hétfő , 4 december 2023
Kezdőlap Egészség Vajon mi köze Drakulának a bőrmegújításhoz?
Egészség

Vajon mi köze Drakulának a bőrmegújításhoz?

38
prp kezelés vérterápia

Az örök ifjúság és a ragyogó bőr mindig is központi kérdés volt az emberek számára. Már évszázadok óta próbáljuk különböző kozmetikumokkal és szépészeti beavatkozásokkal frissen tartani külsőnket.

A bőr öregedésének folyamata mindenkinél más időpontban kezdődik, de általánosságban elmondhatjuk, hogy már 25 éves kortól lassan veszít rugalmasságából, és megjelennek az első finom ráncok. Az Aesthetica Orvosi Központ arcfiatalító kezelései ablatív és non-ablatív megoldásokat kínálnak, melyek kíméletes módon képesek lassítani az öregedést. Ezek közül cikkünkben a PRP kezelést részletesebben is ismertetjük, hiszen ezt a legtermészetesebb eljárások közé sorolhatjuk.

A saját vérterápia előnyei

Sokan Drakula terápia néven ismerik a PRP kezelést, mely nagyon sokoldalú, és a bőr fiatalításán túl gyógyászati célokra is alkalmazzák. A saját vérből előállított készítményt használják fel a bőr megújítására, mely óriási változásokon megy át a beavatkozást követően.

A Platelet Rich Plazma kezelés alatt speciális centrifugával a pácienstől levett vérből állítanak elő vérplazmát. Ebben megtalálhatóak a kollagéntermelést fokozó fehérjék, vérlemezkék, növekedési faktorok. Ennek az anyagnak a bőr alá fecskendezésével a sebgyógyuláshoz hasonló folyamat veszi kezdetét.

A PRP eljárás menete

Ahhoz, hogy a terápia elvégzésének menetét megérthessük, előbb a vérplazmáról kell többet megtudni. A vér sárgás alkotóeleme több, mint 120 fehérjét tartalmaz, mindemellett pedig 10%-át tápanyagok, ásványi anyagok és hormonok alkotják. A kezelés során először kb. 20-30 ml vért vesznek le a kezelt személytől, melyből centrifugálással szétválasztják a vörösvérsejteket és a vérplazmát.

Ezután következik a folyamat második része, amikor a kiválasztott plazma injektálással kerül a bőr alá. Hatására a kollagéntermelés fokozódik, mely a rugalmasságot és feszességet biztosítja a bőr számára. A meglévő természetes erőforrások újra beindulnak és aktivizálódnak, ezáltal pedig látványos változáson megy keresztül az arcbőr.

 A PRP változatai

A saját vérrel történő kezelésnek a továbbfejlesztett változata a PRF, azaz Plateled Rich Fibrin, mely során a PRP-vel ellentétben nem kerül a levett vérbe vérhígító anyag. Ennek a módszernek az előnye, hogy még több hasznos anyagot tartalmaz, többek között fibrinszálakat, trombocitákat, citokineket.

A PRF kezelésnek még két különböző fajtája létezik, az A-PRF és az I-PRF eljárás. Az első esetében a vérplazmából speciális membrán készülhet, mely csontpótló anyagokkal kombinálva csontregenerációhoz alkalmazható. Az I-PRF kezelés során embrionális őssejtek maradnak a plazmában, melyek segítségével arcesztétikai töltések és szövetpótlás is elvégezhető.

Bár biokompatibilis eljárásról van szó, kevésbé kiszámítható a beavatkozás eredménye, mint például egy hialuronsavas kezelésnél. Viszont a hegek vagy aknék nyomai kiválóan eltüntethetőek vele.

 


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Módszertani segítség autista gyerekeket oktató pedagógusoknak

Az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport  „Mobillal a suliban?” című, a DATA-rendszer többségi...

Endoszkópos gerincközpont alakult Magyarországon

Dr. Czigléczki Gábor Dél-Koreából hozta haza a műtéti eljárást és alapította meg...

A stroke diagnosztizálását segíti a Széchenyi István Egyetem formatervezési díjas fejlesztése

A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja olyan szemvizsgáló eszközt fejleszt, amely...

2050-re százmillió vegetáriánus lesz Európában?

Folyamatosan nő az alternatív táplálkozást követők száma Egyre több cég ismeri fel...