szerda , 24 július 2024
Kezdőlap Zöld Tartanak a zöldátállástól és a munkaerőhiánytól a magyar vállalatok
Zöld

Tartanak a zöldátállástól és a munkaerőhiánytól a magyar vállalatok

56
kép: freepik

Kihívást jelent megfelelni a fenntarthatósági szempontoknak a hazai cégek szerint. Egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító fizetési szokásokról szóló, éves elemzésében. A hazai cégek visszafogják a beruházásaikat és késve fizetik a rezsiszámláikat is, mert maguk sem jutnak határidőre a pénzükhöz a vállalatközi (B2B) kereskedelemben. A felmérés szerint minden második hitelezett számlát késve, jellemzően 90 nappal a határidő lejárta után fizetnek a magyar vevők. A cégek fele tart a csődök számának növekedésétől. A felmérés 211 cég megkérdezésével készült.

Mumus a fenntarthatóság és a munkaerő kérdése

A felmérés válaszadói számára a legnagyobb kihívást az idén az jelenti, hogy fenntartható legyen a tevékenységük, és meg tudjanak felelni a környezetvédelmi szabályoknak. A magyar vállatok 35 százaléka szerint már érinti a napi működésüket a zöldátállás és a környezetvédelmi megfelelőség kérdése, míg 42 százalék úgy látja, hogy ez majd hosszútávon lesz lényeges szempont.

A tanulmány szerint a vállalatokat aggodalommal tölti el hosszútávon a munkaerő kérdése is. A cégek 32 százaléka szerint nem csak a megfelelő képzettségű munkatársak megtalálása jelent nehézséget, de a megtartásuk is. A válaszadók gondnak tartják az óriási tudáskülönbséget is, amely szerintük a munkavállalókat jellemzi.

Elavuló berendezések és eszközök

Az éves elemzésből kiderült az is, hogy a cégek közel egyharmadát aggasztja a technológiai fejlődés üteme. A vállalatok aggodalma részben azzal függ össze, hogy az elavult berendezésekkel gyengébb termelékenység és drágább üzemeltetés jár együtt. Másrészt költséges beruházást jelent az elavult eszközök cseréje.

Elhalasztják a beruházásaikat a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalatok

Az Atradius hitelbiztosító éves felmérése szerint a cégek 14 százaléka arról számolt be, hogy nehezebben jut hozzá a számlái ellenértékéhez, mint tavaly. Az idén 51 százalék a késve fizetések aránya a gazdaságban, míg a bedőlt hiteleké 7 százalék.

Az ágazatok közül főleg a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban volt jellemző, hogy késve fizettek a vevők. Ezt az érintett vállalatok a beszállítói lánc akadályaival magyarázták. Ennek nyomán a cégek 28 százaléka elhalasztotta a tervezett beruházásaikat, pl. az épületek korszerűsítését, vagy az üzemek bővítését.

A vállalatok 24 százaléka, főleg a fuvarozási és szállítmányozási iparágakban késve fizette ki a rezsiszámlákat, de akár a dolgozók béreit is. A cégek 17 százaléka pedig a beszállítói kifizetéseket lassította le. – Két éve még az ügyletek 46 százaléka történt hitelre, ez ma már 44 százalékra módosult. A magas adóterhelés és a kiszámíthatatlanság negatívan hat a vállalati és lakossági várakozásokra. Pozitív hatású ugyanakkor az export alakulása, illetve az energiaárak jelentős mérséklődése. A hazai gazdaság fejlődési ütemén sokat segíthet, ha csökkennek a hitelkamatok, és beérkeznek a külföldi, főleg Európai Uniós források – mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

Nehézségek a cashflowban

A vállalatok rövidtávú megoldásokkal is igyekeztek javítani a cashflow helyzeten. A felmérés szerint a számlák diszkontálása, leszámítolása általános volt a hazai gazdaságban 2024-ben.

A legszigorúbb határidőt a szállítmányozási iparágban adták a szállítók (30 nap), és ebben a szektorban volt a legkisebb a nyitottság a hitelezésre is (34 százalék).

A magyar vállalatok nem bizakodók a jövedelmezőséget tekintve. Csak 31 százalék számít arra, hogy jövőre nő a profitja. A cégek fele tart a csődök számának növekedésétől.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Zöld kert csak megfelelő öntözéstechnikával valósítható meg

Sokszorosan igaz az a mondás, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, ha...

A hulladékmentes jövő lehetőségét hordozzák a Nestlé innovatív csomagolóanyagai

A vállalati erőfeszítések eredményeként a Nestlé csomagolóanyagainak 83,5 százaléka már most újrahasznosíthatóságra...

Tigrisszúnyogok és veszélyes kórokozók: reális-e egy járvány kirobbanása?

Habár a hazánkban megjelent ázsiai tigrisszúnyogot cikkek tucatjai állítják be „halálos veszélyt”...

Energiamegtakarítás napelemmel cégeknek is

Bizonyára te is szoktál azon gondolkodni, hogy a közüzemi számlákra fizetett összegek...