kedd , 18 június 2024
Kezdőlap Tippek Vajon kinek érdemes jól láthatósági mellényt használnia?
Tippek

Vajon kinek érdemes jól láthatósági mellényt használnia?

205
jól láthatósági mellény

A jól láthatósági mellény viselése bizonyos helyzetekben életeket menthet. Napjainkban a közutakon közlekedve a kerékpárosok, motorosok, sőt a gépjárműben utazók számára is kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény.

Egyes szakmáknál szintén szükséges kiegészítő, hiszen jogszabály írja elő a viselését. A Netpolcnál is találunk láthatósági mellényeket, ezek pedig minőségi anyagból készülnek. A különböző igényekhez igazodva színben és kialakításban is eltérőek. Fontossága ennek az öltözetnek vitathatatlan, viszont ahhoz, hogy a legmegfelelőbb modellt kiválasszuk, érdemes néhány információnak a birtokában lennünk.

A láthatóság szabályai

A törvényi szabályozás a jól láthatósági ruhadarabok esetében meghatározza a mellények színárnyalatát. Alapvetően a sárga és narancssárga változatok elfogadottak, hiszen ezen színek fluoreszkáló hatásuk miatt szürkületben és sötétben is feltűnőek, ha a fény rájuk vetül. A mellényeken fényvisszaverő csíkok és betétek is találhatóak, illetve egyes modellek fluoreszkáló anyagú betétekkel ellátottak, melyek éjszaka is láthatóvá teszik viselőjük helyzetét.

A mellények egyes változatai vízlepergető anyagból készülnek, amelyek megvédik a munkavállalókat az időjárás viszontagságaitól. Sőt, akár bélelt darabok is beszerezhetőek, így a hidegebb időben plusz védelmet nyújtanak a dolgozóknak. Egyes modellek praktikus zsebekkel egészülnek ki, melyekben a gyakran használt szerszámok, fontos iratok, telefon is elhelyezhető, így nem kell szétnyitni vagy levenni a mellényt, hogy ezekhez hozzájusson a kolléga.

Ügyeljünk a méretre!

A kényelmes munkaruházat elengedhetetlen ahhoz, hogy a kollégák produktív munkavégzésre legyenek képesek. A mellény méretének választásakor ügyeljünk arra, hogy az a munkatárs méretéhez igazodjon. A téli időszakban általában a kabát fölé felvett ruhadarabot kell választani, melynek karkivágása bővebb, míg nyáron érdemes jól passzoló darabot beszerezni. Így elkerülhetőek a túlméretezett vagy szűk öltözékekből adódó balesetek, beakadások.

Mindig ügyeljünk arra, hogy a jól láthatósági mellényen feltüntetett mosás számig garantálja csak a gyártó a fényvisszaverő képességet, így időközönként szükséges a ruhadarabok felülvizsgálata és cseréje.

Szabadidőben is fontos a jó láthatóság

Napjainkban gyakran választják hobbi és szabadidős tevékenységek végzésekor is a jól láthatósági mellényt, így például futás, kerékpározás vagy erdei túra idején, sötétedés után is biztonsággal közlekedhetnek.

Az olyan plusz kiegészítőkkel ellátott mellény, mint a kifordítható változat, extra biztonságot nyújt viselője számára. Napközben egyszerű bélelt mellényként hordható, míg sötétedés után, szükség esetén kifordítva jól láthatóságot garantál. Jó választás lehet ez gépkocsivezetőknek, akik egy hirtelen műszaki baleset miatti kényszerű megállásnál egyszerűen válnak láthatóvá az úton közlekedő más szereplők számára.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Különleges italok időutazáshoz

Vannak olyan időutazások, amelyekhez mindenképpen kijár néhány különleges ital. A cikkben ezeket...

Hogyan zajlott a füstölés régen és most?

Amikor nagyon régen az ősember a húsdarabot beleejtette a tűzbe, akkor még...

Kerti ülőgarnitúra a kényelmes kültéri pihenésért

Nincs annál jobb érzés, mint amikor a jó idő beköszöntével kiülhetünk a...

A szúnyogháló ajtó csappanytú a nyíló szúnyogháló ajtó egyik elengedhetetlen alkatrésze

Ahogy beköszönt a jó idő, egyre hosszabb ideig hagyjuk nyitva az ablakokat...