hétfő , 15 április 2024
Kezdőlap Zöld Tiszta ivóvízhez tiszta medence – nagytakarítás a Gruber József víztárolóban
Zöld

Tiszta ivóvízhez tiszta medence – nagytakarítás a Gruber József víztárolóban

75
gruber józsef víztároló nagytakarítása 2024
Fotó: Gellérthegyi Gruber József víztároló tisztítása - Fővárosi Vízművek/Tuba Zoltán

Csaknem egy héten keresztül, jelenleg is tart a budapesti Gruber József víztároló jobboldali medenceterének nagytakarítása. A 40 ezer köbméteres kamra vizének leengedése után a plafont, a falakat, az oszlopokat, majd a medence alját is lemossák. Az éves ütemterv alapján zajló tisztítás a Fővárosi Vízművek ellátási területének ivóvízbiztonságát szolgálja.

Jelenleg, azaz március közepén zajlanak Budapest legnagyobb víztárolója, a Gruber József medence jobb oldali kamrájának mosási munkálatai. A baloldali kamra takarítása már az elmúlt hetekben befejeződött. A Fővárosi Vízművek éves ütemterv alapján végzi víztárolóinak és víztornyainak tisztítását, csőhálózatának öblítését. Ezek a munkák elengedhetetlenek az ivóvízbiztonság fenntartásához, a társaság ellátási területén élő közel 2 millió ember mindenkor biztonságos vízellátásához.

gruber józsef víztároló
Csaknem egy héten keresztül, jelenleg is tart a budapesti Gruber József víztároló jobboldali medenceterének nagytakarítása. A 40 ezer köbméteres kamra vizének leengedése után a plafont, a falakat, az oszlopokat, majd a medence alját is lemossák. Az éves ütemterv alapján zajló tisztítás a Fővárosi Vízművek ellátási területének ivóvízbiztonságát szolgálja. Fotó: A Gellérthegyi Gruber József víztároló tisztítása – Fővárosi Vízművek/Tuba Zoltán

A Gellért-hegy belsejében meghúzódó, 1970-es években épült Gruber József víztároló két, egyenként 40 ezer köbméteres, zongora alakú medencetérből áll, amelyek egymásnak tükörképei. Az ikerkamrák ilyenkor, a takarítások idején is kiegészítik egymást: amikor az egyikük mosásra vár, a benne lévő vizet leengedik, és a munkák befejezéséig a másik gondoskodik a vízellátásról.

Egy kamra teljes tisztítása körülbelül egy hétig tart. Ennek során tűzoltófecskendők segítségével, ivóvízzel megtisztítják a plafont, a falakat, mind a 106 oszlopot, majd a medence alját is. Végezetül mintavétellel ellenőrzik a víz minőségét, mielőtt a medencét ismét a budapestiek szolgálatába állítanák.

Forrás: Fővárosi Vízművek / MTI OTS


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Rákkeltő méreg ömlött a Salgó-patakba egy akkuhulladékot kezelő cég telephelyénél

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz...

A leggyakoribb energiatakarékossági tévhitek

A MediaMarkt tesztelte a vásárlói energiatudatosságát, és kiderült, hogy mik a leggyakoribb...

Ezekre mindenképpen gondot kell fordítani, ha aprócska kert megtervezéséről van szó

Egy kis méretű kertnek megvan az az előnye, hogy nem emészt fel...

Gigászi, száz gigawattórás energiatárolási rendszer épül fel Európában 2030-ig

Március 6-án a fenntartható energetikai megoldások fejlesztését támogató EIT InnoEnergy elindítja a...