szerda , 24 július 2024
Kezdőlap Tech Üdvözlünk a BESPOKE AI korszakában
Tech

Üdvözlünk a BESPOKE AI korszakában

141

A Samsung a nemzetközi „Welcome to BESPOKE AI[i] rendezvényeken, a világ három különböző kulturális csomópontján – Szöulban, Párizsban és New Yorkban – mutatja be legújabb háztartási készülékeit. A vállalat ismerteti, hogy az eszközök összekapcsolhatósága miként javíthatja az általános otthoni felhasználói élményt, és hogyan fokozhatja a mesterséges intelligencia (röviden AI) a készülékek teljesítményét.[ii]

Jong-Hee (JH) Han, a Samsung Electronics alelnöke, vezérigazgatója és a DX (Device eXperience) divízió vezetője a szöuli „Welcome to BESPOKE AI” (Elérkezett a BESPOKE AI korszaka) sajtóesemény megnyitóján felvázolta, hogy a Samsung háztartási készülékei – az alapvető feladatok ellátásán túl – a mesterséges intelligencia alkalmazásával felülmúlják a vállalat korábbi elképzeléseit. A Bespoke készülékek – különösen a kijelzővel felszerelt hűtőszekrény, indukciós főzőlap és mosógép – nemcsak szórakoztató felületté, hanem vezérlőközponttá is válnak, amellyel a felhasználók könnyedén irányíthatják további csatlakoztatott Samsung készüléküket a SmartThingsen keresztül.

„A BESPOKE első, 2019-es bevezetése óta a Samsung bemutatta, hogyan lehet a háztartási készülékeket úgy testre szabni, hogy azok a lehető legjobban illeszkedjenek az egyes felhasználók otthonához és életstílusához – mondta JH Han. – Most, öt évvel később, bemutatjuk a mesterségesintelligencia-alapú jövőképünket, olyan termékekkel, amelyek a továbbfejlesztett csatlakoztathatóság és az AI-funkciók révén a Bespoke-örökséget terjesztik ki a felhasználói élmény növelése érdekében.”

Az összehangolt Bespoke AI készülékek új élményeket hoznak az otthon tereibe

A Samsung legújabb Bespoke AI készülékei – a beépített Wi-Fi-nek, belső kameráknak, AI-chipeknek és a SmartThings kompatibilitásnak köszönhetően – továbbfejlesztett funkciókat és csatlakozási lehetőségeket kínálnak, amelyek megteremthetik egy igazán okos otthon alapjait. Tekintettel arra, hogy a legtöbb felhasználó szinte folyamatosan magánál tartja a mobiltelefonját, az új Mobile Smart Connect funkció értesítést küld nekik, ha az okostelefonjuk a regisztrált eszközök közelében van. A felugró értesítés gyorsvezérlő menüjén keresztül az adott készülék legfontosabb funkciói közvetlenül a telefonról elindíthatóak, így ezentúl nem szükséges a távirányítót[iii] keresgélni a lakásban. Ez a lehetőség kiküszöböli még azt a néhány lépést és kattintást[iv] is, amely eddig a SmartThings alkalmazásban ezen funkciók eléréséhez szükséges volt.

A Samsung új „Calm Onboarding” (nyugodt belépés) funkciójával a felhasználók egyszerűbben megismerkedhetnek a vállalat összekapcsolt világával és a csatlakoztatott ökoszisztéma részeseivé válhatnak. A funkció mentesíti a felhasználókat a készülékregisztrációval járó nehézségektől, mivel a – SmartThings alkalmazásban, a – Samsung webáruházában ugyanazon Samsung-fiókhoz vásárolt termékeket közvetlenül regisztrálja ugyanazon fiókba.

A technológiai fejlődés uralta, hiper-összekapcsolt háztartási készülékek korába lépve, a Samsung nagy hangsúlyt fektet átfogó Knox biztonsági platformjára, amely minden, a csatlakoztatott készülékeken tárolt felhasználói adatot megvéd.

