szerda , 24 július 2024
Kezdőlap Egészség A munkahelyek kialakítása hat a mentális egészségre
Egészség

A munkahelyek kialakítása hat a mentális egészségre

55
munkahely

A munkahelyi környezet mentális egészségre gyakorolt hatása rendkívül fontos tényező. A Skanska átfogó jelentést készített a kelet-közép-európai régióban a munkahelyi neurodiverzitásról, rámutatva arra, hogy az irodák kialakításának milyen lényeges szerepe van a mentális egészség és a jóllét szempontjából.

Nemzetközi kutatások adatai szerint ötből egy ember neuroatipikus. A neurotipikus és a neuroatipikus emberek ugyanazon munkakörnyezetben dolgoznak, de gyakran különböző megoldásokra van szükségük, ennek megfelelően eltérően kialakított irodát  igényelnek. A Skanska és a Workplace kutató- és tervező stúdió által készített, “Neurodiverzitás az irodában: hogyan tervezzünk inkluzív munkahelyeket” című jelentés azt vizsgálja, hogyan lehet az irodai környezetet a neurodiverz egyének számára optimalizálni. A neurodiverzitás az egyének gondolkodásában, tanulásában és információfeldolgozásában jelentkező természetes különbségekre utal, beleértve az autizmust, az ADHD-t, a diszlexiát és a szorongásos zavarokat.

A jelentés fő megállapításai szerint a neuroinkluzív munkaterületek kialakítása nemcsak a neuroatipikus egyének számára kedvező, hanem az összes munkavállaló általános jóllétét is javítja. Az érzékszervi komfortot, a társas interakciót és a fizikai aktivitást előtérbe helyező tervezési megoldások alkalmazásával a munkahelyek inkluzívabb és támogatóbb környezetet teremthetnek mindenki számára.

A bérlők és a munkavállalók részéről egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk a befogadóbb és támogatóbb munkakörnyezetek kialakítása iránt. A neuroinkluzív tervezési elvek alkalmazásával a szervezetek nemcsak a legjobb tehetségeket vonzhatják magukhoz, hanem az empátia, a megértés és az inkluzivitás kultúráját is erősíthetik. Úgy véljük, hogy a mentális egészség és a jóllét prioritása a munkahelyen elengedhetetlen a pozitív és produktív munkakörnyezet megteremtéséhez” – mondta Aurelia Luca, a Skanska kereskedelmi fejlesztési üzletágának magyarországi és romániai egységéért felelős ügyvezető alelnöke. „Jelentésünk nemcsak a neurodiverzitásról nyújt tájékoztatást, hanem számos gyakorlati megoldást és design stratégiát is felsorakoztat a különböző igények kielégítésére vonatkozóan.

Csendes zónák biztosítása a koncentrációhoz és a fókuszáláshoz

A jelentés egyik kulcsfontosságú ajánlása a csendes zónák kialakítása az irodai térben. Ezek a kijelölt területek nyugodt környezetet biztosítanak a munkavállalóknak a koncentrációhoz és a fókuszáláshoz, mentesek a zavaró tényezőktől. Hangelnyelő anyagok és akusztikus válaszfalak beépítésével a cégek nyugodt tereket hozhatnak létre, amelyek elősegítik az elmélyült munkát és a produktivitást.

Ergonomikus munkakörnyezet a fizikai egészség és kényelem érdekében

A neurodiverzitásra épülő tervezés alapvető eleme az ergonómikus munkakörnyezet. Állítható asztalok, megfelelő kialakítású székek és kiegészítők biztosítása minimalizálja a fizikai megterhelést és kényelmetlenséget, egyúttal növeli a munkavállalók komfortját és produktivitását. A rendszeres mozgásra való ösztönzéssel és az aktív design elveinek a munkahelyi elrendezésbe való beépítésével a szervezetek további támogatást tudnak adni dolgozóik fizikai jóllétéhez.

Mozgásbarát design

Az ergonomikus tervezéssel összefüggésben egy másik fontos jellemző a dinamikus munkakörnyezetek bevezetése, amelyek mozgásra ösztönzik a munkavállalókat a nap folyamán. Az álló íróasztalok, egyensúlyozó deszkák és sétáló-, illetve futópadok példái azoknak a bútormegoldásoknak, amelyek elősegítik a fizikai aktivitást és ellensúlyozzák a hosszú ülés negatív hatásait. Azáltal, hogy lehetőséget biztosítanak a munkavállalóknak az ülő és álló helyzetek váltakoztatására, a munkahelyek csökkenthetik a mozgásszegény életmódból fakadó negatív hatásokat és javíthatják a keringést, az energiaszintet és a kognitív funkciókat.

Növények és napfény a relaxáció elősegítéséért

A természetes elemek, mint például a növények és a napfény, szintén alapvető elemei a neurodiverzitásra épülő tervezésnek. Ezek beépítése bizonyítottan csökkenti a stresszt, növeli a kreativitást és javítja az általános hangulatot.

Ezeken a design stratégiákon túl a jelentés hangsúlyozza a társas interakció és az érzékszervi komfort megteremtésére szolgáló terek létrehozásának fontosságát is. A hétköznapi beszélgetésekre, csapatmunkára és pihenésre kijelölt területek erősítik a társas kapcsolatokat és a közösséghez tartozás érzését a munkahelyen. Az érzékszervi komfortra szolgáló terek, mint például a csendes szobák és elvonulásra szolgáló helyiségek, lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy nyugodt és megnyugtató környezetben töltődjenek fel és lazítsanak.

A jelentés ezenkívül kiemeli a mentális egészség támogatásának fontosságát a szervezetek számára, beleértve az alkalmazotti segítő programokat és a wellness kezdeményezéseket is.

A neurodiverzitás gyakran előnyt jelent a csapatok számára, és a vállalatok egyre inkább felismerik az ezen a területen történő befektetések indokoltságát. A jelentés számos térelrendezési megoldást mutat be – némelyeket az új iroda kiválasztásakor lehet beépíteni, míg másokat a meglévő iroda átalakításával azonnal meg lehet valósítani. A jelentés végén egy rövid ellenőrzőlista található, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy értékeljék és felmérjék saját irodájukat.

A jelentés teljes verziója angol nyelven elérhető itt: https://neuroinclusive.design/en/


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Nővérhívó rendszer kiépítésével támogatta a Hankook a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházat

Dolgozói kezdeményezésre támogatta a Hankook Tire Magyarország Kft. a nővérhívó rendszer kiépítését...

Miért tanácsos kerülni az ultrafeldolgozott élelmiszereket?

Egy friss kutatás eredményei szerint veszélyesek lehetnek az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Ezek közé...

A Kék Zónák legendája, avagy a hosszú élet titka

Természetesen a köztudatban rengeteg mítosz terjed. Nem hiába olyan népszerűek, az emberek...

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak...