szerda , 29 május 2024
Kezdőlap Tippek A vízlágyító berendezésekről röviden
Tippek

A vízlágyító berendezésekről röviden

232
vízlágyító berendezés otthon lakás

Lehet kézenfekvő megoldás a vízlágyító berendezés alkalmazása az úgynevezett kemény víz problémájára? Egyáltalán mit értünk a probléma alatt? Hogyan működik egy ilyen berendezés, és mennyit profitálhatunk az alkalmazásából?

Mi az a „kemény víz”, amely miatt a vízlágyító berendezés fontos lehet?

A fogalom megértéséhez kulcsfontosságú tisztázni, hogy a magyar háztartásokban felhasznált vezetékes víz forrása alapvetően esővíz. Amely kimondottan hosszú utat tesz meg, mire egy-egy ingatlanban hasznosulni tud. A Webkazán vízlágyítóival pedig még plusz előnyökre is szert tehetünk!

Azelőtt tehát, hogy mondjuk a Webkazán webshop kazán választékának bármelyik modellje hasznosítani tudná, a víz áthalad a felszín kőzetein. Mindeközben kalciumot, illetve magnéziumsókat old ki, aminek megvan a maga árnyoldala.

Így lesz a lágyból kemény víz. A gond az, hogy a szóban forgó sók a háztartási berendezések belsejében fognak lerakódni. Ez nem egy elhanyagolható problémaforrás, hiszen ezáltal csak idő kérdése, hogy tönkretegyék a kazánokat, mosógépeket és egyéb berendezéseket.

A vízlágyító berendezés hozzáadott értéke

Az eszköz úgy segít a fentebb taglalt negatív folyamat megváltoztatásán, hogy a rajta keresztül áthaladó víz kemény helyett lágy lesz. Ehhez speciális ioncserélő gyanta is hozzájárul. Olyan formában, hogy a kalcium- és magnéziumionokat nátriumionra váltja.

A folyamat következtében a lágyított víz a berendezés alsó, beépített szűrőjén keresztül a vezetékes hálózatba tud tovább haladni. Ezzel még nem teljes a procedúra, hiszen a regenerálásnak is lényeges szerepe van.

A regenerálás azt jelenti, hogy a kalcium- és magnéziumionok leválasztásra kerülnek a gyantáról. Majd ismételten nátriumionok veszik át a helyüket. A megvalósulás érdekében a vízlágyító berendezés telített sólét szív fel egy speciális sóoldó tartályból, utána pedig a gyantán át történő áramlás alatt valósul meg a regenerálás.

Mikor nyerhetünk sokat a vízlágyító berendezés telepítésével?

Dióhéjban azt lehet mondani, hogy az eszköz bármely háztartásban hozzáadott értéket jelent. Elvégre a kazán, a mosógép, a mosogatógép, illetve bármely egyéb, a vezetékes vízhálózattal összeköttetésben működő eszköz várható élettartama múlik ezen.

Persze lehet árnyalni némileg ezt a képet is. Tudni kell, hogy a víz keménysége nem mindenhol egyforma. Egyes városokban, régiókban és tájegységenként látványosan keményebb, máshol valamelyest lágyabb a felhasznált vízmennyiség.

Jó hír, hogy nyilvánosan elérhető információkból utána lehet nézni, hogy a lakóhelyünkön milyen értékek a jellemzők. Aztán pedig ennek az ismeretében lehet arról dönteni, hogy mennyire sürgető a kérdés. Annyi szinte bizonyos, hogy a berendezés költsége jóval alacsonyabb annál, mint amekkora hasznot tud hozni hosszabb távon.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Tanfolyamok a szépészet terén

A szépség, a harmónia az, amit minden ember keres a világban –...

Mikor lehet szükségünk tehertaxira? És mi is ez egyáltalán?

A tehertaxi, amit szoktak bútortaxiként is nevezni, egy egyre felkapottabb szolgáltatás a...

Így őrizd meg az ékszereid ragyogását!

Azzal kapcsolatban számos tanácsot kapunk, hogy milyen ékszereket érdemes beszerezni. Arról azonban...

Amit a halak kifogásáról tudni érdemes!

Aki el szeretne menekülni ma a világ zaja elől, elmehet például túrázni...