A mesterséges intelligencia még több funkcióval látja el a Samsung háztartási készülékeit

A Samsung legújabb háztartási eszközei – amelyeket a három rendezvényen a különböző piacokra szabva mutatnak be – hamarosan Magyarországon is elérhetőek lesznek, köztük a Bespoke Jet Bot Combo™ AI vagy a Bespoke Jet AI™.

A mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett Bespoke Jet Bot Combo™ többek között az intelligens AI Felismerés funkcióval érkezik, amely különböző helyzetekben támogathatja a felhasználókat. Az AI Tárgyfelismerés az AI Deep Neural Network (AI Mély neurális hálózati) (DNN) modellt és kamerát használ a különböző tárgyak[v], köztük az emberek[vi], háziállatok[vii] és akár még a nehezen észrevehető tárgyak, például vékony telefonkábelek, szőnyegek felismerésére. Az AI Padlófelismerés (AI Floor Detect) felismeri a tisztítandó padló felületét, és szőnyeg esetén a robotporszívó eldönti, hogy a felmosószivacsot felemelje-e, vagy hagyja az állomáson, hogy a szőnyeget így ne érje szennyeződés. A gőzfunkcióval továbbfejlesztett tisztítóállomás (Clean Station Steam+) számos megoldást kínál a készülék automatikus karbantartásához, így például a porzsák kiürítéséhez, a víztartály újratöltéséhez, a felmosáshoz vagy az intenzív gőztisztításhoz[viii]. Magas hőmérsékletű gőzt[ix] permetez a felmosófelületre, elpusztítva a káros baktériumok 99,99%-át[x].

A tudatosabb energiafelhasználás jegyében a párizsi „BESPOKE AI”[xi] eseményen mutatja be a vállalat új, energiahatékony, széles alulfagyasztós hűtőszekrényét[xii] és mosógépeit. Az új mosógépcsalád többek között az úttörő Bubble Shot technológiájával törekszik az energiahatékonyság növelésére azáltal, hogy a dobban lévő víz felpumpálásával és a ruhák tetejére történő permetezésével vizet spórol, valamint időt takarít meg.

A Samsung elképzelése, hogy még ebben az évben generatív mesterséges intelligenciát alkalmazzon háztartási készülékeiben. A vállalat Bixby[xiii] hangasszisztense ezen a területen kulcsfontosságú szerepet játszik. A hangasszisztens – a generatív mesterséges intelligenciának köszönhetően – meghaladhatja jelenlegi képességeit, és nemcsak egy utasítás végrehajtására lehet képes, hanem az összetett mondatok alapján, természetes módon folytathat beszélgetéseket. Megérthet majd olyan összetettebb kéréseket, mint például:

„kapcsold a légkondicionálót WindFree üzemmódba, és mondd meg, milyen az időjárás”.

A folytonos működés érdekében megőrzi a korábbi interakciókból származó kontextust, így, amennyiben a felhasználó arra utasítja a Bixbyt, hogy kapcsolja ki a légtisztítót, majd hozzáteszi: „a tévét is”, a Bixby mindkét kérésnek eleget tehet majd. A felhasználók azzal a kéréssel is fordulhatnak majd a hangasszisztenshez, hogy megoldást javasoljon, ehhez például elég csak annyit mondaniuk, hogy

„a nappaliban párás a levegő”

, vagy megkérdezni,

„mit csináljak a tegnap vásárolt krumplival?”.

A tervek szerint a Bixby értelmezi majd ezeket az összetett kéréseket, és természetesen reagál a felhasználók utasításaira.

Előrelépés a fenntartható készülékek terén

A Samsung nemcsak a kényelmesebb otthoni élmények megteremtésére törekszik, hanem elkötelezett a forradalmi és hatékony készülékek fejlesztése mellett is. A „BESPOKE AI” esemény abból a szempontból is jelentős, hogy a vállalat az új termékcsaládok és funkciók bevezetésén túl azt is bemutatta, miként változhat meg minden Wi-Fi csatlakozású készülék, köztük a felhasználók korábbi eszközei.

