hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Család Informatikai pályaorientációs napon segítik az iskolás lányok elhelyezkedését
Család

Informatikai pályaorientációs napon segítik az iskolás lányok elhelyezkedését

115
pályaorientációs nap

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Magyar Tagozat Alapítvány pályaorientációs napot tart április 25-én a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a nők fontos szerepére az információ- és kommunikációtechnológia területén is. A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union – ITU) Girls in ICT Day 2024 programsorozatához csatlakozva az előadók a női mérnökök, adatbányászok, MI-kutatók, innovátorok és vállalkozók következő generációját inspirálják.

Az informatikai technológiai újítóink meghatározó részét nők alkották, és ma már számos területen vezető szerepet töltenek be a tudományos-technológiai ágazatokban. Azonban a pályára készülve kevesen vannak tisztában azokkal a kihívásokkal, amelyekkel szembesülniük kell majd, hogy elismerést nyerjenek ezen a területen. A nők továbbra is alulreprezentáltak a férfiakkal szemben az informatikai szektorban, és számos akadályba ütköznek a technológiai fejlődéssel való lépéstartásban. A 2023-as adatok szerint világszerte kisebb arányban használták az internetet, mint férfi társaik – részben azért, mert nem is elérhető számukra a technológia, mellyel csatlakozhatnának.

Az Alapítvány szakemberei szerint Magyarországon akkor növekedhet a nők foglalkoztatottsága az IT- és kiberbiztonsági szektorban, ha a társadalom is nagyobb elfogadottsággal közeledik a nők szerepvállalásához a számukra atipikus szakmákban. A nők valójában gyakran töltenek be vezető pozíciót kiberbiztonsági területeken annak köszönhetően, hogy kifejezetten jó projektmenedzsment- és elemzői képességeik vannak. Véleményük szerint a nők általában jobbak a konfliktus-kezelésben, és képesek több dolgot egyszerre, horizontálisan áttekinteni, aminek elemzőként jó hasznát veszik. Sokan bizonytalanodnak el közvetlenül a pályaválasztás előtt, mert nem ismerik eléggé a szakmát, és nem látnak maguk előtt olyan nőket, akik már bizonyítottak a kiberbiztonság terén.

Női ICT vezetők segítik a pályaorientációt

A pályaorientációs napon négy órán keresztül gondolatébresztő interjúk, inspiráló előadások, interaktív keresztrejtvények, szabadulószobák és logikai feladványok várják az érdeklődőket. A résztvevők betekintést nyerhetnek a különböző információs technológiai szakmákba az adatbányászattól az AI-ig, és megismerhetik az informatika lenyűgöző világának legfontosabb irányait és specializációit, ezzel is segítve a lányok elhelyezkedését az informatikai területen.

A Girls in ICT 2024 napon sor kerül a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Női példaképek az informatikatörténetben diákpályázatának eredményhirdetésére, mely során a pályázók az informatikában jelentős szerepet betöltő nőket mutattak be rövid esszé, prezentáció, rajz, videó vagy vers formájában. Továbbá a rendezvényen kerülnek felavatásra a nagy IT-példaképek, Dán Klára és Péter Rózsa tablói, melyekről Talyigás Judit, az NJSZT e-Hétköznapok Szakosztályának elnöke tart előadást. Ezt követően a tablók az Informatika Történeti Kiállítás állandó részeivé válnak.

Az eseményhez online is lehetőség van csatlakozni, azonban a személyes és online részvétel egyaránt előzetes regisztrációhoz kötött. Az esemény előadásairól felvétel készül, mely 30 napig visszanézhető az online portálon, amennyiben élőben nem tud valaki csatlakozni.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A határon túli magyar nyelvű tehetséggondozásban vállal kiemelt szerepet az Óbudai Egyetem

Óbudai Egyetem, a közép-kelet-európai térség meghatározó műszaki egyetemeként kiemelten fontosnak tartja, hogy...

Hasznos tudnivalók a 2023. évi szja-bevallásokkal kapcsolatban

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Elkészült a visegrádi országok családnévszótára

Az ELTE BTK névkutató munkatársainak közreműködésével megvalósult kiadványban négy ország leggyakoribb családnevei...

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak...