szerda , 1 május 2024
Kezdőlap Tech Mi jellemzi a minőségi fényt?
Tech

Mi jellemzi a minőségi fényt?

182
minőségi fény

A minőségi fénynek vannak olyan jellemzői, amelyeket jó, ha te is ismersz. Miért? Mert nem minden fény megfelelő: lehet, hogy nem tesz jót a szemnek, vagy nincs tekintettel az éppen általad végzett tevékenységre.

A minőségi fény jellemzői

Mivel a gyártók egyre több információt tüntetnek fel a termékeik csomagolásán, így a megfelelő fényforrás kiválasztásában hathatós segítséget nyújtanak. Vegyünk egy egyszerű példát: az Alkonylámpa kínálatából válogatva a mennyezeti lámpák közül kijelölöd a neked tetszőt, majd LED-es fényforrást keresel hozzá (hacsak eleve nem rendelkezik vele).

A fényforrások és a beépített LED-es lámpák termékleírásában vagy a csomagolásán vannak kötelezően előírt elemek – ilyen az energiacímke -, de ezek mellett egyre több mérőszám is segít az eligazodásban.

Az állítható színhőmérséklet (CCT) jelentése

A Kelvinben megadott fehér fény színhőmérséklete egy 1800-16000 Kelvin közötti skálán mozog: minél nagyobb egy fényforrás színhőmérsékletének az értéke, annál fehérebb és hidegebb a fénye. Színhőmérséklet szempontjából három alapvető kategória különböztethető meg: a meleg fehér, a természetes, illetve a hideg fehér fények.

  • 2700 és 3500 Kelvin között meleg fehér fényről beszélhetünk – a fényforrások fénye sárgás, narancsos, ez áll a legközelebb a hagyományos, wolframszálas izzók fényéhez. A pihenés, kikapcsolódás színe, ezért általános fényforrásként ajánlott a nappaliba, a gyerekszobába, valamint a hálószobába.
  • 4500 és 6500 Kelvin közötti értéket képviselnek a természetes fehér színhőmérsékletű izzók, amelyeknek a fehér vagy kékes fénye áll legközelebb a nappali fényhez. Alkalmas munkához, főzéshez, tanuláshoz. Nagymértékben segíti a koncentrációt, és ébren tart.
  • A 6500 Kelvinnél magasabb színhőmérsékletű hideg fehér fények kékes árnyalattal rendelkeznek, az otthonunkban való használatuk azonban akár zavaró is lehet. Elsősorban az ipari helyiségekben vagy egészségügyi intézményekben alkalmazzák.

Mi a színvisszaadási index (CRI)?

A színvisszaadási index egy 0 és 100 közötti skálán méri a LED-es izzók színvisszaadásának a napfényhez való hasonlóságát. A színvisszaadási index értéke minél magasabb, annál valósághűbbnek tűnnek a színek a fényforrás általi megvilágításban. A napfény CRI értéke 100, a LED-es fényforrások 90-95 körüli CRI indexe már kiemelkedően jónak számít.

Mi a káprázási érték (UGR)?

A kellemetlen, vibráló érzés a túlságosan intenzíven bevilágított helyiségekben tapasztalható. Ennek mérésére alkalmas az az 5-40 közötti skálán mozgó UGR káprázási mutató, ahol a kis érték kis csillogást, míg a nagyobb érték a szem számára kellemetlenebb káprázást jelent. A túl erős káprázás negatív következményeként kialakulhat szemfáradtság és koncentrációcsökkenés, csökkent munkaképesség, ingerlékenység és fejfájás is.

A minőségi fény és fényviszonyok megteremtése alapvető feladat ahhoz, hogy hatékony világítási rendszert hozzunk létre. Érdemes odafigyelni a részletekre!


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Dróntechnológia a mezőgazdaságban

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és...

Hol van a használt mobilok legjobb helye?

Nem érdemes otthon őrizgetni a veszélyes hulladékot és az értékes újrahasznosítható elemeket...

Április 12-én az űrhajózás világnapját ünnepeljük

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás 1961. április...

Miért fontos a belső kommunikációs zaj csökkentése? Miként valósítható meg?

Minden cégvezető azt szeretné, hogy a vállalat üzenete minél pontosabban jusson el...