A Samsung folyamatosan fejleszti a kereskedelmi forgalomban kapható, vagy a felhasználók birtokában lévő Wi-Fi kompatibilis eszközeit a szoftverfrissítések és a SmartThings révén. A felhasználók a régebbi modelleken is élvezhetik az új funkciók előnyeit, a korábban megvásárolt eszközökön pedig több energiatakarékos funkciót is elérhetnek. Az eseményen első alkalommal jelentette be a vállalat a Smart Forward[xiv], szolgáltatását, amely – rendszeres szoftverfrissítések révén – biztosítja a legújabb funkciókat, biztonsági javításokat és frissítéseket. A felhasználók a SmartThings alkalmazásban[xv] ellenőrizhetik a rendelkezésükre álló frissítési információkat, emellett értesítéseket kaphatnak.

A folyamatosan továbbfejlesztett SmartThingsszel a felhasználók az eszköz megvásárlása után még több energiát takaríthatnak meg. Olyan funkciókat adnak hozzá – többek között –, mint az Optimal Charging[xvi] (Optimális töltés), amellyel a felhasználók stratégiát alakíthatnak ki energiafelhasználásukra. A csatlakoztatott Samsung eszközök energiafogyasztása könnyedén nyomon követhető és szabályozható a SmartThings Energy alkalmazásban.

A Samsung – a háztartási készülékek gyártásában és forgalmazásában meghatározó vállalatként – célul tűzte ki, hogy a következő generációs technológiákat nemcsak a forradalmi eszközök fejlesztése során, de más területeken is felhasználja. Például olyan mérnöki megoldásokban, amelyek meghosszabbíthatják a termékek életciklusát, és csökkenthetik a cserék gyakoriságát. A sajtótájékoztatón ismertetett módszerek sorában mutatkozik be a Hybrid Cooling (Hibrid hűtés), amely a kompresszoron túl újonnan beépített, nagy teljesítményű „Peltier” termoelektromos alkatrészeket is tartalmaz. A megoldás hatékonyabb hűtést és teljesítményt kínál, a légtisztítók – alacsony karbantartási igényű – szűrői pedig csökkenthetik a szűrővásárlás vagy -csere szükségességét.

A Samsung kiemelten kezeli az eszközbiztonság ügyét, ezért a vállalat arra törekszik, hogy minden készülékkategóriában megszerezze és kiterjessze a termékmegbízhatóságot elismerő tanúsítványokat, köztük az új készülékek csökkentetten tűzveszélyes (RFR) minősítését. Ez a tanúsítvány igazolja, hogy a vállalat készülékei[xvii] hatékonyan megelőzhetik a termékek által okozott tűzveszélyes eseteket.

Az esemény végén a Samsung bejelentette, hogy együttműködik a Disney és a Pixar vállalatokkal a – június 13-án[xviii] mozikba kerülő – Agymanók 2. című filmje kapcsán, hogy bemutassa az új Bespoke AI Laundry Combo™ funkcióit. Egy új, közös gyártású előzetes jelent meg, amelyben az Agymanók 2. egyes jelenetei láthatók. A videó azt mutatja be, hogy az új mosógép – az „AI Bubble” segítségével – hogyan mentesíti a felhasználókat a mosás okozta feszültségteli pillanatoktól.


[i] Az AI-funkciók a kiválasztott eszközökön érhetők el. További információ: https://www.samsung.com/hu/home-appliances/bespoke-ai/

[ii] Egyes funkciók még nem elérhetők.

[iii] A Jet Bot Combo™ AI készülék esetében érhető el.

[iv] A felhasználók beállíthatják a “Megjelenítés zárolási képernyőn” opciót vagy ellenőrizhetik a Samsung Galaxy okostelefonok gyorspaneljén keresztül.

