hétfő , 15 április 2024
Kezdőlap Gazdaság Mi a különbség a cégmásolat és a cégkivonat között?
Gazdaság

Mi a különbség a cégmásolat és a cégkivonat között?

132
cégkivonat cégmásolat különbség közöttük

Az üzleti életben sok esetben szükség van hiteles cégkivonatra vagy cégmásolatra az ügyintézések során. Mi a különbség a két okirat között? Cikkünkben ennek járunk utána, továbbá azt is eláruljuk, hogy milyen szituációkban lehet rájuk szükség.

A CEGKIVONATMOST oldalán közhiteles cégkivonat, cégmásolat egyszerűen és gyorsan, csupán néhány kattintással beszerezhető. Ennek a lehetőségnek köszönhetően nincs szükség hosszadalmas ügyintézésre.

A cégkivonat a kiállítás pillanatában aktuális adatokat tartalmazza

A cégkivonat egy olyan hivatalos dokumentum, amely a cégjegyzékben található adatokat tartalmazza, illetve tanúsítja. Ebben az okiratban kizárólag azok az információk szerepelnek, amelyek a kiadás pillanatában aktuálisak.

A benne szereplő negatív információk a jelenlegi helyzetet mutatják, szóval nagy jelentőséggel bírnak az üzleti döntések meghozatalakor. Az ügyintézés előtt minden esetben ellenőrizni kell a dokumentum kiállításának dátumát, mivel a közhiteles változat a kiállításától számítva 30 napon át tekinthető érvényesnek. Ezt követően viszont már nem fogadják el.

A cégmásolat a korábbi adatokat is tartalmazza

A cégmásolat egy hivatalos dokumentum, amely nemcsak az aktuális adatokat tartalmazza, hanem a korábbiakat is. Az adott vállalattal kapcsolatban szerepel benne visszamenőleg is minden fontos információ, azok is, amelyek időközben törölve lettek.

A cégkivonat elegendő, ha például azt szeretnénk megtudni, hogy a vállalat be van-e jegyezve. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor az adott cég teljes történetének ismeretére van szükség, például a korábbi vezetők adataira.

Ilyen szituáció lehet például, amikor hosszú távú üzleti kapcsolat kialakítása, vagy pedig egy vállalat megvásárlása előtt állunk. Ilyen esetben cégmásolatra van szükség.

Egyszerűen és gyorsan beszerezhetőek a hivatalos dokumentumok

Ingyenesen el lehet érni a cégmásolatot és a cégkivonatot. Azonban ezek nem alkalmasak hivatalos ügyintézésre, ilyenkor közhiteles okiratra van szükség. Ennek az az oka, hogy az ingyenes dokumentumok nem biztos, hogy a legfrissebb adatokat tartalmazzák.

Ha nem hivatalos ügyintézéshez kellenek, az ingyenes változatok is tökéletesen megfelelnek. A papír alapú közhiteles dokumentumok a megrendelést és a díj kifizetését követően néhány napon belül megérkeznek, postai úton vagy futárszolgálattal történik a kézbesítés.

Amennyiben e-hitelesített változat megrendelésére kerül sor, az pár percen belül megérkezik, nem kell rá napokat várni. Ha külföldi ügyintézésről van szó, és emiatt Apostille hitelesítéssel rendelkező dokumentumra van szükség, a megrendelést követően, két munkanapon belül az is megérkezik.

Tehát az online rendelésnek köszönhetően a hivatalos ügyintézések gördülékenyen mehetnek, az okiratok beszerzése nem lassítja a folyamatokat. Nem kell hosszú órákon át sorban állni az igénylés miatt.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Júniusban indul a közvetlen Kanton-Budapest járat

Június 27-től a China Southern Airlines heti négyszer közlekedő járatot indít Kantonba,...

Mérföldkövéhez érkezett a világrekorder kötélhíd építése

A BME Építőmérnöki és Gépészmérnöki Kara oktatóinak közreműködésével tervezett „Nemzeti összetartozás hídja”...

30 százalékos díjkedvezmény az európai szabadalmi díjakból

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) bejelentette, hogy 2024. április 1-jétől mikroszervezetek számára...

Gyorsabban, de jóval drágábban találhatunk szakembert idén

Tovább mérséklődött a szakemberhiány az építőiparban. Az átlagos várakozási idő 52 napra...