vasárnap , 8 szeptember 2024
Kezdőlap Egészség A Kék Zónák legendája, avagy a hosszú élet titka
Egészség

A Kék Zónák legendája, avagy a hosszú élet titka

206
kék zóna

Természetesen a köztudatban rengeteg mítosz terjed. Nem hiába olyan népszerűek, az emberek szeretik a csodákat, de sajnos vannak olyanok is, akik szeretnek ezekkel visszaélni. A világon elvileg öt olyan Kék Zóna is található, ahol a lakók többsége a 100. életévet is megélheti.

Nem a mítosz a hosszú élet titka

Sajnos erről a mítoszról is kiderült az elmúlt években, hogy semmi csodáról, különlegességről nincs szó. Pedig sok “kutatás bizonyította”, hogy a Kék Zóna életmód a hosszú és egyben betegségmentes élet kulcsa. A gyakorlatban azonban teljesen más okok álltak a minimum 100 éves életkor mögött. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ma már a nyugati világban a várható élettartam 80-90 év között van. Ehhez képest a 100 már nem feltétlenül számít nagyon kiugrónak, mint évtizedekkel ezelőtt.

A hosszú élet titka között szerepel az egészséges életmód. A PaleoCentrum termékeinek a segítségével könnyedén megoldhatjuk a váltást, ha szeretnénk elhagyni a “modern”, nyugati táplálkozást és ételeket. Nem kell ahhoz az egyik Kék Zónában születni, vagy odautazni és élni, hogy szép kort éljünk meg. Ezekhez a zónákhoz tartozik például a japán Okinawa, a kaliforniai Loma Linda és az olaszországi Szardínia szigete is. A kutatók azóta már bebizonyították, hogy nem feltétlenül kell különlegességeket, csodákat keresni a magas átlagéletkor mögött. Sőt, ma már azt sem mondhatjuk, hogy kifejezetten hosszabb életre számíthatnak azok, akik itt élnek.

Például Szardínián 83 év a várható élettartam, de ezzel szemben Olaszország északkeleti régiójában ez a szám 83,3 év. Már ebből is látszik, hogy inkább egy legendáról van szó, mint a hosszú élet titkának a módjáról. Sajnos sok esetben kiderült az is, hogy akik a Kék Zónában elérték a 90-100 éves kort, valójában csak a 20. század elejét uraló kaotikus születési adatszolgáltatási rendszereknek “köszönhették” a hosszú életet. A gyakorlatban akár 10-20 évvel is fiatalabbak lehettek ezek az emberek.

Akkor hogyan élhetünk tovább?

Erre a kérdésre a választ mindenki keresi, tuti módszer, recept nincs, de rengeteg olyan tényező van, amire kiemelten odafigyelhetünk. A Kék Zónában tapasztalt viszonylag magas életkor mögött több ok is áll, amelyeket akár mi magunk is beépíthetünk az életünkbe. A testmozgás és az aktivitás szerepe a mindennapokban. Értelmes életélményre kell törekedni, a stressz csökkentésének módját pedig érdemes megtalálni. Ilyen lehet a délutáni alvás, a meditálás vagy a boldog órák élvezete.

Az étkezést is érdemes abbahagyni még a jóllakás előtt. Váltsunk növényi alapú étrendre, kerüljük az alkoholt.

Testi és lelki egyensúly

A fizikai állapot mellett a mentális egészségre is nagy figyelmet kell fordítani. A családra és az emberi kapcsolatokra kell összpontosítani. Aktív szociális életet élni és olyan erős társadalmi kört kialakítani, ami értékeli az egészséges életmódot.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Akadálymentesített strandolás mozgáskorlátozott emberek számára is

SEATRAC rendszer révén a mozgáskorlátozott emberek is külső segítség nélkül élvezhetik a...

Újabb lépés a sorozatgyártásban keletkező emisszió csökkentése terén

Egyes fényezőüzemeiben a BMW Group már árammal működő véggáztisztító technológiát alkalmaz. Az...

Hamarosan könnyebben juthatnak megfelelő új veséhez a donorra váró betegek

Vélhetően még az idén elindul az új hazai vesecsereprogram, amely nagyban megnöveli...

Tápláld a hajadat vitaminokkal!

A szépség relatív, azonban napjainkban leginkább a fiatalsággal kapcsoljuk össze, és az...