szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Zöld Jön a tavasz: Így készítsük fel otthonunkat és kertünket a jó időre!
Zöld

Jön a tavasz: Így készítsük fel otthonunkat és kertünket a jó időre!

151
tavasz kert felkészítés
Kép forrása: Getty Images

Lassan végleg búcsút intünk a hosszú, sötét, téli hónapoknak. Az ébredező természet, a  tavasz napsugarai és energiái támogatólag hatnak, így nemcsak új tervek kitűzésére alkalmas ez az időszak, hanem arra is, hogy új színt vigyünk otthonunkba és kertünkbe. Cikkünkben most bemutatunk néhány költségtakarékos megoldást, hogy üde tavaszi hangulattal tölthessük meg környezetünket.

Nem maradhat el a tavaszi nagytakarítás

A tavasz beköszöntével itt az ideje búcsút mondani a hideg hónapok porának! Tisztítsuk meg az ablakokat, portalanítsuk a bútorokat és a polcokat, és számoljuk fel a téli rendetlenséget! Az új évszak, új lehetőségek kapuját nyitja meg, és a tiszta otthon segít abban, hogy nagyobb lendülettel vághassunk bele a kihívásokba.

A tavaszi nagytakarítás során érdemes ügyelni arra, hogy környezettudatos készítményeket használjunk. Egy kis citrom, ecet és szódabikarbóna óriási segítség és pénztárcakímélő megoldás, hogy ne kelljen milliókat költeni tisztítószerekre, ugyanakkor megóvjuk bolygónkat.

Régi környezet, új élmény

Egyáltalán nem szükséges költséges felújításon törni a fejünket, ha tökéletes megújulásra vágyunk. Elegendő lehet kicsit átrendezni a bútorokat, és máris teljesen más hangulat fogad bennünket. Egy jól elhelyezett kanapé vagy ebédlőasztal vadonatúj életteret adhat.

Kiváló megoldás lehet, bútoraink újragondolása is. Egy kis festés vagy huzatcsere rengeteget tud dobni a jól megszokott környezeten. Ha nem vagyunk elégedettek például egy székkel vagy komóddal, a bútorfóliázás remek módszer, hogy új darabokat alkossunk. Az öntapadós réteg rengetegféle színben és mintában kapható. Vannak kifejezetten fa vagy márvány hatású változatok, de olyanok is, amikre krétával lehet rajzolni. Ezt a verziót a gyerekek biztosan nagy örömmel fogadják.

Vigyünk új színeket otthonunkba!

Ha tavasz, akkor üdeség, frissesség! Mi is tükrözheti mindezt jobban, mint az új színek! Nem kell azonban egyből festésben gondolkodni, már néhány egyszerű kiegészítővel vidám hangulattal tölthetjük meg a lakást.

  • Cseréljük le a téli színeket tavaszi árnyalatokra! Használjunk pasztell színeket a lakás díszítéséhez a falakon, párnákon, takarókon és egyéb textíliákon, hogy tágasabb és világosabb hatást érjünk el!
  • Ha nem szeretnénk festeni vagy tapétázni, ugyanakkor életre keltenénk falainkat, színes falmatricákkal könnyen tavaszi hangulatot teremthetünk! Ezek egyszerűen eltávolíthatók, ezért akár évszakonként is cserélhetők.
  • Régi ruháinkból, textíliáinkból vadonatúj dekorációs tárgyakat vagy kiegészítőket készíthetünk. Ez nemcsak költségtakarékos, hanem szuper zero waste megoldás is!
  • Tegyük el a téli díszeket, és teremtsünk jó hangulatot olyan színes és vidám elemekkel, mint például a madárfészkek, a pillangó, a virág vagy a nyuszi!

Ne feledkezzünk meg a teraszról és a kertről sem!

A melegebb idő beköszöntével, a terasz és a kert abszolút főszerepet kap, ezért itt is fontos a megújulás.

  • Kezdjük egy alapos takarítással, gondosan távolítsuk el a tél maradványait!
  • Tisztítsuk meg alaposan a bútorokat, frissítsük fel a párnákat, takarókat!
  • Ellenőrizzük az esetleges téli károkat vagy problémákat, és végezzük el a szükséges javításokat! Például cseréljük le az elöregedett növénytartókat, javítsuk meg a kerítést vagy a terasz korlátját, és gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről!
  • Ne feledkezzünk meg a növények metszéséről sem, ezzel elősegíthetjük növekedésüket, egészséges fejlődésüket.
  • Ültessünk új tavaszi növényeket és virágokat a kertben vagy virágládákban az erkélyen! Készíthetünk akár saját magaságyást vagy kaspókat, régi faanyagok, dobozok felhasználásával.
  • Jöhet néhány új fali dekoráció is az erkélyre vagy a teraszra! Például festhetünk vagy díszíthetünk fatáblákat, tehetünk ki kavicsokból készült képeket, esetleg egyedi lampionokkkal dobhatjuk fel a kinti teret.

Tavasszal sem árt tudatosan tervezni

A jó idő beköszöntével érdemes alaposan és költséghatékonyan megtervezni az átalakításokat. Ennek ellenére azonban előfordulhat, hogy még az apróbb kiadások is összeadódnak. Nem kell azonban kétségbeesni, egy kis összegű kölcsön épp a gyors megvalósításra váró feladatokra kínál személyre szabott megoldást.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Tartanak a zöldátállástól és a munkaerőhiánytól a magyar vállalatok

Kihívást jelent megfelelni a fenntarthatósági szempontoknak a hazai cégek szerint. Egyebek mellett...

Zöld kert csak megfelelő öntözéstechnikával valósítható meg

Sokszorosan igaz az a mondás, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb, ha...

A hulladékmentes jövő lehetőségét hordozzák a Nestlé innovatív csomagolóanyagai

A vállalati erőfeszítések eredményeként a Nestlé csomagolóanyagainak 83,5 százaléka már most újrahasznosíthatóságra...

Tigrisszúnyogok és veszélyes kórokozók: reális-e egy járvány kirobbanása?

Habár a hazánkban megjelent ázsiai tigrisszúnyogot cikkek tucatjai állítják be „halálos veszélyt”...