péntek , 10 május 2024
Kezdőlap Család Év vége az autópályákon
Család

Év vége az autópályákon

137
vármegyei autópályamatrica 2024

Közeleg az év vége, mindenki a közelgő ünnepekre és a várva várt pihenésre koncentrál, ebben az időszakban az autópálya-matrica sokadlagos kérdés. Pedig nem kéne, hogy így legyen, hiszen nagyon nem mindegy, hogy ezekben a hónapokban milyen úthasználati jogosultságot váltunk meg.

Kevesen tudják, de egy kis odafigyeléssel idei áron autózhatunk 2024. január 31-ig, ami a várható drágulás fényében kimutatható spórolásnak tűnik. Elmondjuk, mi a teendő.

A trükk

A megoldás nagyon egyszerű, és nem is hagyjuk a cikk végére a leírását. A vármegyei matricák, illetve az országos matrica előre is megváltható az interneten keresztül, akár januárra is, így akár 2024. január 31-ig is idei árakon közlekedhet a fizetős útszakaszokon.

Sőt, – bár nem decemberben, de év közben – lehetőség van ugyanitt több havi matrica vásárlására is, ugyanazt tudja, mint a havi vagy az éves matrica, csak az adott időszakra az ár optimalizálható ezen a módon.

Több opció is lehetséges, a több havi matricát megválthatja 2, 3, 4 vagy akár 5 hónapra is adott éven belül. Nem kell hozzá más, mint egyébként: néhány gombnyomás és a legszükségesebb adatok.

Mi várható 2024-ben?

Elsősorban igencsak komoly drágulás: átlagosan minden matricatípusért 18%-kal kell majd többet fizetni. A legtöbbeket érintő D1 kategóriában például az országos éves úthasználati jogosultság 49.190 Ft-ról 57.260 Ft-ra emelkedik, az éves vármegyei matrica pedig 5720 Ft helyett 6660 Ft-ba kerül majd.

Az igazán komoly változás a buszosok életében következik be, hiszen a B2 kategória kikerül az autópálya-matrica rendszer hatálya alól. Ezután, a teherautókhoz hasonlóan, kilométerre számított, a használattal arányos díjat kell majd fizetniük, ami sokszorosára növelheti számukra az úthasználat költségeit. Főleg azért, mert ezután az autóutakon és főutakon is fizetniük kell majd.

Számukra tehát főleg megéri december 31-es kezdettel autópálya-matricát vásárolni, hiszen így legalább az év első hónapjában korlátlan úthasználati jogosultsággal rendelkezhetnek még, fix áron.

Adatokat csak helyesen

Bármikor, bárhogy váltunk matricát, minden esetben figyeljünk oda a megadott adatok hitelességére. A rendszám összes betűjének és számának stimmelnie kell, hiszen az adatok csak egyetlen karakter eltérésénél módosíthatóak, a felségjel helyreigazításával egyetemben, egységesen 1470 forintos átírási díj ellenében.

A kezdeti dátum megadásánál is érdemes résen lenni, automatikusan, bankkártyás fizetés esetén, ez a megváltás napja, utalásnál az összeg beérkezésének időpontja. Ha ettől el akarunk térni valamilyen okból, nekünk kell kézileg beállítani a megfelelő dátumot, amit szeretnénk.

Figyelni érdemes, de megijedni nem kell, hiszen az Autopalyamatrica.hu igazán felhasználóbarát felülete végigvezet minket az egész vásárlási folyamaton, ami alapesetben pár perc alatt, néhány gombnyomással kivitelezhető, ha pedig felhasználói fiókkal rendelkezünk, akkor még annál is egyszerűbben.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a visegrádi országok családnévszótára

Az ELTE BTK névkutató munkatársainak közreműködésével megvalósult kiadványban négy ország leggyakoribb családnevei...

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak...

Informatikai pályaorientációs napon segítik az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika...

Két új szakot indít az International Business School

Nem csak a diákok érdeklődésére, hanem a diplomás munkavállalókat foglalkoztató piaci igényekre...