szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Szabadidő Neumann 120 kiállítás a Deák17 Galériában
Szabadidő

Neumann 120 kiállítás a Deák17 Galériában

191
deák17 galéria neumann 120 kiállítás

A Deák17 Galériában mutatja be a Neumann Társaság a jelenkor kérdéseivel foglalkozó diákkiállítását

Mit tenne Neumann János, ha egy időgép segítségével ma visszatérhetne a Földre? Mit gondolna a jelen kihívásairól? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Neumann Társaság diákalkotói pályázatára érkezett művekből rendezett kiállítás a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában. A Neumann 120 kiállítás 2023. december 5-16. között díjmentesen látogatható.

2023. decemberben ünnepeljük a világhírű magyar tudós, Neumann János születésének 120. évfordulóját. Azonban a #neumann120 emlékév nem korlátozódik csupán a professzionális informatika művelőire, hanem a mindennapok és az alkalmazott művészetek terén is kutatja a Neumann-nyomokat. A számítógép atyjának is tartott matematikus tiszteletére a Neumann Társaság a Deák17 galériával szoros együttműködésben diákalkotói pályázatot írt ki.

A társaság felhívásában a gyerekek képzeletére bízta, hogy saját eszközeikkel fejezzék ki, mit tenne Neumann János, ha egy időgép segítségével ma visszatérhetne a Földre. Hogyan viszonyulna a bennünket foglalkoztató témákhoz, úgymint: mesterséges intelligencia, virtuális valóság, kiterjesztett valóság, deep fake, social media algoritmusok, személyre szabott feedek, humanoid robotok, nanorobotok?

A beküldött pályázatok közül a több mint negyven kiemelkedő alkotást egy sokoldalú zsűri válogatta ki: Dénes Gábor operatőr és filmrendező, Hajdó Ákos, a Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatója, Sztojánovits Andrea fényművész és Talyigás Judit oktatási szakértő. A zsűri által legjobbnak ítélt pályaműveket – grafikákat, videókat és maketteket – egy évzáró kiállítás keretében mutatja be a Neumann Társaság a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

A Neumann 120 diákpályázatra beküldött legkiemelkedőbb alkotásokból összeállított tárlatot december 2-án, szombaton 11 órakor nyitja meg Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezető igazgatója. A kiállítás december 16-ig ingyenesen látogatható. A 6 és 19 év közötti diákok két generáció távlatából szemléltetik azt, hogy milyen fontossággal bír Neumann János a digitális bennszülöttek számára. Az alkotások tükrözik a több tudományágban sikeres és népszerű tudós életművét, magyar gyökereit, valamint napjainkra gyakorolt hatását. A kiállítás célja, hogy a pályaművek életszerűen és frissen mutassák be, emberközelibbé hozzák örök kortársunkat, Neumann Jánost a jelenkornak.

A kiállításon számos olyan grafikai alkotás tekinthető meg, amely kifejezetten a digitális gyerekkorra reflektál, betekintést nyújtva Neumann János matematikus, fizikus, informatikus és mérnök rendkívül színes és sokszínű tudásába. A tárlat visszatérő elemei a bináris számsorok, a végtelenül változatos informatikai világ. A művekben visszaköszön Neumann János Túlélhetjük a technológiát? című esszéje, és nem csak a múltra tekinthetünk vissza, hanem a mesterséges intelligencia szemén keresztül betekintést nyerhetünk abba is, hogy milyen lenne Neumann János, ha 120 év múlva visszatérne a Földre. A kiállítás látogatói kreatív animált videók segítségével és életrajzi dokumentumfilmek révén ismerkedhetnek meg a kiemelkedő tudóssal. Emellett lenyűgöző 3D makettek is megtekinthetők a kiállításon, például a nyolcvanas évek magyar fejlesztésű népszámítógépe, a Primo 3D-nyomtatóval elkészített mása.

A Neumann Társaság kiemelkedő fontosságúnak tartja a szoros kapcsolatot a fiatalabb generációkkal, és elkötelezett afelé, hogy átadja Neumann János emlékét a következő nemzedékeknek. Ennek jegyében a társaság aktív szerepet vállal az informatikai tehetséggondozás területén, részt vesz hazai IT-versenyek szervezésében, és nemzetközi diákolimpián is képviselteti magát. Külön említésre méltó a Neumann Társaság által támogatott integráló e-Hód verseny, mely Magyarország legnépszerűbb informatikai megmérettetése, több mint 35 ezer résztvevővel.

A Neumann 120 diákpályázatra beérkezett legjobb pályaműveket a Deák17 galériában (Budapest, Deák Ferenc u. 17, 1052) ingyenesen lehet megtekinteni 2023. december 5-16. között. A galéria keddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 9 és 13 óra között tart nyitva, vasárnap és hétfőn pedig zárva van.


A Neumann Társaságról

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet. 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, melynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Versenyeknek és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI, IIOT). A nemzetközi bizonyítványt nyújtó ECDL/ICDL vizsgarendszer meghonosítója és működtetője. A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található Informatika Történeti Múzeum alapítója és fenntartója. A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Szeretjük a madarakat – Természetismereti fesztivál

Szeretettel várják 2024. május 11-én a kicsiket és nagyokat ingyenes családi napra,...

Sirály az Országos Színházi Találkozón

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024....

A roma kultúra világnapját ünnepelte az Iparművészeti Múzeum a Google Arts & Culture felületén

A Google Arts & Culture kezdeményezését azzal a céllal hozták létre, hogy...

Szabadakarat: innovatív koncertszínház sztárokkal

A reformkor első „celeb párjának” szerelmét mutatja be a térben és időben...