szombat , 24 február 2024
Kezdőlap Család Mennyi zsebpénzt kapnak a fiatalok?
Család

Mennyi zsebpénzt kapnak a fiatalok?

144
zsebpénz
Kép forrása: Freepik

Fontos a családi költségvetés elkészítése

Átlagosan 22 ezer forint havi zsebpénzt kapnak a 14–18 év közötti fiatalok a szülőktől – derült ki a K&H fiatalok pénzügyi helyzetét felmérő kutatásából. A vizsgálat szerint a fiatalok 94 százaléka rendelkezik valamilyen bevételi forrással, jellemzően zsebpénzből vagy ösztöndíjból. Érdemes ezért már a gyerekeket is beavatni a családi költségvetés elkészítésébe. Ebben segít a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőhöz készített tudásanyag is.

A költségvetés egy adott időszak bevételeinek és kiadásainak szembeállítása. Az a család, amely büdzsét készít, láthatja honnan jön és hová megy a pénz, így nyíltan megbeszélhetik egymással az ezzel kapcsolatos kérdéseiket, javaslataikat – derül ki a K&H összeállításából, amely ismerteti azt is, hogy mekkora bevételt kapnak a fiatalok.

Listázni kell!

A K&H 2023 októberében készült kutatása szerint a 14–18 évesek 94 százalékának van valamilyen jövedelme. Azok a fiatalok, akik zsebpénzzel rendelkeznek, átlagosan 22 ezer forintot kapnak. Az ösztöndíj esetében 29 122 forint az átlagösszeg. A bevételekhez mérten fontos elkészíteni nemcsak a saját, hanem a család pénzügyi tervét is, mégpedig azért, hogy indokolt esetben a fiatal a szülőkhöz fordulhasson.

A költségvetés készítésének első lépése a bevételek listázása. Az első helyen a rendszeres jövedelmek szerepelnek, a továbbiakban pedig számolni kell az eseti és ideiglenes bevételekkel. A második lépés a kiadások összeírása. Ebben segíthet a korábbi banki átutalások áttekintése. Ismét különbség van a pontosan kiszámítható költségek, illetve a változóak között.

Ezek a lépések elvezetnek a bevételek és a kiadások egyenlegének megjelenéséhez. Ha ez pozitív, akkor többet lehet kikapcsolódásra vagy takarékoskodásra fordítani, ha negatív, akkor érdemes lehet átgondolni, milyen kiadásokat lehet elhagyni vagy csökkenteni. A költségvetés készítésekor a gyerekekre fordítható összeget is be kell tervezni.

Mennyit kapnak a fiatalok?

Kulcsfontosságú, hogy a családtagok megbeszéljék egymással, mekkora összegnél találkoznak a szülők anyagi lehetőségei a gyerekek felmerülő igényeivel. Megoldás lehet, hogy a család minden hónapban „költségvetési értekezletet” tart, amelyen megbeszéli, hogyan sikerült a korábbi hónap büdzséjének teljesítése és mit tervez még az előtte álló hetekre.

Érdemes a szülőknek azt is megfontolni, hogy a gyerekeknek szánt zsebpénzt valamilyen feladat elvégzéséhez kötik. Például valamilyen házi munka teljesítéséhez vagy egy megtakarításhoz, amennyiben nagyobb értékű tárgyat szeretnének megvásárolni. Mindez azt feltételezi, hogy a családtagoknak meg kell tanulniuk nyíltan beszélni a pénzről. A közösen készített családi költségvetés lehet az egyik első lépés afelé, hogy a gyerekek megismerjék a pénz útját a megszerzésétől az elköltéséig.

Ehhez a gyerekek és a szülők hasznos információt kaphatnak a K&H Vigyázz, kész, pénz! idei vetélkedősorozatához tartozó oktatási anyagból és a verseny feladataiból. A játék első – online – fordulója már javában zajlik, a feladatsorokat 2024. január 26-ig lehet benyújtani. A vetélkedő népszerűségét jelzi, hogy 2010 óta összesen közel 80 ezer diák vett részt rajta.

Forrás: K&H Bank Zrt.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Ezek a számítógépek hozták el a digitális kultúrát az iskolákba

Új időszaki kiállítást mutat be az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója,...

A jövő szakmáinak 85%-át még fel sem találták

Jövőbiztos tudás a magyar felsőoktatásban A feltörekvő technológiák, például a robotika, a...

Egy otthonban télen is rengeteg tennivaló akad

Az otthoni kertészeti és karbantartási munkákat jellemzően a tavaszi, nyári és kora...

Hogyan válassz fürdőszobai tükröt?

Vannak helyiségek, amelyek egy tükör nélkül elképzelhetetlenek. Ilyen pl. az előszoba, de...