szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Család 3 ötlet a stílusos kerti pergola kialakításához
Család

3 ötlet a stílusos kerti pergola kialakításához

103
pergola kert

A kerti pergolák egyik legnagyobb előnye, hogy sokféleképpen hasznosíthatóak. Még ha csak egy kiülőt is tervezünk berendezni alatta, akkor is számtalan lehetőségünk van a stílust és a kialakítást tekintve.

Ez elsőre talán a bőség zavarához is vezethet, hisz az addig rendben van, hogy már elterveztük, hová fog kerülni a kertben az új Nívó pergola, de hogyan tegyük egyedivé és hangulatossá? Az interneten rengeteg inspiráló fotót lehet találni ezzel kapcsolatban, de most cikkünkben is igyekszünk néhány ötletet adni olvasóinknak.

Közel a természethez

A kertben időzni azért nagyszerű, mert végre kiszabadulunk a négy fal közül, és hódolhatunk a természet szeretetének. És mégis mi lehet erre alkalmasabb, mint az, ha körülvesszük magunkat különféle növényekkel? Egy sövénnyel körülhatárolt pergola pedig nemcsak ezért jó, hanem azért is, mert a növényfal az árnyékolásról is gondoskodik.

Persze ez egy olyan projekt, amihez időre és türelemre van szükség. Szerencsére kaphatóak már olyan növényfajok, amik évente akár 1,8 métert is nőnek, így csak egy szezont kell kibírni, mire a vágyott sövényfal kialakul.

Kezdjük el a megvalósítást már idén tavasszal: alakítsunk ki ágyásokat a pergola 2 vagy 3 oldala mentén, és ültessük el a növényeket, majd gondoskodjunk róla, hogy kellő mennyiségű vizet kapjanak, és figyeljük, ahogy szépen megnőnek.

Mediterrán életérzés

Egyesek azt állítják, hogy hazánk éghajlata (legalábbis a déli területeken), egyre inkább a mediterrán felé tolódik. Ha már így van, használjuk ki a lehetőséget, és készítsünk egy hangulatos mediterrán stílusú pergolát a kertbe!

Az alját burkoljuk térkövekkel, és helyezzünk el kényelmes rattan vagy műrattan bútorokat. Figyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk tele túlságosan a területet, ugyanis a kiegészítőknek is helyet kell hagyni.

Ezek főként a mediterrán éghajlat tipikus növényeit jelentik: rakjuk körbe a pergolát cserepes leanderekkel, citrom- és narancsfákkal, hibiszkusszal, levendulával, vagy ültessünk köré olajfákat.

Akár futónövényekkel is befuttathatjuk az építményt, e célra tökéletes a vadszőlő, a lilaakác, illetve a trombitafolyondár is.

Romantikus menedék

Romantikázni nemcsak a tengerparton lehet, hanem akár a saját kertünkben is, egy hangulatosan berendezett pergola alatt. Alakítsunk ki egy meghitt randihelyszínt, amihez még ki sem kell mozdulni otthonról.

Ebben az esetben a legfontosabb, hogy olyan bútorokat szerezzünk be, amik kényelmesek, és lehetővé teszik az összebújást. Jöhetnek a nagy kanapék, az ággyá alakítható hintaágyak, a vastag szivacsok és pihe-puha párnák.

Mivel romantikázni félhomályban a legjobb, ezért gondoskodjunk a hangulatvilágításról is: tekerjük körbe az oszlopokat napelemes fényfüzérekkel, lógassunk fel a tető alá lampionokat, esetleg a kisasztalra tegyünk lámpásokat, mécseseket. Jó ötlet még fáklyákat körben elhelyezni, a nyílt lángú fényforrások használatával viszont legyünk óvatosak.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak...

Informatikai pályaorientációs napon segítik az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika...

Két új szakot indít az International Business School

Nem csak a diákok érdeklődésére, hanem a diplomás munkavállalókat foglalkoztató piaci igényekre...

Sárkánykaland – Zenés-filmes szárnyalás gyereknapi programok

A tavalyi vastapsos sikert arató filmkoncert után, idén az Így neveld a...