péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Gazdaság Ezért az EPS a legnépszerűbb homlokzati hőszigetelő anyag
Gazdaság

Ezért az EPS a legnépszerűbb homlokzati hőszigetelő anyag

50
eps hőszigetelés
képek: freepik

A hőszigetelés szó hallatán az emberek nagy részének a hungarocell, azaz az EPS jut eszébe. Ezek a mindenki számára jól ismert, könnyű fehér lapok kiválóan alkalmasak hőszigetelésre, és nem hiába jelentik a legnépszerűbb alternatívát az épületek homlokzatának szigetelésére. Mit érdemes tudni erről az anyagról?

Milyen anyag pontosan az EPS?

A hungarocell lényegében expandált polisztirolhab, azaz apró, felfújt polisztirolgolyócskákból áll. Ezek a polisztirolhab-golyócskák rengeteg levegőt zárnak magukba, és hőszigetelő tulajdonságukat is ennek köszönhetik. (A levegő ugyanis kiváló hőszigetelő, elég a vattaszerű bélésekkel ellátott télikabátokra gondolni.) A gyártási folyamat során az üzemekben óriási EPS-tömböket állítanak elő, ezeket vágják aztán a kívánt méretre.

A hungarocell  szigetelés kifejezetten környezetbarát: a gyártási folyamat sem igényel sok energiát, emellett az EPS újra is hasznosítható. A szigetelőanyagokat és rendszereket gyártó Masterplast például létrehozta a Hungarocell Zöld Programot, amelynek keretében visszaveszik, majd újrahasznosítják az építkezésekkor fel nem használt vágott EPS-t.

Mik az EPS további előnyei?

Az EPS számos további előnnyel rendelkezik. Nemcsak hőszigetelési tulajdonságai kiválóak, nagyon könnyű szállítani, méretre vágni és beépíteni is. Tartós anyagról van szó, amely az alkalmazástechnikai előírások betartásával hosszú évtizedekre biztosítja az ingatlan hőszigetelését. Népszerűségének másik kulcsa az, hogy kifejezetten költséghatékony, így nem kell magunkat óriási költségekbe verni otthonunk energetikai korszerűsítése során.

eps hőszigetelő anyag

Nagyon megéri hőszigetelni

Közhely, hogy a hőszigetelés az egyik legjobb befektetés. Bár nagyobb költségtételről beszélünk, egy profin kivitelezett hőszigetelő rendszer az évek során nemcsak visszahozza a rászánt pénzt, hanem egy idő után egyértelműen pozitívba fordul át a mérleg. Arról nem is beszélve, hogy mivel az energiaárak tudnak ingadozni, ezért egy megfelelő hőszigetelési rendszerrel a piaci változások, esetleges áremelkedések hatásait is tompítani tudjuk.

De a hőszigetelés nemcsak a téli fűtési szezon során jön jól: az egyre forróbb nyarak alatt is sokat számít, hogy a falazat a lehető legkevesebb hőt vegye fel és adja le a beltér felé. Egy jól kivitelezett hőszigetelésű ingatlanban tehát nyáron hűvösebb van, ezért kevesebbet is elég járatni a klímát.

Most még jobban megéri a homlokzati hőszigetelés

Közép-Európa egyik legnagyobb szigetelőanyag-gyártója, a magyar tulajdonú Masterplast 2024. szeptember 9-től meghirdette a Hungarocell Felújítási Programot. A programra régi építésű, homlokzati hőszigetelés nélküli ingatlanok tulajdonosai pályázhatnak egy egyszerű regisztrációs folyamat során. Az alkalmassági feltételek teljesítése esetén a pályázók a hőszigetelés alapelemét, az EPS táblákat 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg. Fontos, hogy árkedvezményről, nem visszatérítésről van szó, azaz ennyivel olcsóbban lehet hozzájutni a hungarocell táblákhoz. Aki tehát mostanában gondolkodott homlokzati hőszigetelésben, esetleg lemaradt az állami Otthonfelújítási Programról, annak mindenképpen érdemes tájékozódnia a programmal kapcsolatban!


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A diákok pénzügyi tudatosságát tesztelik

A felelős bankolás, a tudatos pénzügyi tervezés és kiberbiztonság terén mérhetik fel...

Mindent a szabadúszó munkákról

Szabadúszóként rugalmasan, bárhonnan és bármikor dolgozhatunk. Nem csoda tehát, hogy egyre többen...

Legyen stratégiánk az online marketingtevékenységünkhöz is!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a stratégia minden cég működésének az alapja....

Virágzó ipari központok Magyarországon

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, a magyarországi ipar és kereskedelem csak Budapestre fókuszál,...