hétfő , 22 július 2024
Kezdőlap Család A határon túli magyar nyelvű tehetséggondozásban vállal kiemelt szerepet az Óbudai Egyetem
Család

A határon túli magyar nyelvű tehetséggondozásban vállal kiemelt szerepet az Óbudai Egyetem

136
óbudai egyetem temesvár

Óbudai Egyetem, a közép-kelet-európai térség meghatározó műszaki egyetemeként kiemelten fontosnak tartja, hogy a régiónkban megerősödjön a magyar nyelvű műszaki képzés – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente, az intézmény rektora. Május 9-12. között rendezik meg a jubileumi, 25. Erdélyi Műszaki Tudományos Konferenciát, amelynek elindulásakor a főszervezője az Óbudai Egyetem mostani rektora volt. A mintegy negyedszázados mozgalom további elemekkel bővül a Bolyai János Szakkollégium megújításával, valamint a budapesti Szinyei Gimnázium és a temesvári Bartók Líceum közötti együttműködés elindításával – közölte Prof. Dr. Kovács Levente.

Az Óbudai Egyetem és elődintézménye kezdetektől támogatója volt az Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciának. Az idei jubileum jelentőségét az is adja, hogy az alapítója ma az Óbudai Egyetem rektora, Prof. Dr. Kovács Levente, aki 1999-ben negyedéves egyetemi hallgatóként volt főszervezője az első eseménysorozatnak. A rektor további célként jelölte meg, hogy az anyaországi és a határon túli műszaki értelmiség folyamatos kapcsolata a jövőben se szakadjon meg. A határon túli műszaki hallgatók tudományos diákköri dolgozatinak bírálatában az Óbudai Egyetem oktatói jelentős szerepet vállalnak, hallgatóik pedig részt vesznek rajta. A legjobb határon túli műszaki TDK-zók pedig rendszeres résztvevői az Óbudai Egyetem által szervezett Kandó Kálmán Nyári Egyetemnek.

A Bolyai Szakkollégium megújulása

Kibővülve és az Óbudai Egyetem erőteljesebb szakmai támogatásával újul meg a temesvári Bolyai Szakkollégium, amely az erdélyi szorvány magyar nyelvű tehetséggondozás komoly bázisává nőheti ki magát a következő években.  Az erről szóló dokumentumot – amely egy meglévő, 2021-ben kötött megállapodás kibővítése – Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Molnár András, a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke írt alá.

A megújuló szakkollégium a Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók számára kínál tehetséggondozást, valamint a magyar szaknyelv elsajátítására és gyakorlására biztosít keretet együttműködve a Temesvári Magyar Diákszervezettel. A szakkollégiumi külső és belső tagok számára a szakmai programok mellett a közéleti szerepvállaláshoz, a közösségépítéshez szükséges kompetenciák fejlesztésére nyújt lehetőséget, segítséget ösztöndíjakkal és programokkal.

A Szinyei Gimnázium és a Bartók Líceum közötti együttműködés

Közös szakmai fejlesztésekkel és programok szervezésével, szakmai együttműködési keretek kialakításával, tehetséggondozással kapcsolatos programok fejlesztésével, a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozásával kívánják megvalósítani a temesvári és a budapesti középiskola együttműködését – hangzott el az aláírást követően. Dr. Neizer Zita, a budapesti Szinyei Gimnázium és Dr. Erdei Ildikó, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója elmondta: diákpályázatok, testvérosztályi kapcsolatok és tálentumversenyek lesznek a kooperáció alappillérei.

Prof. Dr Kovács Levente hozzátette: olyan tehetséggondozó rendszert kívánnak kialakítani, ahol a különböző képzési szintek összekapcsolódnak, egymásra épülve adnak lehetőséget arra, hogy a legfiatalabb korosztálytól kezdve az egyetemi tanulmányokig találják meg a tehetségek a kibontakozásukhoz leginkább megfelelő támogatókat, témákat és képzési formákat. A Bánságban kiépülő szisztéma egyfajta pilotprogram, amelynek átvitelét más határon túli területekre is tervezik – tette hozzá a rektor.

Forrás: MTI OTS


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! A cikkben partnerünk volt az eMentor.hu. Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Az önállóság alapja a megtakarítás

A 14 és 18 év közötti fiatalok 56 százalékának van valamennyi pénzbeli...

A magabiztos szülő: Útmutató a tudatos neveléshez

Bojti Andrea A magabiztos szülő – A kételyektől a tudatosságig című könyve...

Idén férhetnek hozzá a pénzükhöz a legelső Babakötvényesek

Nagykorúságukkal sok pénz ütheti azoknak a fiataloknak a markát, akiknek a szüleik...

Amikor a bank fizet az ügyfélnek

Bevezetése óta félmillió buszjegyet vásároltak a K&H+ mobilbanki szolgáltatásban az ügyfelek. Immár...