vasárnap , 12 május 2024
Kezdőlap Család Hogyan szerettesse meg az olvasást gyermekével?
Család

Hogyan szerettesse meg az olvasást gyermekével?

197
olvasás megszerettetése gyermekkel

Az olvasást már egészen kis korban meg tudjuk szerettetni a gyermekünkkel, és ez alapvető fontosságú a kognitív fejlődésében. Őt még minden érdekli a körülötte lévő világból, így ha még nem is tud olvasni, a segítségünkkel érdekesnek fogja találni, és szívesen sajátítja majd el ezt a készséget.

Miért fontos gyermekkorban az olvasás?

A gyerekek az olvasással először a felnőttek révén ismerkednek meg, hiszen mesét olvasunk nekik, együtt lapozzuk velük a könyveket. Ezek a történetek megnyitják a képzeletüket és kreativitásukat, ugyanakkor örömöt és biztonságot nyújtanak a számukra, hiszen a szülőkkel való közös tevékenységet jelenti az olvasás. Természetesen fontos, hogy az életkoruknak megfelelő történetekkel ismerkedjenek meg. A Mai-Könyv.hu mesekönyvei között megtalálhatja a gyermeke életkorának és érdeklődésének megfelelő kiadványokat.

Milyen készségeket fejleszt a mesehallgatás és az olvasás?

Már a mesék hallgatása is segíti a kisgyermek szókincsének bővülését, a nyelvi készségek fejlődését. Ösztönzi a gondolkodást, a problémamegoldó készséget és fejleszti a logikát. A mesehősökkel való azonosulás képessége segíti az empátia és a szociális készségek fejlődését. Később, amikor már maga is tud olvasni, olyan szavakat fog megtanulni, amelyekkel árnyaltabban tudja kifejezni magát. Képes lesz megérteni, értelmezni egy szöveget.

Hogyan lehet megszerettetni az olvasást?

  • Az olvasás élményét már kiskorban átélheti a pancsolókönyvek, képeskönyvek segítségével, melyek bár nem hagyományos olvasmányok, mégis könyvélményt nyújtanak.
  • Könnyebben kedvet kap az olvasáshoz, ha azt látja, hogy a szülő is olvas. Sőt a gyakorlás történhet úgy is, hogy felváltva olvas a gyerekkel. Persze az olvasás szeretete nem kényszeríthető ki, de ha sok érdekes könyv van körülötte, természetes része lesz az életének, és hajlamosabb lesz magától is felfedezni a könyvek világát.
  • A hosszabb mesék, a mesesorozatok izgalmasabbá tehetik az olvasást, hiszen kíváncsi lesz a történet folytatására. Ha ez például esti rutinná válik, a gyermek igényelni is fogja eleinte a mesehallgatást, később a meseolvasást.
  • A tévézés és a számítógépezés helyett próbálja meg a közös olvasással lekötni a szabadidejét. Az olvasás jutalma azonban ne legyen a képernyőidő növelése. Ezt a két dolgot függetlenítse egymástól, hiszen megfelelő beosztással mindkettő helyet kaphat az életében.
  • Figyelje meg, hogy mi érdekli őt, és gyakran ajándékozza meg olyan könyvekkel, amelyek a számára kedvelt témákról szólnak. Ne erőltessen rá olyat, amit nem szívesen olvas, csak azért, mert Ön fontosnak tartja.
  • Hallgassa meg a gyermekét, ha fel szeretne Önnek olvasni valamit. Ebbe az idősebb testvért is bevonhatja, hiszen akár egymásnak is olvashatnak.
  • A kötelező olvasmányok nehézségén segítse át azzal, hogy segít neki elolvasni őket. Az unalmasabbnak vélt részeket olvassák el együtt, beszéljék meg.

Az olvasás szeretetének kialakítása hosszú távon képessé teszi a gyereket arra, hogy jobban értse és kezelje a körülötte zajló világot.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Hasznos tudnivalók a 2023. évi szja-bevallásokkal kapcsolatban

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Elkészült a visegrádi országok családnévszótára

Az ELTE BTK névkutató munkatársainak közreműködésével megvalósult kiadványban négy ország leggyakoribb családnevei...

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak...

Informatikai pályaorientációs napon segítik az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika...