péntek , 17 május 2024
Kezdőlap Család Ép testben ép lélek! Hogyan hat a sport a mentális egészségünkre?
Család

Ép testben ép lélek! Hogyan hat a sport a mentális egészségünkre?

220
mentális egészség sport biztosítás

A sport mentális egészségünkre gyakorolt pozitív hatása talán kevésbé ismert, mint az, hogy fizikailag milyen sok előnnyel jár a rendszeres testmozgás. Ebben a cikkben utánajárunk ezeknek a hiányzó információknak.

Biztosítsuk be magunkat!

Bár a rendszeres sportolás nagyon sok jó hatása ismert, nem lehetünk kellően óvatosak és előrelátóak. Sajnos vannak olyan kockázatok, melyekre nem tudunk hatni. Ilyen például az örökölt genetikánk. Épp ezért legyünk előrelátóak, kössünk élet- és egészségbiztosítást!

Vannak olyan helyzetek, amikor ezek is életmentőek lehetnek, már csak egy szűrővizsgálati csomaggal is. Vagy ha tragédia történne, akkor óriási terhet vehet le a családunk válláról egy időben megkötött életbiztosítás. Természetesen senki sem szeretné, senki sem várja, hogy bekövetkezzen a tragédia, de ha mindenre fel vagyunk készülve, akkor legalább a kialakult nehéz helyzet nem válik még tragikusabbá a család számára.

A mentális egészségünk nagyon törékeny

Napjainkban az élet számos területén helyt kell állnunk. Munka, magánélet, hobbik stb. Ez teljesítménykényszert eredményez, mivel szeretnénk mindenhol ugyanolyan jól helytállni, viszont nincs jó hatással a mentális jóllétünkre. És akkor az elmúlt évek eseményei által generált szorongásról még nem is beszéltünk.

A covid világjárvány hatására például egy év alatt 30 százalékkal nőtt a világon a mentális zavarral élők száma. Magyarországon pedig népbetegségnek számít a depresszió, melyben a 15 év felettiek 7 százaléka érintett. Az Allianz Hungária felmérése rávilágított azonban, hogy a magyarok 88 százaléka tesz a személyes jóllétéért a mindennapokban. Ennek az egyik módja a sport, mely testileg és lelkileg is támogatja egészségünket.

A sport hatása: ép testben ép lélek!

Számos kutatás mutatott már rá arra a tényre, hogy a sport jó hatást gyakorol az emberek mentális állapotára. Javítja a hangulatunkat, növeli az önbizalmunkat és önbecsülésünket, ráadásul stresszoldó is amellett, hogy csökkenti a szorongást és a depressziót.

A háttérben az váltja ki a pozitív hatásokat, hogy a testedzés serkenti a szervezetünk endorfin, dopamin és endokannabinoid termelését. Ezáltal energikusabbak és boldogabbak leszünk. De a koncentráció fokozása és a memória, valamint a kreativitás fejlesztése is nagy előnye. Az idősödéssel együtt járó hippokampusz zsugorodása is fékezhető, sőt vissza is fordítható a sportolással.

Ha tehetjük, akkor a testmozgást reggel vagy délelőtt végezzük, mert így javítja az alvás minőségét is. Ellenben a kései órákban végzett sport ellentétes hatást válthat ki, köszönhetően a felpörgetett szervezetünknek.

Milyen testmozgást érdemes végezni?

Alapvetően mindenféle mozgás jótékony hatással van az egészségünkre. Séta, tánc, futás vagy még intenzívebb tevékenységek? Igazából mindegy, a lényeg az, hogy élvezzük, ne legyen kényszeres!

A WHO ajánlása napi 20 perc mérsékelten intenzív, vagy heti 75 perc intenzív sportolás. Bármelyiket is választjuk, élvezzük! Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

A határon túli magyar nyelvű tehetséggondozásban vállal kiemelt szerepet az Óbudai Egyetem

Óbudai Egyetem, a közép-kelet-európai térség meghatározó műszaki egyetemeként kiemelten fontosnak tartja, hogy...

Hasznos tudnivalók a 2023. évi szja-bevallásokkal kapcsolatban

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Elkészült a visegrádi országok családnévszótára

Az ELTE BTK névkutató munkatársainak közreműködésével megvalósult kiadványban négy ország leggyakoribb családnevei...

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak...