vasárnap , 14 április 2024
Kezdőlap Zöld Napelemes rendszer tervezése a Google segítségével
Zöld

Napelemes rendszer tervezése a Google segítségével

172
Solar API napelem google elektromos autó

Az elmúlt években Magyarországon ugrásszerűen kezdtek elterjedni a napelemek a családi házak, ingatlanok, épületek tetején. A megújuló energiaforrásnak fontos szerepe van a mindennapokban. A fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom csökkentése kiemelt cél mindenki számára.

Okos módszerekkel tervezhetjük meg a rendszert

Ha napelemről van szó, akkor az egyik leggyakoribb kérdés, ami elhangzik, az az, hogy meg fog-e térülni a befektetés. Egyáltalán mennyibe kerül és mekkora rendszerre van szükség? Számtalan célra lehet használni. Például egy, az eautotoltokabel.hu oldaláról beszerzett elektromos autó töltő is nyugodtan rácsatlakoztatható, hogy ne csak a közlekedés legyen teljesen környezetbarát, hanem az akkumulátor töltése is.

Ahogy a napelemek egyre jobban terjednek, úgy a cégek száma is megnövekedett, amelyek ezzel a területtel foglalkoznak. Természetesen ebből a folyamatból sem maradhat ki korunk egyik legnagyobb vállalata, a Google sem. A Google Maps szolgáltatáson belül ma már elérhető külön olyan lehetőség is, amivel azt tudjuk megnézni, hogy mennyi napfény éri a háztetőt. Ezt nevezik Solar API-nak.

Ez leginkább azok számára lehet hasznos, akik még egyelőre csak azon gondolkodnak, hogy az ingatlan alkalmas lehet-e a napelemes rendszer telepítésére. Ezzel megtehetjük az első ellenőrző lépéseket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mennyire jó az elhelyezkedése a háznak. A Google a műholdas felvételek segítségével 3D modellben ábrázolja például az Egyesült Államok majdnem összes házát és annak tetejét, így az időjárási adatokat, a fák árnyékoló hatását is figyelembe tudják venni a számítások során.

Milyen lehetőségeket tud nyújtani a Solar API?

A lehetőség természetesen tartalmaz levegőből készített felvételeket, amin megnézhetjük a ház tetejét ábrázoló részletes képet. Ezzel az egész telepítést meg tudjuk tervezni. Található benne tetőelemzés funkció, ami megmutatja a méreteket, magasságot, árnyékolást is. Az épületet is lehet elemezni, hogy tudjuk, melyek a legjobb telepítési lehetőségek.

A rendszer képes automatikusan megtervezni az elérhető legjobb napelemes kialakítást is, mivel először a tető legnaposabb részeit fogja lefedni. Árnyékolási elemzést is kapunk, hogy lássuk éves szinten, melyek a naposabb területek. Végül pedig megadja a napenergia potenciált, azaz megbecsüli, mennyit tudunk spórolni a napelemek segítségével.

Egyre több országban érhető el

Egyelőre Magyarországon még nem tudjuk használni ezt a funkciót, de az országok listája folyamatosan bővül. Már Németországban is elérhető, így ha kíváncsiak vagyunk rá, nyugodtan letesztelhetjük, mégis mire képes ez a szolgáltatás.

A napelemes rendszerek számtalan előnyt nyújtanak rövid és hosszú távon egyaránt. A jövő egyértelműen ebbe az irányba halad, ezért is fontos, hogy minél hamarabb elkezdjünk élni a fenntartható lehetőségekkel.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A leggyakoribb energiatakarékossági tévhitek

A MediaMarkt tesztelte a vásárlói energiatudatosságát, és kiderült, hogy mik a leggyakoribb...

Ezekre mindenképpen gondot kell fordítani, ha aprócska kert megtervezéséről van szó

Egy kis méretű kertnek megvan az az előnye, hogy nem emészt fel...

Tiszta ivóvízhez tiszta medence – nagytakarítás a Gruber József víztárolóban

Csaknem egy héten keresztül, jelenleg is tart a budapesti Gruber József víztároló...

Gigászi, száz gigawattórás energiatárolási rendszer épül fel Európában 2030-ig

Március 6-án a fenntartható energetikai megoldások fejlesztését támogató EIT InnoEnergy elindítja a...