szerda , 24 július 2024
Kezdőlap Szabadidő A kőszívű ember fiai a Vörösmarty Színházban
Szabadidő

A kőszívű ember fiai a Vörösmarty Színházban

139
Vörösmarty Színház A kőszívű ember fiai előadása
Kép: Kiss László

A székesfehérvári Vörösmarty Színház megtartotta A kőszívű ember fiai című előadás premierjét, Szikora János rendezésében. A darabot Jókai Mór regénye alapján a rendezővel közösen Selmeczi Bea, dramaturg adaptálta színpadra. A történetet nagyszabású, látványos, kosztümös produkció keretében tekintheti meg a közönség Székesfehérváron.

„A föld ne forogjon, hanem álljon”– mondja halála előtt Baradlay Kazimir a szabadságharc előtti napokban. De a forradalom után a világ megváltozik, és Baradlayné szembe megy férje végrendeletével, hogy fiait a magyar haza védelmének szolgálatába állítsa. Jókai Mór regénye ma is aktuális kérdéseket feszeget, amit a regényből írt új darab továbbgondol. Hazaszeretet vagy önérdek?

Szikora János, rendező elmondta az előadással kapcsolatban, hogy a történet Magyarország társadalmi megosztottságáról szól a XIX. században. Az ország szétszakadt állapotát mutatja be az előadás a Baradlay család és az őket körülvevő karakterek történetén keresztül. Mindezt a Népek Tavaszának viharaiban, a bécsi, majd a pesti forradalom kitörését és a szabadságharc konfliktusait megmutatva. A teátrum igazgatója szerint az ezeket az eseményeket követő viszontagságos időkben a jövő reményét azok a fiatalemberek jelentik, akik a nehéz körülmények ellenére is egymás kezét fogva tekintenek előre és újraegyesíthetik ezt az országot.

Vörösmarty Színház A kőszívű ember fiai előadás

A címszereplőket Imre Krisztián, Kovács Tamás, és Ionescu Raul játsszák – sorrendben Baradlay Ödönt, Richárdot és Jenőt. További főbb szerepekben: Varga Mária, mint Baradlayné; Sarádi Zsolt, Ridegváry Bence szerepében; Krisztik Csaba Tallérossy Zebulonként látható; Szalmási Mihályt és feleségét, Szalmásinét Tűzkő Sándor és Ballér Bianka alakítják; Plankenhorst bárónők karaktereit, Antoinette-t és Alfonsine-t Závodszky Noémi és Mosolygó Sára formálják meg a színpadon; Liedenwall Edit szerepében Fehér Diána Aidát láthatjuk; Lánghy Arankát Farkas Angéla alakítja; Kuna Károly Salamon zsibárusként látható; Trokán Péter Haynau tábornok szerepében játszik. Egyéb szerepekben látható: Juhász Illés, Kelemen István, Keller János, Ács Tamás, Góg Tamás, Horváth Gergely, Derzsi János, Szabó Miklós Bence, Rovó Tamás, Szabó Miklós, Magony Imre, Simon Kimberli, Radics Luca, Barna Levente, Adams Katalin, Major Gábor, Bóna Panka, Végh-Szirmai Irén, Németh Mariann.

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Ice-T – Egy gengszter útja Hollywoodig: Kemény valóság és hip-hop legenda

Ice-T neve sokak számára ismerősen cseng. A legendás rapper, színész és író...

Charlie 77 sztori: Egy legenda meséi

A magyar rockzene ikonikus alakja, Horváth Károly, művésznevén Charlie, 2024-ben megjelentette önéletrajzi...

A háromtest-probléma

Egy lenyűgöző tudományos-fantasztikus utazás a kínai történelembe és a kozmosz mélyére Cixin...

Ezt én választottam: Révész Sándor emlékirata a zenéről, a rock and rollról és az életről

„Ezt én választottam” Révész Sándor zenész, a Piramis együttes legendás énekesének önéletrajza....