péntek , 10 május 2024
Kezdőlap Tippek Az elsősegély-felszerelés minden munkahelyen és otthonban jó szolgálatot tesz
Tippek

Az elsősegély-felszerelés minden munkahelyen és otthonban jó szolgálatot tesz

226
elsősegély-felszerelés munkahelyen otthon

Az építkezéseken és más veszélyes munkahelyeken figyelmeztetés nélkül is történhetnek balesetek, ezért nagyon fontos, hogy a munkáltatók felkészüljenek az elsősegélynyújtást igénylő vészhelyzetekre.

Biztosítani kell a dolgozók számára az elsősegélynyújtó felszerelést és eszközöket, illetve az azokhoz való hozzáférést. Erre szolgálnak a szabvány által meghatározott tartalmú elsősegélydobozok, munkahelyi elsősegély-felszerelések és mentőládák, amelyek egyes típusai az otthonokban, illetve a gépkocsikban is jó szolgálatot tehetnek. Mit tartalmaznak a mentőládák? Milyen típusai vannak? Cikkünkből megtudhatja!

Szükséges intézkedések

A mentőládák előírás szerint tartalmaznak minden olyan felszerelést, amelyre az üzemekben, irodákban szükség lehet. Hogy melyek ezek, és hány ládára van szükség az adott helyen, azt a munkakörülmények és a dolgozói létszám határozza meg, válasszon az Épkézláb Munkaruha elsősegély-felszerelés kínálatából!

A kisebb sérülések kezelésére, sérültek azonnali ellátására alkalmas felszerelések megléte létfontosságú, ezért fontos, hogy biztosítani tudja. A ládákban helyet kapnak különböző méretű steril gyorskötöző pólyák, mull-lapok, háromszögletű kendő, fóliakesztyűk, ragtapaszok, olló, sebfertőtlenítő oldat, illetve munkahely-specifikusan még más lényeges felszerelések. Nem elegendő azonban ezek megléte, a használatukra is meg kell tanítani a dolgozókat, többek között erre szolgál a munkavédelmi oktatás.

A mentőládák típusai

A mindennapi életben, így az otthonainkban, útközben, illetve a munkahelyeken, szabadidős tevékenységek során előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek, amelyek ellátását elsősegélydobozok, más néven mentőládák szolgálják.

A magyar szabvány különbséget tesz I., II., III. és IV. típusú mentőládák között, amelyek a munkavállalók létszámának arányában kerülnek kialakításra, és beszerzésük a munkáltatóknak kötelező. Ezeken felül A, B és C betűjelzéssel ellátott mentőládák használata kötelező a gépjárművekben, illetve az A és B jelűek a vadászatokon. Az égési sérülések ellátása külön kategóriát jelent. A mentőládákat mindenki számára jól látható helyen, a lehetséges veszélyforrások közelében célszerű tárolni, ennek jelölése is kötelező.

Az elhasznált felszereléseket pótolni szükséges, ehhez utántöltők kaphatóak. Valamennyi mentőláda lejárati dátummal rendelkezik, így felülvizsgálatot igényel.

Tanítsa be dolgozóit a felszerelések használatára!

A munkavédelmi ruházat és egyéni védőeszközök helyes használata érdekében elengedhetetlen a dolgozók munkavédelmi oktatása, ahogyan az elsősegély felszerelések, elsősegélynyújtás esetében is.

Bár nem kötelező, de otthonainkban sem árt tartani mentőládát, hogy baj esetén legyen hova fordulni. Hasznos, ha rendelkezünk úti elsősegély-felszereléssel is, amelyeket nyaralásokra magunkkal vihetünk.

Tegyen eleget törvényi kötelezettségének, szerezze be a szükséges mentőládákat a szaküzletek kínálatából!


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mikor lehet szükségünk tehertaxira? És mi is ez egyáltalán?

A tehertaxi, amit szoktak bútortaxiként is nevezni, egy egyre felkapottabb szolgáltatás a...

Így őrizd meg az ékszereid ragyogását!

Azzal kapcsolatban számos tanácsot kapunk, hogy milyen ékszereket érdemes beszerezni. Arról azonban...

Amit a halak kifogásáról tudni érdemes!

Aki el szeretne menekülni ma a világ zaja elől, elmehet például túrázni...

Milyen búcsúajándékot vegyünk egy dohányos kollégának?

Búcsúajándékot választani mindig komoly kihívás, hiszen örömet szeretnénk szerezni, azt éreztetni a...