szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Zöld Tiszta ivóvízhez tiszta medence – nagytakarítás a Gruber József víztárolóban
Zöld

Tiszta ivóvízhez tiszta medence – nagytakarítás a Gruber József víztárolóban

103
gruber józsef víztároló nagytakarítása 2024
Fotó: Gellérthegyi Gruber József víztároló tisztítása - Fővárosi Vízművek/Tuba Zoltán

Csaknem egy héten keresztül, jelenleg is tart a budapesti Gruber József víztároló jobboldali medenceterének nagytakarítása. A 40 ezer köbméteres kamra vizének leengedése után a plafont, a falakat, az oszlopokat, majd a medence alját is lemossák. Az éves ütemterv alapján zajló tisztítás a Fővárosi Vízművek ellátási területének ivóvízbiztonságát szolgálja.

Jelenleg, azaz március közepén zajlanak Budapest legnagyobb víztárolója, a Gruber József medence jobb oldali kamrájának mosási munkálatai. A baloldali kamra takarítása már az elmúlt hetekben befejeződött. A Fővárosi Vízművek éves ütemterv alapján végzi víztárolóinak és víztornyainak tisztítását, csőhálózatának öblítését. Ezek a munkák elengedhetetlenek az ivóvízbiztonság fenntartásához, a társaság ellátási területén élő közel 2 millió ember mindenkor biztonságos vízellátásához.

gruber józsef víztároló
Csaknem egy héten keresztül, jelenleg is tart a budapesti Gruber József víztároló jobboldali medenceterének nagytakarítása. A 40 ezer köbméteres kamra vizének leengedése után a plafont, a falakat, az oszlopokat, majd a medence alját is lemossák. Az éves ütemterv alapján zajló tisztítás a Fővárosi Vízművek ellátási területének ivóvízbiztonságát szolgálja. Fotó: A Gellérthegyi Gruber József víztároló tisztítása – Fővárosi Vízművek/Tuba Zoltán

A Gellért-hegy belsejében meghúzódó, 1970-es években épült Gruber József víztároló két, egyenként 40 ezer köbméteres, zongora alakú medencetérből áll, amelyek egymásnak tükörképei. Az ikerkamrák ilyenkor, a takarítások idején is kiegészítik egymást: amikor az egyikük mosásra vár, a benne lévő vizet leengedik, és a munkák befejezéséig a másik gondoskodik a vízellátásról.

Egy kamra teljes tisztítása körülbelül egy hétig tart. Ennek során tűzoltófecskendők segítségével, ivóvízzel megtisztítják a plafont, a falakat, mind a 106 oszlopot, majd a medence alját is. Végezetül mintavétellel ellenőrzik a víz minőségét, mielőtt a medencét ismét a budapestiek szolgálatába állítanák.

Forrás: Fővárosi Vízművek / MTI OTS


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Csatlakozzatok a mi sokszínű kertünk kampányhoz!

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti....

Környezetvédelmi Innovációs Díjat nyert a műegyetemi fiatalok innovációja

A világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért kapott rangos elismerést a Respray...

Rákkeltő méreg ömlött a Salgó-patakba egy akkuhulladékot kezelő cég telephelyénél

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz...

A leggyakoribb energiatakarékossági tévhitek

A MediaMarkt tesztelte a vásárlói energiatudatosságát, és kiderült, hogy mik a leggyakoribb...