hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Egészség Újabb lépés a sorozatgyártásban keletkező emisszió csökkentése terén
Egészség

Újabb lépés a sorozatgyártásban keletkező emisszió csökkentése terén

69

Egyes fényezőüzemeiben a BMW Group már árammal működő véggáztisztító technológiát alkalmaz. Az új módszernek köszönhetően a fényezőkamrák és a szárítóterek kilépőgázainak hőtisztításához szükséges magas hőmérsékleteket mostantól villamos energiával is elő lehet állítani. Ezzel a sorozatgyártás újabb folyamata mellőzheti a földgáz használatát.

„Az olyan energiaigényes fényezőműhelyi folyamatok terén, mint a járműszárítás és a vízmelegítés, már léteznek földgáz nélkül működő megoldások. Az árammal működő véggáztisztítás így a BMW Group számára az utolsó lépcsőfok ahhoz, hogy a jövőben regeneratív energiával működtethesse fényezőüzemeit” – fogalmazott Michele Melchiorre, a BMW Group sorozatgyártási rendszereket, tervezési folyamatokat, eszközkészleteket és üzemépítési feladatokat koordináló részlegének vezetője.

Az első rendszereket a BMW Group regensburgi gyára és a Kínában működő BMW Brilliance Automotive tesztelte, a vállalatcsoport dingolfingi üzeme pedig már sorozatgyártási rendszerbe is állította az új technológiát. A BMW Group legújabb, Debrecenben épülő gyárának fényezőüzemei is az új módszert alkalmazzák majd.

eRTO: a gázmentes alternatíva

Az árammal működő regeneratív hőoxidáció (eRTO – electric regenerative thermal oxidation) egy olyan eljárás, amely során gáz- vagy gőznemű anyagokat akár
1000 °C fokos hőmérsékleten égetnek el. A technológia a korábbi módszerekkel ellentétben tisztán villamos energiával működik.

Mielőtt a kéményeken keresztül a légkörbe kerülnének, a fényezőkamrák és a szárítóterek kilépőgázait megtisztítják, hogy a fényezőüzemben használt oldószerek ne károsítsák a környezetet. A gázokat ehhez egy kerámiaágyon vezetik át, amelyek elégetik a bennük található oldószer-maradványokat. A levegőt itt rövid idő alatt nagyon magas hőmérsékletre kell felmelegíteni, amely korábban kizárólag földgázzal volt lehetséges. Az innovatív eRTO technológia azonban most lehetővé teszi, hogy a fényezőüzemek a véggáz tisztításához kizárólag megújuló forrásokból származó villamos energiát használjanak, fosszilis tüzelőanyagok nélkül.

bmw gyártás
Mielőtt a kéményeken keresztül a légkörbe kerülnének, a fényezőkamrák és a szárítóterek kilépőgázait megtisztítják, hogy a fényezőüzemben használt oldószerek ne károsítsák a környezetet. A gázokat ehhez egy kerámiaágyon vezetik át, amelyek elégetik a bennük található oldószer-maradványokat.

Gáz helyett villamos energia – kerámiaágy, amely megtartja a hőt

Az eRTO technológiát a fényezőkamra, a szárító fázis és a kémény közé integrálták. A hőenergiát egy lapos, két méter mély kerámiaágy nyeri vissza, ahol a hőmérséklet eléri az 1000 °C fokot, és amely rekuperátorként szolgál. A kerámiát elektromos fűtőpálcák melegítik, és mivel a hő nagy része megmarad, csupán kis mennyiség távozik, a rendszer működtetéséhez mindössze néhány száz kilowatt energia elegendő.

Sorozatgyártásban történő alkalmazás a BMW Group legújabb, Debrecenben épülő gyárában

Az eRTO technológia kezdeti tesztjeit a BMW Group regensburgi gyárának fényezőüzemében végezték. Később a folyamatba a BMW Brilliance Automotive Kínában működő, lydiai üzeme is bekapcsolódott, ahol az eRTO technológiát a motorháztető-fényezések szárítórendszere által előállított kilépőgázok tisztítására használják. A BMW Group első európai létesítménye, amely az innovációt sorozatgyártási rendszerbe állította, a dingolfingi gyár, amelynek négy fényezősora közül az első már az új módszer szerint működik. A technológia hamarosan a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának újabb üzemeiben jelenik meg, a Debrecenben épülő új gyár fényezőüzemei például kizárólag eRTO technológiával tisztítják majd a fényezési folyamatok során keletkező véggázokat.

Forrás: BMW Magyarország


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Felhizlalt egerek segítségével eredtek magyar kutatók a túlsúly és a rák közötti összefüggések nyomába

Az elhízás – ma már bizonyítottan – az egész testre kiterjedő gyulladást...

A fogpótlások legnépszerűbb módjai

A hazai egészségügyi statisztikák szerint a lakosság jelentős részének van hiányzó foga....

Heveny vékonybélgyulladás: okok, tünetek, kezelés

Az emésztési problémák senkinek sem ismeretlenek, hiszen élete során mindenki tapasztal például...

Akadálymentesített strandolás mozgáskorlátozott emberek számára is

SEATRAC rendszer révén a mozgáskorlátozott emberek is külső segítség nélkül élvezhetik a...