hétfő , 15 április 2024
Kezdőlap Tippek Egy dekoratív függöny otthonosabbá varázsolja a helyiséget
Tippek

Egy dekoratív függöny otthonosabbá varázsolja a helyiséget

58
Szőnyegtextil

A függöny kiválasztása olyan az ablakoknak, mint amikor elhatározzuk, hogy milyen ruhát veszünk fel. A kifogástalan külső megjelenéssel sokat javíthatunk az összképen, akár rólunk, akár a lakásunkról van szó.

Vannak országok, ahol egyáltalán nem használnak függönyt, de szerintünk az csupasz és rideg. Sokkal meghittebb és hangulatosabb az otthonunk, ha szépen díszeleg egy lepel az ablakon. Nyilvánvalóan akkor igaz ez, ha olyat lógatunk fel, ami illik is a helyiség stílusához.

A legegyszerűbb a Szőnyeg textil webáruház kész függöny kínálatából választani, ugyanis ezeket nem kell varratni, rögtön felakaszthatjuk a karnisra. Ha egyedit szeretnénk, vagy speciális méretű nyílászáróink vannak, akkor vásárolhatunk függönyt méterben is. Mi a különbség a kész függöny és a méteráru között?

Függöny készen vagy méterben?

Többféle méretben kapható kész függöny is a Szőnyeg textil webáruházban, így nem kell attól tartani, hogy nem kapunk megfelelőt. Ebben az esetben nem kell arra várni, hogy majd méretre szabják és varrják nekünk, azonnal birtokba vehetjük az új függönyt.

A méterben történő vásárlás során a függöny magassága adott, a szélességét kell megadnunk. Tökéletes választás, ha különlegességre, egyediségre vágyunk, vagy ha ablakaink méretei eltérnek a megszokottól.

De hogyan számoljuk ki, hogy mekkora függönyre van szükségünk? Mit vegyünk alapul? A következőkben erről lesz szó.

A függöny méretének kiszámítása

A legfontosabb szabály, hogy soha ne az ablak alapján számoljunk. A karnist kell figyelembe venni a szélesség és a hosszúság tekintetében is. Ez általában néhány centivel az ablak felső széle felett van, oldalt pedig 15-30 cm-rel szélesebb. Ezért nem mindegy, hiszen ez az eltérés már jelentősen befolyásolhatja az összképet.

A szélességet tehát úgy számoljuk ki, hogy megmérjük a karnisrudat, majd ezt megszorozzuk kettővel, de minimum 1,5-tel. A függöny úgy szép, ha ráncos, főleg a sötétítő típus, úgyhogy minél szélesebb, annál mutatósabb.

A hossznál szintén nem az ablak felső szélétől mérünk, hanem a karnistól. A padlótól hagyjunk 5 cm-t, ne érjen teljesen le. Ha fűtőtest is van az ablaknál, akkor 10 cm-t érdemes. Sötétítő függönynél kimagaslóan fontos a pontos méret, ugyanis ez főleg dekorációs célt szolgál, és sokkal szembetűnőbb, ha nem ideális a méretválasztás.

Milyen legyen az anyaga?

A függöny anyagánál azt kell tudnunk, hogy mi a célunk vele. Díszítés, sötétítés, vagy árnyékolás? Nagyon nem mindegy! Az áttetsző függönyök is megszűrik valamennyire a fényt, és a kíváncsi tekintetektől is védenek. Emellett nagyon esztétikusak és szépek, felöltöztetik az ablakokat.

A sűrű szövésű, vastag, sötét függönyök kiválóan zárják ki a fényt, optimálisak, ha nincs külső árnyékolónk. A lazább szövésű, világosabb és vékonyabb anyagok a fény szabályozására, árnyékolásra alkalmasak, illetve dekorációs funkciót töltenek be.

Ne felejtsük el időnként szakszerűen megtisztítani a függönyeinket, hogy sokáig megőrizzék szépségüket és minőségüket!


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lehetsz ingatlanközvetítő?

Nemcsak fiatalok, hanem idősebbek is érdeklődnek az ingatlanközvetítő szakma iránt. Van, aki...

Miből ismerhető fel, ha kutyánk allergiás?

Bármennyire is szomorú, a kutyusok éppúgy allergiásak lehetnek, mint mi emberek. Ennek...

Nagy szerelmi útmutató a Kos csillagjegyűekhez: hogyan szerezd meg és tedd boldoggá?

A párkeresés, randizás egy izgalmas dolog, ugyanakkor rengeteg a kérdőjel: vajon hogyan...

5 tipp a tavaszi bőrápoláshoz

Most már vitathatatlanul itt a tavasz, és a természet megújulásával egyidejűleg érdemes...