szerda , 24 július 2024
Kezdőlap Zöld Tiszta ivóvízhez tiszta medence – nagytakarítás a Gruber József víztárolóban
Zöld

Tiszta ivóvízhez tiszta medence – nagytakarítás a Gruber József víztárolóban

179
gruber józsef víztároló nagytakarítása 2024
Fotó: Gellérthegyi Gruber József víztároló tisztítása - Fővárosi Vízművek/Tuba Zoltán

Csaknem egy héten keresztül, jelenleg is tart a budapesti Gruber József víztároló jobboldali medenceterének nagytakarítása. A 40 ezer köbméteres kamra vizének leengedése után a plafont, a falakat, az oszlopokat, majd a medence alját is lemossák. Az éves ütemterv alapján zajló tisztítás a Fővárosi Vízművek ellátási területének ivóvízbiztonságát szolgálja.

Jelenleg, azaz március közepén zajlanak Budapest legnagyobb víztárolója, a Gruber József medence jobb oldali kamrájának mosási munkálatai. A baloldali kamra takarítása már az elmúlt hetekben befejeződött. A Fővárosi Vízművek éves ütemterv alapján végzi víztárolóinak és víztornyainak tisztítását, csőhálózatának öblítését. Ezek a munkák elengedhetetlenek az ivóvízbiztonság fenntartásához, a társaság ellátási területén élő közel 2 millió ember mindenkor biztonságos vízellátásához.

gruber józsef víztároló
Csaknem egy héten keresztül, jelenleg is tart a budapesti Gruber József víztároló jobboldali medenceterének nagytakarítása. A 40 ezer köbméteres kamra vizének leengedése után a plafont, a falakat, az oszlopokat, majd a medence alját is lemossák. Az éves ütemterv alapján zajló tisztítás a Fővárosi Vízművek ellátási területének ivóvízbiztonságát szolgálja. Fotó: A Gellérthegyi Gruber József víztároló tisztítása – Fővárosi Vízművek/Tuba Zoltán

A Gellért-hegy belsejében meghúzódó, 1970-es években épült Gruber József víztároló két, egyenként 40 ezer köbméteres, zongora alakú medencetérből áll, amelyek egymásnak tükörképei. Az ikerkamrák ilyenkor, a takarítások idején is kiegészítik egymást: amikor az egyikük mosásra vár, a benne lévő vizet leengedik, és a munkák befejezéséig a másik gondoskodik a vízellátásról.

Egy kamra teljes tisztítása körülbelül egy hétig tart. Ennek során tűzoltófecskendők segítségével, ivóvízzel megtisztítják a plafont, a falakat, mind a 106 oszlopot, majd a medence alját is. Végezetül mintavétellel ellenőrzik a víz minőségét, mielőtt a medencét ismét a budapestiek szolgálatába állítanák.

Forrás: Fővárosi Vízművek / MTI OTS


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Tartanak a zöldátállástól és a munkaerőhiánytól a magyar vállalatok

Kihívást jelent megfelelni a fenntarthatósági szempontoknak a hazai cégek szerint. Egyebek mellett...

Zöld kert csak megfelelő öntözéstechnikával valósítható meg

Sokszorosan igaz az a mondás, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, ha...

A hulladékmentes jövő lehetőségét hordozzák a Nestlé innovatív csomagolóanyagai

A vállalati erőfeszítések eredményeként a Nestlé csomagolóanyagainak 83,5 százaléka már most újrahasznosíthatóságra...

Tigrisszúnyogok és veszélyes kórokozók: reális-e egy járvány kirobbanása?

Habár a hazánkban megjelent ázsiai tigrisszúnyogot cikkek tucatjai állítják be „halálos veszélyt”...