kedd , 30 április 2024
Kezdőlap Zöld Ezekre mindenképpen gondot kell fordítani, ha aprócska kert megtervezéséről van szó
Zöld

Ezekre mindenképpen gondot kell fordítani, ha aprócska kert megtervezéséről van szó

64
kerti tó megépítése

Egy kis méretű kertnek megvan az az előnye, hogy nem emészt fel temérdek időt a gondozása. Ugyanakkor a méretek bizonyos korlátozásokat is jelentenek a lehetőségeket illetően. Jó tervezéssel azonban ki lehet használni úgy a rendelkezésre álló teret, hogy ne keltsen az összkép túlságosan zsúfolt érzetet.

Érdemes precíznek lenni

Megéri rászánni néhány percet, hogy pontosan lemérjük a kert méreteit. Így hamar kiderülhet, hogy egyáltalán milyen növények azok, amik szóba jöhetnek, és melyek azok, amikről észszerűbb döntés lemondani.

Megeshet, hogy fáknak nem is jut hely, legfeljebb oszlopos változatoknak. Alapvetően jó ötlet inkább cserjékben, lágy szárú növényekben vagy virágokban gondolkodni. Megfelelő tervezéssel szóba jöhet egy aprócska kerti tó megépítése is, és ha ügyesen sakkozunk, akkor biztosan ki lehet alakítani egy kuckót, ahol kipihenheti az ember a hétköznapok fáradalmait.

Fontos szabályok a kert tervezése kapcsán

Ha harmóniára törekszünk, akkor mindenképpen a kerítés közelébe ültessük a magasabbra növő sövényeket és bokrokat. Ezek ráadásul még belátásgátlóként is funkcionálnak, ha szeretünk elrejtőzni némileg a kíváncsiskodó tekintetek elől.

Amennyiben tényleg minimális térrel gazdálkodhatunk, akkor ne ültessünk diófát vagy cseresznyefát, mivel ezek hatalmas koronája leuralhatja az egész udvart. Ellenjavallt a tűlevelűek ültetése is, hiszen általában ezek is igen terebélyesre nőnek.

Fontoljuk meg az egyes növények törpe változatának ültetését. Egy gondosan megépített sziklakert is feldobhatja az udvart, és nem is foglal el túl sok helyet. Értékes terület lehet az ablakpárkány is, amit különösen kisebb méretű kertek esetén vétek kihasználatlanul hagyni. Akár virágokat, akár fűszernövényeket is nevelhetünk balkonládákban. A teraszon kisebb cserjéket, dísznövényeket cserépben is elhelyezhetünk.

Amiket mindenképp figyelembe kell venni

Az ingatlan elhelyezkedése döntő befolyással bír arra vonatkozólag, hogy hova és milyen növényeket ültethetünk. Egyes növények gyökerei igen agresszívan növekednek, és akár az épületekben is kárt tudnak tenni, ilyeneket semmiképp se ültessünk a ház közelébe.

Fontos felmérni azt is, hogy az elültetni kívánt növénynek mik az igényei. Vannak olyan cserjék és virágok, amelyek kifejezetten napos helyen tudnak megfelelő ütemben fejlődni, másokat inkább félárnyékos vagy árnyékos helyre célszerű ültetni. Amennyiben ezekre a dolgokra nem ügyelünk, azt könnyen megsínylik a növények, sőt, akár ki is pusztulhatnak.

További hasznos tippek

Az ültetéshez használjunk megfelelő eszközöket. Vannak esetek, amikor ásót kell bevetni, míg olykor egy ültetőlapát is elégségesnek bizonyul. A gyomok eltávolítására és a vízutánpótlásra ugyancsak érdemes gondot fordítani, hogy a fáradságos munkával kialakított kert üde és rendezett maradjon. A kerti szerszámokat célszerű fedett helyen tárolni, hogy ne rozsdásodjanak, így hosszú ideig jó szolgálatot tehetnek.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csatlakozzatok a mi sokszínű kertünk kampányhoz!

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti....

Környezetvédelmi Innovációs Díjat nyert a műegyetemi fiatalok innovációja

A világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért kapott rangos elismerést a Respray...

Rákkeltő méreg ömlött a Salgó-patakba egy akkuhulladékot kezelő cég telephelyénél

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz...

A leggyakoribb energiatakarékossági tévhitek

A MediaMarkt tesztelte a vásárlói energiatudatosságát, és kiderült, hogy mik a leggyakoribb...