vasárnap , 8 szeptember 2024
Kezdőlap Egészség Miért tanácsos kerülni az ultrafeldolgozott élelmiszereket?
Egészség

Miért tanácsos kerülni az ultrafeldolgozott élelmiszereket?

90
ultrafeldolgozott élelmiszerek

Egy friss kutatás eredményei szerint veszélyesek lehetnek az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Ezek közé késztermékek sokasága tartozik: a NOVA ebbe a kategóriába sorolja a csomagolt snackeket, szénsavas üdítőket, instant tésztákat és készételeket.

Az ultrafeldolgozott élelmiszereket nagyon sokan fogyasztják

A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén sokszor esik szó az élelmiszerek ezen köréről. Nem véletlenül, hiszen ezek a termékek elsősorban kémiailag módosított anyagokból és olyan adalékokból állnak, amelyek javítják a termék ízét, állagát, megjelenését és tartósságát.

Megfigyelhető, hogy a magas jövedelmű országokban nagyon széles skálán mozog az ultrafeldolgozott élelmiszerekből eredő kalóriamennyiség aránya. Ez a tehetősebb országokban 42-58%, míg az alacsony és közepes jövedelmű országokban ez az arány a teljes energiabevitel 16%-ától 30%-áig terjedhet.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása közegészségügyi problémát jelent

A fentebb felsorolt tulajdonságok nagymértékben hozzájárulhatnak a krónikus gyulladásos betegségek kialakulásához és fellángolásához. A feldolgozott élelmiszerekről egy friss kutatás alkalmával hét egészségügyi paramétert figyeltek meg: a halálozást, a rákos megbetegedéseket, a mentális, a légzőszervi, a szív- és érrendszeri, az emésztőrendszeri és az anyagcserét érintő kórképeket.

Az összesített elemzések során kiderült, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel való nagyobb expozíció az esetek mintegy 71%-ában összefüggött a kedvezőtlen egészségügyi kimenetelek magasabb rizikójával.

Miért hatnak kedvezőtlenül ezek az élelmiszerek?

A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek sok szempontból különböznek a feldolgozatlan és a minimálisan feldolgozott élelmiszerektől:

  • Magasabb cukor-, telített zsír- és nátriumtartalommal, magasabb energiasűrűséggel és alacsonyabb rost-, fehérjetartalommal rendelkeznek.
  • Rendszeres fogyasztásukkal kiszorítják a táplálóbb, egészségesebb ételeket az étrendből. Kevesebb gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest és magvakat fogyasztunk, ezáltal csökken ezen ételek jótékony bioaktív vegyületeinek bevitele, ideértve a hasznos polifenolokat vagy a fitoösztrogéneket.
  • A tápanyaghiányos étrend összefügghet a krónikus betegségek emelkedett előfordulásával.
  • Az ipari feldolgozási módszerek, a hozzáadott adalékanyagok károsak lehetnek az emberi egészségre, mert az intenzív feldolgozás során átalakul az élelmiszer struktúrája. Ez hátrányosan befolyásolhatja az emésztést, ronthatja a tápanyagok felszívódását.
  • A hozzáadott adalékanyagok – édesítőszerek, emulgeálószerek, színezékek és nitrátok/nitritek károsak az emberi egészségre. Arról nem is beszélve, hogy a több adalékanyag kombinációja „koktélhatást” válthat ki, aminek még erősebb hatása lehet az emberi egészségre.

Miért tanácsos kerülni az ultrafeldolgozott élelmiszereket? Most már mindannyian tudjuk a választ.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Akadálymentesített strandolás mozgáskorlátozott emberek számára is

SEATRAC rendszer révén a mozgáskorlátozott emberek is külső segítség nélkül élvezhetik a...

Újabb lépés a sorozatgyártásban keletkező emisszió csökkentése terén

Egyes fényezőüzemeiben a BMW Group már árammal működő véggáztisztító technológiát alkalmaz. Az...

Hamarosan könnyebben juthatnak megfelelő új veséhez a donorra váró betegek

Vélhetően még az idén elindul az új hazai vesecsereprogram, amely nagyban megnöveli...

Tápláld a hajadat vitaminokkal!

A szépség relatív, azonban napjainkban leginkább a fiatalsággal kapcsoljuk össze, és az...