szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Jármű Így kerülhető el a 4 leggyakoribb baki gumicsere során
Jármű

Így kerülhető el a 4 leggyakoribb baki gumicsere során

119
nyári gumi
Képek forrása: Freepik

A legtöbb autós számára a gumicsere rutin feladat. Megy, mint a karikacsapás, bármilyen fennakadás nélkül, vagy mégsem? A gumi szaküzletek dolgozói sokat mesélhetnének azokról a gyakori bakikról, amelyeket néha még a tapasztalt autósok is kifognak. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a bakikat, amelyekre érdemes figyelni mindenkinek!

Abroncscsere: a leggyakoribb hibák és elkerülésük

A tavasz beköszöntével eljött a gumicsere ideje, így az autósok tömegesen rohamozzák meg a gumiszervizeket. De vajon, hogyan kerülhetjük el a dühítő és sokszor költséges hibákat? Ezt a kérdést válaszoljuk meg az alábbi sorokban!

Nem az évszaknak megfelelő gumi használata

Meglepő, de a gumicsere kapcsán felmerülő leggyakoribb hiba: az abroncscsere teljes elmaradása! Amennyiben nem az évszaknak megfelelő gumik vannak az autón, az drasztikusan növelheti a féktávot, csökkentheti a teljesítményt és fokozhatja az amortizációt.

Megoldás: Vagy használj az adott évszaknak megfelelő szezonális gumikat, vagy dönts a négyévszakos abroncsok mellett!

Rossz időzítés a gumicserére

További gyakori baki a helytelenül megválasztott gumicsere időpont! Általánosan elfogadott szabály az autós körökben az úgynevezett 7 Celsius fokos szabály, amely szerint akkor érdemes sort keríteni a nyárigumi felszerelésére, amikor a középhőmérséklet tartósan 7°C feletti. Hazánkban erre rendszerint tavasszal kerül sor..

Megoldás: Amennyiben feledékeny vagy, érdemes a naptárba beállítani emlékeztetőt, ami a csere előtt automatikusan jelzést küld minden évben.

Szakszerűtlen gumicsere házilag

Bárki képes a gumicserére otthoni eszközökkel – tartják sokan tévesen. A valóság az, hogy a szakszerű és biztonságos abroncscsere koránt sem egyszerű, megfelelő szakismeretet, tapasztalatot és speciális eszközöket igényel. Javasoljuk, hogy a házi megoldás helyett, bízd a feladatot profikra. Ilyenkor a szerelő ugyanis alapos műszaki vizsgálatot is végez a gumiabroncsokon és szükség esetén jelzi számodra a nehezen észrevehető meghibásodásokat. Ezzel akár egy jövőbeli veszélyes durrdefekt is megelőzhető!

Megoldás: Válaszd a profi gumiszervizt a DIY megoldás helyett, így biztos lehetsz abban, hogy szakszerűen szerelik fel a gumikat!

Rosszul tárolt abroncsok

Tudtad, hogy a helytelenül tárolt gumiabroncsok tönkremehetnek? A helyes tároláshoz az alábbi lépésekre érdemes figyelni:

  • Mielőtt elraknád a leszerelt gumikat, fontos, hogy alaposan megtisztítsd őket! Ehhez használj magasnyomású mosót vagy erős slagot, tisztítószert és keféket!
  • Jelöld az abroncsok helyét (pl. bal első vagy jobb hátsó)!
  • Megfelelő körülmények között tárold őket!

Megoldás: Ahogy látszik, a gumiabroncsok tárolása nem triviális. Amennyiben nincs elengedő hely otthonodban az abroncsok szakszerű tárolásához, javasoljuk, hogy válassz inkább gumihotel szolgáltatást, hogy megőrizd a gumiabroncsok állapotát.

Helytelen méretű gumi vásárlása

Sokan egybekötik a cserét az új abroncs szett beszerzésével, hiszen így egy füst alatt elintézhető a szakszerű abroncscsere és az új szett felszerelése. Gyakran előfordul a tapasztalatlan autósokkal, hogy tévedésből helytelen méretű gumit rendelnek.

Tekintsd meg a műszaki könyvben szereplő pontos gumiméretet vagy tekintsd meg az oldalfalon található jelölést! Például egy a 195/65 r15 nyári gumi esetén tudható, hogy:

  • a gumi szélesség 195 milliméter,
  • a profilarány (vagyis a gumiabroncs oldalfalának magassága a futófelülethez képest százalékban) 65,
  • míg a keréktárcsa-átmérő 15 col azt jelzi, hogy a gumi milyen méretű felnire illeszkedik.

Megoldás: Alternatív megoldás lehet, hogy olyan gumiabroncs webáruházból vásárolj, ahol elérhető autótípus szerinti gumiabroncs kereső.

gumi

Gumi.hu – az abroncs webáruház, ahol megkapsz minden segítséget

Amennyiben garantáltan szeretnéd elkerülni a gumicsere és a vásárlás során felmerülő összes bakit, akkor válaszd az Abroncs Kereskedőház webáruházát, a gumi.hu-t! Az oldalon könnyen használható gumikereső van, ahol méret és autótípus alapján választhatod ki és vásárolhatod meg a tökéletes abroncsot! Sőt! Igény esetén, az AKH országos lefedettségű szervizhálózatának bármely pontján lecserélik a gumikat a tapasztalt szakemberek. Keresd a Gumi Pont Szervizeket. Amennyiben szeretnéd a használaton kívüli gumikat garantáltan profi körülmények között tárolni, bízd őket az AKH gumihotelre! Legyen szó nyári gumi vásárlásról, szervizről vagy abroncshotel szolgáltatásról, a gumi.hu-ra számíthatsz!


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa...

Mesterséges intelligenciára alapulhat a következő generációs ügyfélszolgálat

A Toyota Németországban már több, mint 1 éve teszteli az ügyfeleknek nyújtott...

Mit kell tenni, ha gázolaj került a motorolajba?

A motorolaj összetétele, ahogy telik az idő, változik. Belekerülhetnek szennyeződések, ezenfelül szinte...

Innováció és művészet találkozása: a BMW i5 Flow NOSTOKANA

A Frieze Los Angeles művészeti kiállításon a BMW Group reflektorfénybe gurította az...