csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Tech A mennyezeti lámpák a világítás központi elemei
Tech

A mennyezeti lámpák a világítás központi elemei

67
mennyezeti lámpák

A mennyezeti lámpa egy többfunkciós elemnek is tekinthető a lakás dizájnjának kialakítása során. Nyilvánvaló, hogy a legfőbb szerepe a helyiség megvilágítása, azonban emellett nagyon fontos esztétikai szerepet is betölt. Egy látványos csillár akár központi díszítőelemként is megállja a helyét, stílust és hangulatot visz a szoba megjelenésébe.

A mennyezeti lámpáknak több fajtája is van, gondoljunk csak a csillárokra vagy a diszkrét spotokra, éppen ezért hatalmas lehetőséget rejt magában az, hogy milyen világítást választunk az adott helyiségbe. Ráadásul a különböző tevékenységek is eltérő fényviszonyokat kívánnak meg, amit szintén érdemes szem előtt tartani.

A mennyezeti lámpa funkciója

Az Elter Világítás oldalán lévő beltéri lámpák között bőven találhatunk mennyezeti lámpákat. Ez a típus általános megvilágítást ad a helyiségnek, és a legtöbb esetben szórt fényt biztosít. A lakás stílusához illő csillár megtalálása nem egyszerű feladat, főként azért, mert a kínálat is igen sokszínű.

A világítástervezés során érdemes lámpacsaládban gondolkodni, ezáltal egy egységes, ámde mégis különleges és változatos kialakítást tudunk elérni, ahol a különböző helyiségek egyensúlyban vannak, és harmonizálnak egymással. A legtöbb lámpacsalád nagyon sokféle világítótestet kínál, ezáltal akár a csillár, a falikar, az állólámpa vagy az asztali lámpa esetében is ki tudunk alakítani egy kellemes összhangot.

A mennyezeti lámpák típusai

  • Az általános mennyezeti lámpák minden helyiségben használhatók. Konyhában, szobában, előszobában tökéletes választás. Ott alkalmazzák ezeket a típusokat, ahol egy nagyobb csillár túl sok lenne.
  • Mennyezeti spotok többágú és egyetlen fényforrást tartalmazó változatban kaphatók. A többágúak lehetnek sínen vagy kör alakú alapon. A mennyezeti spot esetében mindenképpen szakember tervezze meg a fényforrások pontos helyét.
  • A több ágú mennyezeti lámpák közé tartoznak a modern és klasszikus csillárok, amelyek sok esetben több izzóból állnak. A nagyobb és díszítettebb, vagy önálló dekorációs jelleggel bíró modellek ideálisak egy nagy térbe, kisebb és egyszerűbb változataik pedig bármilyen helyiségben jól mutatnak.
  • Egyedileg összeállítható lámpát abban az esetben érdemes választani, ha valamilyen különleges megjelenésű vagy alakú megoldást szeretnénk megjeleníteni.

A mennyezeti lámpák előnyei

Nem kérdés, hogy egy helyiségben mennyire fontos a mennyezeti lámpa jelenléte még abban az esetben is, ha többféle világítás kerül kialakításra. Előnye, hogy központi és egyenletes fényt biztosít az általános tevékenységekhez, alkalmas főzéshez, olvasáshoz, pihenéshez. Nem elhanyagolható az esztétikai szerepe, egy mutatós világítótest a tér dísze lehet. Alkalmasak arra, hogy növeljék a térérzetet, különösen a mennyezeti spotoknak van ilyen hatása.

Amikor a szoba világítását tervezzük, akkor mindig érdemes számolni azzal, hogy abba mennyezeti világítás is kerüljön. Az, hogy pontosan milyen legyen ez a lámpa, függ a helyiség nagyságától, funkciójától, a világítási igénytől a helyiség stílusától és természetesen a megrendelő ízlésétől.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Így kerüld el a kéretlen programokat!

Elmúltak már azok az idők, mikor a legnagyobb veszélyforrás a számítógépedre egy...

Mondd meg a jelszavad, megmondom, mekkora bajban vagy!

A szeptemberi iskolakezdésnél a gyerekek nemcsak barátokkal, hanem számos új veszélyforrással is...

Online adatvédelem a Galaxy-val

Biztonságos Wi-Fi és Samsung Internet biztosíthatja az adataink védelmét, bárhol is járjunk...

Energiahatékony fűtési megoldások

Amikor fűtéskorszerűsítésről vagy egy új rendszer kiépítéséről beszélünk, az energiahatékonyság központi kérdés....