kedd , 22 október 2024
Kezdőlap Család Meleg plédet vagy ágytakarót keresel, de nem tudod, mi alapján dönts?
Család

Meleg plédet vagy ágytakarót keresel, de nem tudod, mi alapján dönts?

8
plédek ágytakarók

Amikor egy puha, meleg plédet magunkra terítünk, egyfajta biztonságban érezzük magunkat. Nemcsak testünket melegíti fel a takaró, hanem meghitt hangulatot is áraszt magából.

Ezzel szemben az ágytakarók inkább praktikusak, hiszen elsődleges céljuk, hogy megvédjék a fekvőhelyet a szennyeződésektől, másodrészt esztétikailag is feldobják a hálószoba megjelenését. A mömax plédek és ágytakarók számtalan variációját kínálja a vásárlóknak, így mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb darabot. Nézzük részletesebben, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni ezen kiegészítők kiválasztásakor.

Az anyagválasztásról

A plédek és ágytakarók kiválasztásánál elsődleges szempont az anyag minősége, hiszen ez határozza meg, mennyire lesz puha és kényelmes a használat során. Többféle változatban kaphatóak ezek a kiegészítők, valamennyi szövet eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.

A buklé anyag egy különleges textil, amelyet kis hurkokkal és csomókkal díszített felület jellemez, így puha, texturált tapintású, melyet elsősorban az ágytakarók készítéséhez használnak. A polár takaró könnyű, mégis meleg anyagból készül, amely kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, így ideális a hidegebb hónapokra. Emellett rendkívül puha és gyorsan szárad, ami praktikus választássá teszi.

A poliészter egy szintetikus anyag, amely rendkívül strapabíró, gyűrődésmentes, és gyorsan szárad, így gyakran használják ágytakaró anyagának. A flanel meleg tapintású, gyakran pamutból vagy gyapjúból készült anyag, amely népszerű hidegebb időszakokban, mivel kiváló hőmegtartó képességgel rendelkezik. Végül sokan választják a 100% pamut anyagot, mert légáteresztő és bőrbarát, valamint könnyen tisztítható.

Méret fontossága

A plédek és ágytakarók mérete szintén fontos, hiszen ez biztosítja, hogy a takaró elegendő lefedettséget nyújtson az ágyon vagy a kanapén. A túl kicsi pléd nem tudja a teljes testünket melegen tartani, kellemetlen amikor kilóg a lábunk vagy a hátunkra nem jut elég anyag.

Viszont a túlméretezett darabok is okozhatnak kellemetlenséget, hiszen az ágytakaróknál esztétikailag csúnya, ha túlzottan lelógnak az ágyról, míg a plédek esetében belegubancolódhatunk a plusz anyagba. Vicces jelenetekkel tele az internet, ahol az ágyról legurulva, esve próbálnak megszabadulni az óriási méretű plédektől.

Ápolási javaslat

A megfelelő ápolás érdekében fontos, hogy a gyártó által ajánlott mosási és szárítási utasításokat mindig kövessük. A legtöbb pléd és ágytakaró gépben mosható, de érdemes alacsony hőfokot és kímélő programot választani, hogy megőrizzük anyaguk puhaságát és színét.

A szárítógépben való szárítást is érdemes kerülni, helyette a szabad levegőn, fektetve szárítsuk a plédeket, hogy elkerüljük a gyűrődést vagy az anyag összeugrását. Továbbá a rendszeres átszellőztetés segít frissen tartani a takarókat és plédeket, míg a foltokat azonnal érdemes kezelni, hogy elkerüljük a tartós szennyeződéseket.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A láthatatlan fonal – szívmelengető mese a szeretetről és az elválásról

Patrice Karst A láthatatlan fonal című meséje egy olyan történet, amely megérinti...

Anya, kérek még! – Hozzátáplálás egyszerűen

Ambrus Éva könyve, az Anya, kérek még! egy igazi kincsbánya minden olyan...

Apakulcs – Hogyan kapcsolódjunk a gyermekünkhöz?

Egy apa és fia különleges kapcsolata Süveges Gergő, a hazai irodalom egyik...

Vár az ELTEfeszt 2024 – Próbáld ki a jövőd!

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg interaktív pályaválasztó fesztiválját az Eötvös Loránd Tudományegyetem október...