péntek , 1 március 2024
Kezdőlap Gazdaság Jelenetős támogatások a szellemitulajdon-védelem terén
Gazdaság

Jelenetős támogatások a szellemitulajdon-védelem terén

134
szellemitulajdon-védelem támogatás 2024
Kép forrása: Freepik

2024. január 1-jétől 75 százalékos, szabadalmi eljáráshoz kapcsolódó támogatást vehetnek igénybe a hazai kis- és középvállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek vagy magánszemélyek. Az intézkedés a kormány innovációs stratégiájához, a Neumann János Programhoz kapcsolódóan lépett életbe, ezzel is ösztönözve a hazai innovációs ökoszisztémát.

A magyar kormány kiemelt célja, hogy a növekvő kutatás-fejlesztési ráfordítások mellett az eredmények hasznosulása is egyre inkább láthatóvá váljon. Ebben nagy hangsúlyt kapnak a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek, valamint a kis- és középvállalkozások. Szintén fontos lépés az az iparjogvédelmi oltalom alatt álló megoldások kiterjedtebb hasznosítása, a felsőoktatás és a gazdaság hatékonyabb összekapcsolása, ahogy a tudásalapú gazdaság megerősítése is. Ezeket a célokat szolgálja a Neumann János Program (NJP).

Az NJP-hez kapcsolódóan a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) is fontos feladatai vannak, amelynek központi eleme az iparjogvédelmi aktivitás ösztönzése. Ennek egyik lépése a 2024. január 1-jével bevezetett változás: a hazai kis- és középvállalkozások, az egyetemek, a kutatóhelyek és a magánszemélyek ezt követően a szabadalmi bejelentési- és kutatási díjnak, az érdemi vizsgálatra irányuló kérelem díjának, a megadási díjnak és a szabadalom fenntartási díjának csupán az egynegyedét kötelesek megfizetni. A támogatás érvényesítéséhez a bejelentőknek nyilatkozatot kell tenniük.

A támogatás eredményeként mérsékelt díjak a 2024. január 1. vagy azt követő bejelentési nappal rendelkező szabadalmi bejelentések esetén vehetők igénybe.

További információ: https://www.sztnh.gov.hu/hu/szabadalmi-bejelenteshez-kapcsolodo-dijkedvezmenyek

Szintén fontos eredmény, hogy az SZTNH képviselői több fórumon is részt vettek az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) mikroszervezetek számára nyújtandó díjkedvezményekre vonatkozó javaslatának kidolgozásában, amelyet végül az Adminisztratív Tanács képviselőinek többsége támogatott. Ennek megfelelően egy nemzetközi szintű változás is életbe lép 2024. április 1-jével: a mikroszervezetek 30 százalékos díjcsökkentésben részesülnek a bejelentési, kutatási, vizsgálati, megadási és belső fenntartási díjak összegéből európai szabadalmi bejelentés esetén. A kedvezmény összege így egy adott európai szabadalom megadásáig több ezer eurót is jelenthet, de a hosszadalmas eljárások esetében, akár a 10 ezer eurót is elérheti. Kedvezményre jogosult mikroszervezetek a mikrovállalkozások, természetes személyek, nonprofit szervezetek, egyetemek és közkutatási intézmények, ahol mikrovállalkozásnak minősülnek azok a cégek, amelyek tíznél kevesebb főt foglalkoztatnak és éves árbevételük vagy mérlegfőösszegük nem haladja meg a 2 millió eurót.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon nyit irodát a Nagarro

Megnyitotta első magyarországi irodáját a digitális mérnöki szolgáltatások globális piacvezető vállalata, a...

Új napelemparkot helyeztek üzembe a Hödlmayrnél Győrben

Új napelemparkot helyezett üzembe a Hödlmayr Győrben, ami a járműlogisztikai vállalat következtesen...

Mesterséges intelligencia nélkül versenyhátrányba kerülhetnek a cégek

A mesterséges intelligencia szédítő sebességgel formálja az életünket. Aki kimarad, valószínűleg lemarad....

Euró átutalások tíz másodpercen belül

A Európa Parlamenti képviselők február elején új szabályokat fogadtak el annak érdekében,...