vasárnap , 5 május 2024
Kezdőlap Szabadidő Filip, világháborús lengyel film november végétől a mozikban
Szabadidő

Filip, világháborús lengyel film november végétől a mozikban

228
filip lengyel film

A Filip című lengyel világháborús film bemutatásával a Pannónia Entertainment az őszt egy érdekes műfajmix bemutatásával zárja.

A Búcsú a tavasztól után újabb lengyel filmre ülhetnek be a hazai nézők országszerte a kiválasztott mozikban. A Pannónia számára ez lényegében egyet jelent a búcsúval az ősztől, ugyanis a Filip az évszak utolsó premiernapján, november 30-án debütál. Az október végi, forradalmi környezetben elmesélt Rómeó és Júlia szerű romantikus történet után ezúttal is megmarad a fókuszban a fiatalság, a történelmi kor és a szerelem.

Filip (Eryk Kulm) egy lengyel zsidó, akinek családját elfogják a nácik 1943-ban. A fiatal, introvertált hajlamú srác viszont hősies módón meg tud menekülni a varsói gettóból és egyben az országból, elkerülve a biztos halált. Mivel érzelmei kimutatásában nem jeleskedik, így úgy dönt, hogy ebből hasznot húzva elrejti valódi mivoltát és franciának tetteti magát. Útja a náci Németország szívébe, Frankfurtba vezeti, ahol álcájával pincérként helyezkedik el. Mindezt nem is akárhol, hanem egy elit luxusszállodában, aminek minden előnyét kiélvezi. Barátságot köt szerte Európából érkező kollégáival, akik körében felfedi lengyel származását, sármjával pedig népszerűvé válik a csinos hölgyek között. A testi örömökön túl idővel ismét rátalál a szerelem, először kapcsolódva valakihez érzelmileg megérkezése óta. Amikor azonban a háború alakulása veszélyessé kezd válni új életének legfontosabb embereire és kártyavárként hirtelen megint összedőlhet körülötte minden, észbe kap, hogy eredetileg miért is jött pont ide: a gazdagság farvizén habzsolás helyett terve a nácikon való sajátos bosszúhadjárata volt családjáért. Hogy megmentse magát és új komfortzónáját, ideje beváltani azt, amiért érkezett. A Leopold Tyrmand regénye alapján készült alkotás érdekes egyvelege a háborús politikai thrillereknek, az ifjúsági coming of age történeteknek és a bosszúfilmeknek.

A szerző saját életéből merített: a holokauszt elől ő is hamis papírokkal menekült Németországba és valóban pincérként helyezkedett el. Bár visszatért hazájába, ahol 1957-ben írta meg első szerzeményét, végül 1966-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol leélte élete hátralévő részét. A „Filip”-et még ez előtt, 1961-ben adta ki, amely első teljes értékű regénye lett, mivel a korábbiakat országában mind cenzúrázták.

A filmváltozatot Michał Kwieciński rendezte és részben ő is adaptálta Michał Matejkiewicz írótársával. A 32 éves főszereplő Eryk Kulm különösebben nem ismert itthon, azonban a Pierre-t játszó 24 éves francia tehetség, Victor Meutelet az Emily Párizsban 3 epizódjában is feltűnt. A 26-30 év közötti fiatal színésznők között találni németet, osztrákot és lengyeleket, így elég nemzetközi szereplőgárdáról beszélhetünk. A négy lány egyike, Sandra Drzymalska ismerős lehet az Oscar-jelölt IÁ-ból. Magyar szereplőt is látni a Filipben, bár a László nevű karaktert nem egy honfitársunk, hanem Mateusz Rzeźniczak formálja meg.

A 125 perces alkotás 2022-es fesztiválbemutatkozását sikerrel és 3 díjjal zárta (köztük az operatőrivel), míg 3 hónappal később Kulm egy év felfedezettje elismerést gyűjtött be. Nemzetközi premierje már idén történt, a kritikák pedig kiemelték az alkotás modern stílusát, a lengyelekre nem jellemző személyes dramaturgiai fókuszát és a szexualitását.

Akinek a figyelmét tehát felkeltette a Filip, az november legvégétől keresheti országosan a mozik műsorán.

Kép forrása: © Fot Jaroslaw Sosinski / AKSON STUDIO, FILM, FOTOSY, Operator obrazu Michal Sobocinski, Rezyser Michal Kwiecinski


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Lola bomba szettje diktálja a sztárok divat-trendjeit

Mi a közös Lolában, Vasvári Vivienben és Hunyadi Donatellában? A sztárok nem...

Szeretjük a madarakat – Természetismereti fesztivál

Szeretettel várják 2024. május 11-én a kicsiket és nagyokat ingyenes családi napra,...

Sirály az Országos Színházi Találkozón

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024....

A roma kultúra világnapját ünnepelte az Iparművészeti Múzeum a Google Arts & Culture felületén

A Google Arts & Culture kezdeményezését azzal a céllal hozták létre, hogy...