vasárnap , 25 február 2024
Kezdőlap Gazdaság Megújult és kibővült a KSH Ingatlanadattára
Gazdaság

Megújult és kibővült a KSH Ingatlanadattára

137
ksh ingatlanadattár 2023 lakásárak összehasonlítása

A KSH Ingatlanadattár új lekérdezőfelületen lehetőség nyílik a 2015 és 2022 közötti adatok területi és időbeli összehasonlítására

Megújult formában és kibővült tartalommal, valamint egy, területi és időbeli összehasonlítást lehetővé tevő lekérdezőfelülettel jelentkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár című kiadványa, amely a lehető legrészletesebb területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát: a települési (a fővárosban a kerületi) átlagárak mellett a városokban utcánként is közli az átlagos árakat és azok relatív szórását. A lekérdezőfelületet sajtótájékoztató keretében mutatta be a KSH.

Az Ingatlanadattár 1997 óta része a KSH termékportfóliójának, először nyomtatott kötetként, később CD-n, az utóbbi időkben pedig online megvásárolható kiadványként értékesítette a hivatal.

„Az Ingatlanadattár mostani módosításával a KSH egységes adatbázisba szervezte és a lekérdezőben ingyenesen elérhetővé és kereshetővé tette a 2015 óta eltelt évek ingatlanstatisztikáit, ami biztosítja az adatok időbeli összehasonlításának, grafikonos és térképi ábrázolásának lehetőségét. Az újítás hatására lekérdezhető és megjeleníthető például egy adott város adott utcájában a lakásárak változása 2015 és 2022 között” – ismertette a megújult kiadvány legfontosabb előnyeit Székely Gáborné, a KSH Lakásstatisztikai Osztályának vezetője.

Az új Ingatlanadattár tájékozódási lehetőséget kínál a lakáspiac iránt érdeklődő közönségnek és a szakmai felhasználóknak is. Az ingatlanpiaci folyamatok átláthatóságát, az adatok hozzáférhetőségét biztosító fejlesztéssel a KSH a lakáspiaci szereplők tájékozódási lehetőségeit szeretné bővíteni, ezzel mérsékelve döntéseik kockázatát.

A KSH bízik abban, hogy felhasználói nagy megelégedéssel fogadják a megújult Ingatlanadattárat, valamint hogy a kiadvány hathatós segítséget nyújt majd az ingatlanpiac résztvevői, valamint a kutatók és a diákok számára is.

A megújult Ingatlanadattár és az adatvizualizáció az alábbi linken érhető el:
www.ksh.hu/ingatlanadattar/
www.ksh.hu/s/adatvizualizaciok/ingatlanadattar-utca-terkep/

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon nyit irodát a Nagarro

Megnyitotta első magyarországi irodáját a digitális mérnöki szolgáltatások globális piacvezető vállalata, a...

Új napelemparkot helyeztek üzembe a Hödlmayrnél Győrben

Új napelemparkot helyezett üzembe a Hödlmayr Győrben, ami a járműlogisztikai vállalat következtesen...

Mesterséges intelligencia nélkül versenyhátrányba kerülhetnek a cégek

A mesterséges intelligencia szédítő sebességgel formálja az életünket. Aki kimarad, valószínűleg lemarad....

Euró átutalások tíz másodpercen belül

A Európa Parlamenti képviselők február elején új szabályokat fogadtak el annak érdekében,...