hétfő , 24 június 2024
Kezdőlap Jármű Ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresen megtisztítsd autód motorterét
Jármű

Ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresen megtisztítsd autód motorterét

253
autóápolási kellék

Az autómosás egy olyan dolog, amire csak ritkán tudunk igazán időt szakítani. Néha viszont mégis megtesszük. Az autó belsejének tisztításáról viszont sokan hajlamosak megfeledkezni: a porszívózásnál tovább nem feltétlenül jutnak. Pedig a motortér is az autó része – sőt, talán a legfontosabb, mely ezért némi karbantartást is igényel.

A kárpittisztításon és az autómosáson túl

Az alcímben felsoroltak is kétségkívül fontos dolgok. Az időjárás és az utak pora nyomot hagyhat autónk külsején, mi és házi kedvenceink pedig a belsején. Van azonban egy része autónknak, melyen az idő az, ami kérlelhetetlenül nyomot hagy: a motortér.

A POLIRTECH.HU autóápolási kellékei között megtalálható motortértisztítók ezen a problémán segíthetnek. Egy alapos takarítással pedig ahhoz is hozzájárulhatunk, hogy a műszaki állapot mindig rendben legyen.

Ha tehát szeretnénk, hogy autónk akár még fiatalabbnak is tűnjön (működésben is!) a koránál, a motortér karbantartása erre az egyik legbiztosabb módszer. De hogyan is csináljuk?

Így használd a motortértisztítót, 5 egyszerű lépésben

  1. Mielőtt belefognál a tisztításba, nézd meg, van-e a környéken olaj- és benzinleválasztó! Ha nincs, keress egy ilyen helyet! Egy nyilvános autómosóban például szinte biztos, hogy találsz majd.
  2. Miután megvan a megfelelő helyszín, távolítsd el a motorházfedél alatti felesleges törmeléket és faleveleket. Arról is gondoskodj, hogy csak arra a részére kerüljön az autónak a motortértisztítóból, ahova szánod. Ezt úgy teheted meg, hogy letakarod az érzékeny részeket (pl. generátort).
  3. Következhet az akkumulátor eltávolítása a motortérből. Emellett arra is figyelj, hogy a motorolajhoz, a nívópálcához se csorogjon be még véletlenül sem semmilyen folyadék.
  4. Ha ezzel elkészültél, már neki is foghatsz a száraz tisztításnak. A portörlést nemcsak ecsettel, de akár sűrített levegővel, vagy lombfúvóval is megoldhatod, ha az van kéznél. Fémkefét pedig az alumínium alkatrészekhez célszerű használni.
  5. Utoljára marad a folyamat lényege: a nedves tisztítás. Ehhez a motortértisztítót 1:20 arányban higítsd, majd fújd a szennyezett felületre! Néhány másodperc után pedig töröld le az immár könnyen eltávolítható koszt. A motortértisztítót kisebb felületeknél célszerű a tisztítókendőre fújni. A makacsabb szennyeződésekhez pedig inkább tisztítókefével állj hozzá, hogy hatékonyabb legyél. Ezzel el is készültél!

A végeredmény önmagáért beszél

Egy alapos tisztítás után a motor csendesen, problémamentesen működik. Akárcsak újkorában. A motortér ápolása tehát nemcsak a kellemes utazás biztosításához, de minden baleset megelőzéséhez is kulcsfontosságú. Nem is beszélve arról, hogy mennyiben növelhetjük autónk értékét ezzel, egy későbbi eladás esetén.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Itt az új elektromos Kia EV3 SUV

Osztályát felülmúló, innovatív technológiával és fejlett formavilággal emeli még magasabb szintre az...

A Volvo Trucks már fejleszti a hidrogénüzemű kamionját

A Volvo Trucks már dolgozik a hidrogénnel hajtott belsőégésű motorral ellátott teherautójának...

Itt az új Opel Frontera

Hivatalosan is színre lépett az aktív életet élők és a családok igényeire...

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

Ultraerős, nyilvános gyorstöltő várja az e-kamionokat Ausztriában A világon elsőként a felső-ausztriai...