[v] A tárgyfelismerést befolyásolhatja a tárgy alakja vagy a környezeti feltételek. Csak bizonyos tárgytípusok ismerhetők fel. Például: (álló) légkondicionáló, hűtőszekrény, BESPOKE (hűtőszekrény/mosogatógép), TV, mosógép/szárítógép, légtisztító, AirDresser, kanapé, ágy, könyvespolc, asztal, háziállat-ürülék, elektromos kábel, törölköző/zokni, csésze, pohár, üveg, tál, váza, padlószőnyeg, szőnyeg, ruhafogas, cipő, állvány, mérleg, hálózati hosszabbító, keresztgerendás bútor, bútorlábak, kerekesszék, háziállat-szőrgombolyag, okostelefonkábel, folt, ajtólépcső, ajtónyílás.

[vi] Kizárólag általános vizuális jelek alapján ismeri fel az emberi jelenlétet, és nem képes egyes személyek beazonosítására. A felismerés lehetőségét korlátozhatja, ha az adott személy teljes teste nem látható. Használatához Wi-Fi-kapcsolat és Samsung-fiók megléte szükséges.

[vii] Kizárólag kutyákat és macskákat ismer fel. Csak általános vizuális jelek alapján ismeri fel a háziállat jelenlétét, és nem képes beazonosítani az egyes háziállatokat. Használatához Wi-Fi kapcsolat és Samsung-fiók megléte szükséges. A felismerés lehetőségét korlátozhatja a macska testtartása vagy helyzete. A háziállat felismerhetősége állatonként és az élőhelytől függően eltérő lehet.

[viii] A gőz mért hőmérséklete 100 °C.

[ix] Az Intertek által végzett vizsgálatok alapján. A „Wash the Mop” ciklus használatával a Staphylococcus aureus, az Escherichia coli és a Pseudomonas aeruginosa 99,99%-a eltávolítható. Az Egyesült Államokban nem támogatott. Az eredmények a tényleges használati körülményektől függően eltérőek lehetnek.

[x] A tisztítás után az állomás a felmosószivacsot vízzel és 50-60 °C-os gőzzel mossa, majd magas hőmérsékletű, 100 °C-os gőzzel permetez.

[xi] Az AI-alapú funkciók csak bizonyos készülékeken érhetők el.

[xii] Állványok nagy kapacitású, 70 cm vagy annál szélesebb, alul szerelt fagyasztószekrényhez („BMF”).

[xiii] A szolgáltatás elérhetősége országonként, szolgáltatónként, nyelvenként, modelltípusonként és operációs rendszerenként eltérő lehet. A szolgáltatás magyar nyelven nem elérhető.

[xiv] A frissítési időszak és az érintett funkciók régiónként és modellenként eltérőek lehetnek.

[xv] A SmartThings alkalmazás elérhető Android és iOS eszközökön. Használatához Wi-Fi kapcsolat és Samsung-fiók megléte szükséges.

[xvi] Kizárólag a VR7M*97**** modell esetében érhető el.

[xvii] Kizárólag a Bespoke AI Laundry Combo™ készülékhez kapható.

[xviii] A hivatalos magyar mozibemutató dátuma.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Nagy hatótávolságú elektromos rollert jelentett be a LAMAX

A LAMAX eCruiser SC30 akár 50 km-es hatótávolságával, felfújható, defektálló gumiabroncsaival, valamint...

Az állkapocs mozgását és a környezeti zajszintet is elemzi az LG új, grafénnel készült TONE Free fülhallgatója

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb TONE Free fülhallgatóját, amelyet a lenyűgöző...

Bemutatkozik a Samsung Extra széles alulfagyasztós hűtőszekrénye

A Samsung bejelentette az új Extra széles alulfagyasztós hűtőszekrényének[1] európai bevezetését. A...

Néhány szó a telefonok védelméről

Hogyan tudod maximálisan megóvni az okostelefonodat? Természetesen nemcsak az ujjlenyomat-olvasó meglétére kell...