hétfő , 4 december 2023
Kezdőlap Tippek A vízlágyító berendezésekről röviden
Tippek

A vízlágyító berendezésekről röviden

30
vízlágyító berendezés otthon lakás

Lehet kézenfekvő megoldás a vízlágyító berendezés alkalmazása az úgynevezett kemény víz problémájára? Egyáltalán mit értünk a probléma alatt? Hogyan működik egy ilyen berendezés, és mennyit profitálhatunk az alkalmazásából?

Mi az a „kemény víz”, amely miatt a vízlágyító berendezés fontos lehet?

A fogalom megértéséhez kulcsfontosságú tisztázni, hogy a magyar háztartásokban felhasznált vezetékes víz forrása alapvetően esővíz. Amely kimondottan hosszú utat tesz meg, mire egy-egy ingatlanban hasznosulni tud. A Webkazán vízlágyítóival pedig még plusz előnyökre is szert tehetünk!

Azelőtt tehát, hogy mondjuk a Webkazán webshop kazán választékának bármelyik modellje hasznosítani tudná, a víz áthalad a felszín kőzetein. Mindeközben kalciumot, illetve magnéziumsókat old ki, aminek megvan a maga árnyoldala.

Így lesz a lágyból kemény víz. A gond az, hogy a szóban forgó sók a háztartási berendezések belsejében fognak lerakódni. Ez nem egy elhanyagolható problémaforrás, hiszen ezáltal csak idő kérdése, hogy tönkretegyék a kazánokat, mosógépeket és egyéb berendezéseket.

A vízlágyító berendezés hozzáadott értéke

Az eszköz úgy segít a fentebb taglalt negatív folyamat megváltoztatásán, hogy a rajta keresztül áthaladó víz kemény helyett lágy lesz. Ehhez speciális ioncserélő gyanta is hozzájárul. Olyan formában, hogy a kalcium- és magnéziumionokat nátriumionra váltja.

A folyamat következtében a lágyított víz a berendezés alsó, beépített szűrőjén keresztül a vezetékes hálózatba tud tovább haladni. Ezzel még nem teljes a procedúra, hiszen a regenerálásnak is lényeges szerepe van.

A regenerálás azt jelenti, hogy a kalcium- és magnéziumionok leválasztásra kerülnek a gyantáról. Majd ismételten nátriumionok veszik át a helyüket. A megvalósulás érdekében a vízlágyító berendezés telített sólét szív fel egy speciális sóoldó tartályból, utána pedig a gyantán át történő áramlás alatt valósul meg a regenerálás.

Mikor nyerhetünk sokat a vízlágyító berendezés telepítésével?

Dióhéjban azt lehet mondani, hogy az eszköz bármely háztartásban hozzáadott értéket jelent. Elvégre a kazán, a mosógép, a mosogatógép, illetve bármely egyéb, a vezetékes vízhálózattal összeköttetésben működő eszköz várható élettartama múlik ezen.

Persze lehet árnyalni némileg ezt a képet is. Tudni kell, hogy a víz keménysége nem mindenhol egyforma. Egyes városokban, régiókban és tájegységenként látványosan keményebb, máshol valamelyest lágyabb a felhasznált vízmennyiség.

Jó hír, hogy nyilvánosan elérhető információkból utána lehet nézni, hogy a lakóhelyünkön milyen értékek a jellemzők. Aztán pedig ennek az ismeretében lehet arról dönteni, hogy mennyire sürgető a kérdés. Annyi szinte bizonyos, hogy a berendezés költsége jóval alacsonyabb annál, mint amekkora hasznot tud hozni hosszabb távon.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Praktikus eszközök a konyhában

A konyhában számtalan különféle eszközökkel találkozhatunk, ezek célja az, hogy megkönnyítsék a...

Kiből lesz jó örökbefogadó gazdi?

Manapság az állatmenhelyeken állandó teltház van, de szerencsére egyre több olyan ember...

Családi pihenés az ellenállhatatlan Karintiában

Nem kell repülőre ülni ahhoz, hogy valami szépet lássunk, ami azért mégis...

Hogyan alakíts ki egy ideális napi rutint a kutyáddal?

Nem csupán az embereknek van szükségük egy jól bevált, mindennapi rutinra, hanem...