Egy friss kutatás eredményei szerint veszélyesek lehetnek az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Ezek közé késztermékek sokasága tartozik: a NOVA ebbe a kategóriába sorolja a csomagolt snackeket, szénsavas üdítőket, instant tésztákat és készételeket.
Az ultrafeldolgozott élelmiszereket nagyon sokan fogyasztják
A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén sokszor esik szó az élelmiszerek ezen köréről. Nem véletlenül, hiszen ezek a termékek elsősorban kémiailag módosított anyagokból és olyan adalékokból állnak, amelyek javítják a termék ízét, állagát, megjelenését és tartósságát.
Megfigyelhető, hogy a magas jövedelmű országokban nagyon széles skálán mozog az ultrafeldolgozott élelmiszerekből eredő kalóriamennyiség aránya. Ez a tehetősebb országokban 42-58%, míg az alacsony és közepes jövedelmű országokban ez az arány a teljes energiabevitel 16%-ától 30%-áig terjedhet.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása közegészségügyi problémát jelent
A fentebb felsorolt tulajdonságok nagymértékben hozzájárulhatnak a krónikus gyulladásos betegségek kialakulásához és fellángolásához. A feldolgozott élelmiszerekről egy friss kutatás alkalmával hét egészségügyi paramétert figyeltek meg: a halálozást, a rákos megbetegedéseket, a mentális, a légzőszervi, a szív- és érrendszeri, az emésztőrendszeri és az anyagcserét érintő kórképeket.
Az összesített elemzések során kiderült, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel való nagyobb expozíció az esetek mintegy 71%-ában összefüggött a kedvezőtlen egészségügyi kimenetelek magasabb rizikójával.
Miért hatnak kedvezőtlenül ezek az élelmiszerek?
A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek sok szempontból különböznek a feldolgozatlan és a minimálisan feldolgozott élelmiszerektől:
- Magasabb cukor-, telített zsír- és nátriumtartalommal, magasabb energiasűrűséggel és alacsonyabb rost-, fehérjetartalommal rendelkeznek.
- Rendszeres fogyasztásukkal kiszorítják a táplálóbb, egészségesebb ételeket az étrendből. Kevesebb gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest és magvakat fogyasztunk, ezáltal csökken ezen ételek jótékony bioaktív vegyületeinek bevitele, ideértve a hasznos polifenolokat vagy a fitoösztrogéneket.
- A tápanyaghiányos étrend összefügghet a krónikus betegségek emelkedett előfordulásával.
- Az ipari feldolgozási módszerek, a hozzáadott adalékanyagok károsak lehetnek az emberi egészségre, mert az intenzív feldolgozás során átalakul az élelmiszer struktúrája. Ez hátrányosan befolyásolhatja az emésztést, ronthatja a tápanyagok felszívódását.
- A hozzáadott adalékanyagok – édesítőszerek, emulgeálószerek, színezékek és nitrátok/nitritek károsak az emberi egészségre. Arról nem is beszélve, hogy a több adalékanyag kombinációja „koktélhatást” válthat ki, aminek még erősebb hatása lehet az emberi egészségre.
Miért tanácsos kerülni az ultrafeldolgozott élelmiszereket? Most már mindannyian tudjuk a választ.
Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!