kedd , 18 június 2024
Kezdőlap Egészség 5 fontos szempont, amiről tudnod kell arcplasztika előtt
Egészség

5 fontos szempont, amiről tudnod kell arcplasztika előtt

268
arcplasztika előtt fontos tudni
Képek forrása: Freepik

Az arcplasztika kiváló lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy az általuk tökéletesnek vélt arcképpel élhessenek. Arcunk folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak. A napfény, a szél, a víz mind hozzájárulnak bőrünk állapotához. Emellett a genetika és az életmód is jócskán felelősek a bőr megereszkedéséért, a ráncok megjelenéséért vagy az arci deformitásokért. És itt van az idő, amit nem lehet visszafordítani. Ellenben meg tudjuk hackelni!

Napjainkban már az arcplasztikai beavatkozások széles skálájából lehet választani. A ránctalanítás az egyik leggyakoribb típus, de számos egyéb sebészeti beavatkozás is létezik. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyekről tudnod kell, ha arcplasztikai műtét mellett döntesz.

1.   Hogyan térhet vissza arcod fiatalos ragyogása?

Az arcplasztikai beavatkozások két fő kategóriába sorolhatók a bemetszések mélységétől függően. Ezek a teljes arcplasztika és a részleges arcplasztika. Ezenfelül a beavatkozások célja alapján különbséget tehetünk a ráncok eltüntetésére és a megereszkedett bőr korrekciójára irányuló műtétek között.

A ránceltűntető arcplasztika egyre népszerűbb már a fiatalabb korosztály körében is. Különösen akkor, ha a mélyebb ráncokat már nem képesek kezelni a különféle ránctalanító készítmények. Az életmód és a genetikai tényezők függvényében az arc különböző részein, különösen a homlokon és a szem körül, különböző mértékben és mennyiségben jelenhetnek meg a ráncok. Ezek a korai, mély ráncok befolyásolhatják az önértékelést, és akár a társas kapcsolatok kialakításában is akadályt jelenthetnek.

A megereszkedett bőr korrigálása jellemzően a 40-50 év közötti hölgyek körében népszerű, akik szeretnék visszanyerni arcuk fiatalságát és frissességét. Ilyenkor az arcplasztikai műtét az arc és a nyak teljes területére terjed ki, biztosítva ezzel a természetes megjelenésű eredményt.

A 50-70 éves korosztály számára ajánlott a teljes arcplasztika, ahol a jó általános egészségi állapot a siker egyik kulcsa. A különböző egészségügyi problémák, mint a magas vérnyomás vagy cukorbetegség, növelik a szövődmények kockázatát, ahogy a dohányzás is.

2.   A ráncok kialakulásának lehetséges okai

Az arcod megjelenése nagyban függ az arcizmaid aktivitásától. Ha például észreveszed, hogy az állcsúcson dudorok jelennek meg, az az izmok egyensúly hiányának a jele lehet az arcodon. Ez pedig az arc aszimmetrikus megjelenéséhez vezet. Az állkapocs mozgását és helyzetét nagymértékben a fogak állapota befolyásolja. Idővel a fogak elkopnak, így alakul ki a mélyharapás, ami miatt az ajkak körül sűrű ráncok jelenhetnek meg. Emiatt a tükörbe nézve sokan érzik azt, hogy idősebbnek tűnnek a koruknál. Az arcplasztika a látható tüneteket kezeli, de ilyen esetben a kiváltó okot nem. A plasztikai műtét előtt érdemes lehet a fogainkat is rendbe rakni, hogy a ráncfelvarrás eredménye jóval tovább tartson.

arcplasztika ráncok

3.   Így készülj fel a nagy napra!

Amennyiben a plasztikai sebészet mellet döntesz, az orvosi konzultáció során kiderül, melyik beavatkozásra vagy azok kombinációjára lesz szükség. Az első találkozón elmondhatod, milyen elvárásaid vannak az ideális arcoddal kapcsolatban. A plasztikai sebész felméri arcod állapotát, majd tanácsokkal lát el. A digitális technológiának köszönhetően pedig előre láthatod a lehetséges végeredményt.

