kedd , 18 június 2024
Kezdőlap Család QS-rangsor: az ELTE átvette a vezetést Magyarországon
Család

QS-rangsor: az ELTE átvette a vezetést Magyarországon

48
qs rangsor 2024 elte

Az ELTE mintegy 140 helyet javítva a tavalyi eredményén idén az 564. lett a Quacquarelli Symonds világrangsorában, ezzel az első helyre került a hazai felsőoktatási intézmények között.

Június 4-én hozták nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds (QS) 2025-re vonatkozó egyetemi rangsorát, amelyben 106 ország 5663 felsőoktatási intézményét vizsgálták, csaknem kétszer annyit, mint az előző évben. A 21. QS WUR listára végül 1503 intézmény kerülhetett fel, közülük 11 Magyarországról.

Az ELTE mintegy 140 helyet javítva tavalyi eredményén az 564. lett, megelőzve ezzel az 570. helyen rangsorolt Szegedi Tudományegyetemet, valamint az 574. helyen jegyzett Debreceni Egyetemet is. Mindhárom vezető magyar egyetem javított tavalyi pozícióján, s egy csoportba kerültek az 564-574. rangsorsávban. A korábbi évek harmadik helye után az ELTE ezzel az élre került a magyarországi felsőoktatási intézmények között.

A rangsor szerkesztői több szempont szerint értékelik az egyetemeket, ezek közül az akadémiai reputáció, a diplomát szerzett hallgatók elhelyezkedési esélyeit mérő indikátor, valamint a fenntarthatóság szempontja szerint is az ELTE áll az első helyen Magyarországon, míg a munkáltatói elégedettséget, valamint a nemzetközi kutatási együttműködéseket vizsgáló mutató szempontjából a legjobb három között szerepel hazánkban.

A fentieken kívül Magyarországról még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (721–730.), a Pécsi Tudományegyetem (771–780.), a Corvinus (1001–1200.), a MATE (1001–1200.), a Széchenyi István Egyetem (1001–1200.), a Miskolci Egyetem (1201–1400.), a Pannon Egyetem (1201–1400.) és az Óbudai Egyetem (1201–1400.) szerepel a rangsorban.

A lista élén egyébként idén is a Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll, amelyet az Imperial College London és Oxford követ a dobogón. Az első tíz helyen négy amerikai, négy brit, egy svájci és egy szingapúri egyetem osztozik.

A 2025-ös QS World University Ranking részletes eredményei itt böngészhetők országok és régiók szerinti bontásban, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről ebben az összefoglalóban olvashat bővebben.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mit kezdjünk az akaratossággal? – Útmutató a dackorszak kihívásaihoz

Deliága Éva pszichológus és Lovász Hajnalka pedagógus Mit kezdjünk az akaratossággal? –...

A botcsinálta boszi a tengernél könyvajánló

Jill Murphy A botcsinálta boszi a tengernél című könyve izgalmas kalandba csábítja...

Owlet bébifigyelő kamera és zokni

Legyen minden pillanat nyugodt a babával Az Owlet sokkal többet nyújt egy...

Gyerekek és kütyük: Útmutató a digitális korszak szüleinek

Vida Ágnes Gyerekek és kütyük című könyvében átfogó útmutatót nyújt a szülőknek...