiségek otthonunkban.

Gazdasági következmények

Bár kevésbé ismert tény, de amikor a levegő páratartalma nem az optimális tartományban van, az növelheti az energiafogyasztást. Az alacsony páratartalom esetén a száraz levegő hűvösebbnek érződik, ezért hajlamosak lehetünk magasabbra állítani a fűtést, ami növeli a fűtési költségeket.

Magas páratartalom mellett pedig a lakás hőérzete fülledtté válik, ami arra késztethet, hogy többet használjuk a légkondicionálót vagy szellőztessünk, ami szintén növeli az energiafelhasználást. Az optimális páratartalom tehát nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is előnyös, ugyanis fenntartása csökkenti a fűtési és hűtési igényt, így hosszú távon energiát takarít meg.

Mérőműszerek hasznossága

Azon tények okán, melyeket cikkünkben felsoroltunk, jó hasznát vehetjük az otthoni levegő hőmérsékletét és páratartalmát vizsgáló készülékeknek. Egyes mérőeszközök egyesítik a két funkciót, így azonnal tudunk intézkedni a szellőztetés vagy a párásítás érdekében.

A mérőműszerek használata arra is fényt deríthet, hogy honnan ered például a túlzott nedvesedés. A helyiség harmatpontjának megismerésével meg tudjuk akadályozni a további vizesedést, többek között a szigetelési hibák kijavíthatóak, vagy egy falon belüli törött cső helye is könnyebben megállapítható.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A láthatatlan fonal – szívmelengető mese a szeretetről és az elválásról

Patrice Karst A láthatatlan fonal című meséje egy olyan történet, amely megérinti...

Anya, kérek még! – Hozzátáplálás egyszerűen

Ambrus Éva könyve, az Anya, kérek még! egy igazi kincsbánya minden olyan...

Apakulcs – Hogyan kapcsolódjunk a gyermekünkhöz?

Egy apa és fia különleges kapcsolata Süveges Gergő, a hazai irodalom egyik...

Vár az ELTEfeszt 2024 – Próbáld ki a jövőd!

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg interaktív pályaválasztó fesztiválját az Eötvös Loránd Tudományegyetem október...