Az arcplasztikai műtét előtt egy alapos kivizsgáláson kell részt venni. Ez magában foglalja a laborvizsgálatokat, az EKG-t és az aneszteziológiát. Amennyiben a vizsgálatok során nem merül fel egészségügyi aggály, együtt határozzátok meg a műtét időpontját. Mivel az arcplasztika invazív (fizikai behatolást igénylő) eljárás, fontos a szervezet és az immunrendszer felkészítése. A műtét előtti hetekben javasolt a C-vitamin és a cink nagyobb mennyiségű bevitele, valamint a rostokban és tápanyagokban gazdag étrend betartása. Kerülni kell a napozást, a szoláriumot, a retinolt tartalmazó készítmények használatát, az alkoholt és a cigarettát.

4.   Csak 1 éjszaka a kórházban, de évekkel fiatalabb lehetsz

Az arcplasztika, amely a mélyebb szövetrétegeket is érinti, altatásban történik. A műtét során a hajas fejbőrön ejtenek rejtett metszéseket. Így a hegek láthatatlanok maradnak. A beavatkozás nem csak a bőrt feszíti, hanem az alatta lévő kötőszöveteket is formálja. Ezek kombinációjával érik el a természetes megjelenést. A műtét után kompressziós fejpántot helyeznek fel, ami elősegíti a gyógyulást. Bár a mély ráncokat és barázdákat nem tünteti el teljesen a műtét, botox kezelésekkel kiegészítve szép eredményeket lehet elérni. Különösen a szarkalábak területén.

5.   Műtét után 1 hónappal már sminkelhetsz is!

A műtét után apró, de fontos lépések várják a pácienseket. Kezdetben a sebterületen elhelyezett vékony szilikon csövek gondoskodnak a sebváladék elvezetéséről. De a fejet beborító kötés, amely az arcot szabadon hagyja, csak 24-48 órán át marad fenn. Ezt követően egy héten át lágyabb, kényelmesebb kötést alkalmaznak. A kötést többnyire a 9. napon veszik le, a varratokat pedig két hét után távolítják el.

A gyógyulási folyamat elején természetes, ha az arc kissé megduzzad, a műtéti terület keményebbé válik, valamint néhány elszíneződés vagy bevérzés látható. De nem kell aggódni, ezek csak átmeneti tünetek. A végeredményre körülbelül három hónapot kell várni, de már az első hetekben látható a javulás.

A műtét után javasolt néhány hét pihenés. Az első napokban kellemetlen lehet az alvás, mivel a fejet meg kell emelni, hogy a sebek ne sérüljenek. Hasonló okokból érdemes puha vagy pépes ételeket fogyasztani, hogy a rágással se szakadjanak fel a hegek. 1-2 hétig kerülni kell a megerőltető mozdulatokat, a napsugártól és a szoláriumtól viszont érdemes 6 hónapra búcsút venni. A hölgyeknek jó hír, hogy a műtét után egy hónappal már lehet finoman sminkelni.

Spirit Plasztikai Sebészet – az ország legjobban felszerelt plasztikai sebészete

A Spirit Plasztikai Sebészet immár 30 éve áll a szépség szolgálatában. Magánklinikánkon egy helyen végezzük el a műtét előtti összes laborvizsgálatot, mint a vérvétel, a vizeletvizsgálat és az EKG. Az időpontokat odafigyeléssel, a páciensek igényeit figyelembe véve hangoljuk össze, ezzel is elősegítve a gördülékeny és stresszmentes előkészületi folyamatot. Klinikánkon a legkiválóbb orvosok és a legmodernebb technikák állnak rendelkezésre, így biztosítva a legmagasabb színvonalú kezelést mindenki számára.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért...

Az emésztés gyorsításához használj természetes matcha teát!

Az egészséges életmód iránt egyre többen érdeklődnek, így előtérbe kerülnek az emésztést...

Vajon mennyiben segíthet a lelki problémákon a mellplasztika?

A nők különböző okokból döntenek a mellplasztika mellett. A többség esztétikusabb külsőre...

Világszínvonalú robotsebészet a Debreceni Egyetemen

Megérkezett a Da Vinci robotasszisztált sebészeti rendszer a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába....